8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportUn nou denunț penal împotriva lui Ponta

Un nou denunț penal împotriva lui Ponta

Noul președinte al Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, va merge în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a fi audiat în calitate de denunțător, ca urmare a unei plângeri penale pe care acesta a formulat-o împotriva premierului PSD Victor Ponta.

Mihai Seplecan va fi audiat în camera preliminară, iar judecătorul care va conduce audierile va decide sau nu deschiderea unui nou proces penal împotriva șefului Guver­nului. Președintele Consiliului Județean Cluj l-a acuzat pe șeful Executivului de abuz în serviciu, din cauza refuzului lui Victor Ponta de a organiza alegeri anticipate pentru șefia Consiliului.

Întregul scandal a pornit în anul 2014, când fostul preșe­dinte al Consiliului Județean, liberalul Horea Uioreanu, a fost arestat pentru fapte de corupție. El a fost imediat suspendat din funcție, iar funcția de preșe­dinte interimar a fost preluată de vicepreședintele UDMR al Consiliului Județean, Istvan Vakar. În locul său, a devenit vicepreședinte interimar liberalul Horațiu Catarig, pro­venit din PDL, iar colegul său de partid, Mihai Seplecan, provenit din fostul PNL, a încer­cat să obțină demiterea vicepreședintelui PSD de atunci al Consiliului Județean, Ioan Oleleu. Tactica lui Mihai Seplecan era una în doi pași. Primul ar fi fost alegerea sa ca vicepreședinte al forului județean, în locul lui Ioan Oleleu, iar apoi urma să preia el funcția de președinte interimar al Consiliului, în timp ce Istvan Vakar urma să redevină simplu vicepreședinte.

Liberalii au forțat de două ori demiterea lui Ioan Oleleu, însă hotărârile de Consiliu Județean au fost suspendate, după ce au fost atacate de prefectul Gheorghe Vușcan. În aceste condiții, liberalii au cerut organizarea de alegeri locale anticipate, pentru desemnarea unui nou președinte.

Potrivit legii aflate în vigoare la acea dată, aceste alegeri trebuiau organizate imediat după demisia lui Horea Uioreanu, care a intervenit la sfârșitul anului trecut. Premierul Victor Ponta a refuzat, iar Mihai Seplecan a depus plân­gere penală împotriva lui. Lucrurile s-au clarificat abia după schimbarea legii, care a stabilit că președintele Con­siliului Județean nu mai este desemnat prin votul cetățenilor, ci este ales indirect, de către consilierii județeni. Ioan Oleleu a demisionat din Consiliul Județean, iar Mihai Seplecan a devenit președintele Consiliului.

Ce reclamă Seplecan

Mihai Seplecan crede că Victor Ponta este vinovat pentru incertitudinea care a domnit în administrația județeană în 2014 și în 2015. ”Din cauza faptului că nu am avut un președinte cu legitimitate și cu autoritate, multe proiecte au fost pierdute. Clujul a fost prejudiciat cu sume importante de bani, din cauza jocului politic al lui Victor Ponta”, a spus Mihai Seplecan. Premierul PSD nu a făcut nici un comentariu legat de audierile de azi.  

„Din cauza faptului că nu am avut un președinte cu legitimitate și cu autoritate, multe proiecte au fost pierdute. Clujul a fost prejudiciat cu sume importante de bani, din cauza jocului politic al lui Victor Ponta.“ Mihai Seplecan

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă