7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportTudorel Toader preia, luni, mandatul la Ministerul Justiției, de la Ana Birchall:...

Tudorel Toader preia, luni, mandatul la Ministerul Justiției, de la Ana Birchall: La CCR nu voi vorbi în nume propriu, ci în numele premierului

UPDATE 10.20: „La întrebarea dvs. dacă moștenirea e grea sau nu, noi trebuie să cunoaștem realitatea la MJ, sunt două paliere – să se desfășoare activitățile corect, concret și la timp, și, a doua direcție sunt măsurile mari pe care ni le propunem în viitor”, a spus ministrul Justiției, după preluarea mandatului.

„La CCR nu voi vorbi în nume propriu, ci în numele premierului”, a spus ministrul Justiției, despre sesizarea șefului Senatului cu privire la conflictul constituţional dintre Guvern şi DNA.

 

„Am avut în vedere două cerințe pe care tot românul le știe, pe care MCV le cere și care sunt firești. S-a vorbit în ultima perioadă și se tot vorbește despre nevoia de a pune de acord legislația penală și procesual penală cu deciziile CCR. (…) Prin urmare, vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în raport cu deciziile și considerentele Curții și dacă, și sunt încă netranspuse, vom propune legiuitorului inițial un proiect de lege, pentru a pune de acord legislația penală, procesual penală cu deciziiile Curții, pentru că, dacă în 45 de zile, știm prea bine, nu le pui de acord, timp în care textul este suspendat, ulterior își încetează efectele. Acum o fi bine ca legea să își înceteze efectele sau declarată neconstituțională sau să fie adaptată în acord cu valorile constituționale? Sigur că ele trebuie adaptate, puse de acord”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției, cu privire la anumite proiecte de modificare a legislației penale.

 


Curtea Constituțională (CCR) dezbate, luni, sesizarea depusă de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Direcția Națională Anticorupție (DNA). În urmă cu trei săptămâni, el susținea că anchetarea de către procurorii anticorupţie a modului în care a fost elaborată OUG 13 reprezintă o încălcare a puterii executive de către puterea judecătorească.

 

10.07: „Discuția cu dl. ministru a fost normală, firească. Am discutat despre ce s-a întâmplat în aceste săptămâni. Cred că i-am lăsat o moștenire foarte bună. Am stabilit o colaborare foarte strânsă între minister și portofoliul pe care îl administrez”, a declarat Ana Birchall, la preluarea mandatului.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, își preia, luni, mandatul de la ministrul interimar Ana Birchall. În 23 februarie, fostul judecător CCR a depus jurământul pentru învestirea în funcție, ca urmare a demisiei lui Florin Iordache, după controversa strârnită de Ordonanța 13, aprobată și abrogată, care prevedea modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Tudorel Toader este un vechi amic al șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu ajutorul căruia a și primit, de altfel, pentru zece ani un fotoliu la Curtea Constituțională. În momentele-cheie, ca judecător constituțional, Toader a știut cum să întoarcă spatele legii pentru a le da dreptate celor care l-au numit: s-a întâmplat în 2012, când s-a pronunțat pentru validarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, deși nu exista cvorum, iar în 2016 a fost de partea celor care au reformulat abuzul în serviciu, o decizie a Curții care va duce la modificarea Codurilor Penale, probabil în sensul în care a făcut-o Guvernul cu Ordonanța de Urgență 13.


Un tehnocrat bun pentru PSD & ALDE este un prieten de partid, cineva care are cel puțin un schelet în dulap, cineva care a primit favoruri, pe care a venit vremea să le întoarcă.

Absolvent de drept, Tudorel Toader a început cariera juridică în 1986, ca procuror la o unitate din Vrancea. În 1991 Tudorel Toader ajunge avocat, iar din 1993 începe să urce în ierarhia Univ. „Al.I. Cuza” fiind decanul Facultăţii de Drept (2004 şi rectorul universităţii ieşene (2016). În 2004, a absolvit un curs post universitar la Colegiul Național de Apărare.

În anul 2006, a devenit judecător la Curtea Constituțională,  numit de către Camera Deputaților, la propunerea PNL,  întâi pentru un an, ulterior   pentru un mandat plin, de nouă ani de zile, care a expirat în 2016. În momentul în care a fost propus la CCR, presa a publicat informații potrivit cărora ar fi fost sprijinit de Relu Fenechiu și Tudor Chiuariu, ambii din Iași, extrem de influenți în PNL în aceea perioadă.


Tudorel Toader, fost judecător la CCR, este propunerea PSD pentru Ministerul Justiției. Coaliția de guvernare a operat alte trei modificări în Executiv, promovând inclusiv doi foști miniștri din Cabinetele Ponta. Remanierea a avut loc la numai o lună și jumătate de la depunerea jurământului de către Guvernul Grindeanu.

 

De altfel, în 2009, judecătorul a fost fotografiat când a venit la o petrecere organizată de deputatul PNL Relu Fenechiu. El a fost unul dintre judecătorii care nu au semnat erata CCR la referendumul din 2012. De altfel, Toader a fost unul dintre cei trei judecători ai CCR care au votat pentru validarea rezultatului referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

 

 

 

 

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă