13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE: Monitorul Oficial a publicat eroarea materială transmisă luni de CCR

UPDATE: Monitorul Oficial a publicat eroarea materială transmisă luni de CCR

UPDATE: Monitorul Oficial a publicat, marţi după-amiază, eroarea materială transmisă luni de Curtea Constituţională a României, relateaza Hotnews.

Monitorul Oficial a publicat erata trimisă de CCR după ce PDL a anunţat că a depus plângeri penale împotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, şi a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, pentru abuz în serviciu.

Pe de altă parte, asta nu înseamnă că Monitorul Oficial nu a săvârşit un abuz în contextul în care CCR a cerut publicarea eratei înca de luni, iar MO a binevoit să faca această rectificare abia marţi.

_ _ _

Monitorul Oficial, preluat de premierul Victor Ponta in subordinea sa, refuza să publice eroarea materială transmisă luni de CCR. Fraza-cheie din decizia Curţii Constituţionale a României privind cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, care trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului la referendumul pentru demiterea presedintelui, a dispărut din Monitorul Oficial.

 Scopul refuzului: continuarea numararii populatiei pentru modificarea listelor electorale, cum de altfel a recunoscut astazi  noul ministru de Interne, Mircea Dusa. Iata ca ce a refuzat  sa faca ex-ministrul Ioan Rus (si-a dat demisia pentru ca nu a vrut sa continue  “mini-recesamantului” pentru a nu savarsi ilegalitati) a acceptat Mircea Dusa.

In cursul zilei de luni, Curtea Constitutionala a Romaniei a trimis catre Guvern, in subordinea caruia se afla acum Monitorul Oficial, solicitarea de corectare a “erorii materiale”, dar premierul Victor Ponta, printr-un ordin verbal, a blocat publicarea ei, sustin surse guvernamentale. 

Motivul: odata cu publicarea in Monitorul Oficila  a acestei”erori”, guvernamentalii nu mai pot continua operatiunea nationala de taiere de pe liste a cetatenilor romani cu drept de vot care muncesc sau domiciliaza in strainatate fara a comite o infractiune. Acum, infractiunea poate fi contabilizata in dreptul secretarului general al guvernului si in cel al directorului Monitoruluji Oficial, spun specialistii.

Citeşte şi: EXCLUSIV. După dezvăluirile României libere, Curtea Constituţională a modificat adresa către Guvern. Ministerul de Interne nu mai are voie sa faca mini-recensământ

La Curtea Constituţională se falsifică hotărâri ȋn folosul USL?

Prin continutul juridic al  solicitarii de reparare a “erorii materiale”, CCR închide practic altă discuţie esenţială pentru soartă referendumului: dacă cetăţenii români cu domiciliul în străinătate să fie incluşi sau nu în listele electorale permanente, adică cele luate în calcul la stabilirea cvorumului.

“Eroarea materiala” a aparut in motivarea respingerii contestatiilor USL depuse pentru a bloca invalidarea refedrendumului  pentru demitereea presedintelui Traian Basescu din 29 iulie 2012.

Citeşte şi editorialul: Joaca USL cu Diaspora. De ce avem nevoie ca de aur de votul românilor din străinătate

Cum s-a produs “eroarea”

 La data de 2 august 2012, Curtea Constitutuionala s-a pronuntat asupra tuturor  contestatiilor la invalidarea referendumului,inclusiv ale USL, pe care le-a respins,  si a anuntat ca aceasta decizie devine obligatorie dupa publicarea in Monitorul Oficial. Motivarea a fost redactata corect si semnata de toti cei 9 judecatori ai Curtii.

 In mod bizar, pe traseul de la CCR la Monitorul Oficiaal au disparut  exact cele doua paragrafe care impuneau pe liste prezenta romanilor cu drept de vot care muncesc/domicliaza in strainatate. Asa se face ca in Monitor nu au mai fost puiblicate cele doua paragrafe.

Tot la data de 2 august, judecatorii au hotarat amanarea pronuntarii asupra invalidarii referendumului din cauza unor documente contradictorii trimise de Ministerul Administratiei si  Internelor si au hotarat sa trimita o adresa prin care sa ceara imperativ listele electorale pe care s-a votat la refedendum.

 In mod bizar, si pe aceasta adresa s-a comis “eroare materiala”, continutul adresei fiind inlocuit, asa ca la premierul Ponta a ajuns o adresa care practic i se cerea sa  numere din nou populatia.

Ambele decizii ale Curtii, in formele lor reale, corecte si complete, au fost transmise  si presei.

Decizia amanarii invalidarii referendumului  a fost insotita cu motivare si cu anuntul ca  CCR va solicita  Guvernului listele electorale folosite la referendum.

Decizia respingerii contestatiilor nu era insotita de motivare, ci doar de anuntul ca  motivarea a fost trimisa  la  Monitorul Oficial si din momentul publicarii devine genera-obligatorie.

In ambele decizii exista obligatia Guvernului  de a preda Curtii listele pe care s-a votat la referendum, cu tot cu cetatenii cu drept de vot care acum se afla in strainatate.

Vineri, Romania libera a sesizat falsificarea adresei catre premierul Ponta, iar presedintele CCR Augustin Zegrean a declansat verificarile in timpul carora, pe langa falsul sezizat de noi, a mai descoperit o “eroare materiala” si anume disparitia din motivarea respingerii contestatiilor exact a celor doua paragrafe de lege care impun prezenta pe listele pentru referendum a romanilor care se afla in strainatate.

Deoarece din ambele documente au disparut sau au fost modificate  exact textele care impun predarea listelor care AU FOST FOLOSITE la referendumul din 29 iulie 2012, exista certitudinea ca “erorile” au fost INTENTIONATE, spun specialistii.

Luni, Curtea a trimis doua adrese catre Guvern: una prin care, din nou, i se solicitau listele electorale folosite la refedrendum din data de 29 iulie, nu altele; alta pentru Monitor, in care se  solicita repararea “erorii materiale”, indicandu-se textul ce trebuie publicat pentru ca a disparut.

Pana la ora redactarii textului, Guvernul nu a tinut cont de cererile Curtii Constitutionale.

Care este textul “disparut”  si ce consecinte are 

În motivarea respingerii unei contestaţii USL, se arată: “Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliu în ţara astfel incât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul”.

Chiar dacă legea privind alegerea preşedintelui îi include pe toţi cetăţenii cu drept de vot, inclusiv pe cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, Curtea spune limpede în această motivare că la referendumul pentru demiterea preşedintelui sunt aplicabile aceste dispoziţii legale, nu cele ale legii privind alegerea senatorilor şi deputaţilor.

În acea lege, listele electorale permanente nu îi cuprind şi pe cetăţenii români cu domiciliul în străinătate. Aceştia au fost scoşi de Guvernul Tăriceanu în 2008 şi trimişi pe listele suplimentare.

Cu alte cuvinte, odată luaţi în calcul cetăţenii români cu domiciliul în străinătate la stabilirea cvorumului, pragul necesar validării referendumului urcă şi mai mult. Invalidarea referendumului devine inevitabilă ceea ce înseamnă că Traian Băsescu are şanse să revină la Cotroceni, mai ales că mini-recensământul nu mai are nici el vreo bază legală.

Fraza-cheie care apărea în decizia CCR publicată pe site-ul sau a dispărut din versiunea publicată în Monitorul Oficial. În decizia publicată de CCR pe site-ul propriu a apărut, luni după-amiază, următoarea precizare legată de frază-cheie: “Acest paragraf a fost introdus după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea I, omisiunea datorându-se unei erori materiale”.

_ _ _ _

Amintim că, luni, Curtea Constituţională a României a trimis o nouă adresă către Guvern, de data aceasta cu un continut nefalsificat. CCR a cerut listele electorale în baza cărora premierul Victor Ponta si ministrii sai au organizat şi desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Noua adresa interzice, prin continutul juridic, organizarea unui mini-recesamant.

Surse guvernamentale spun ca, dupa primirea noii adrese de la Curte , ministrul de Interne Ioan Rus si-a dat demisia. La fel a procedat si ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre.

Ce doi ministrii sunt obligati moral sa declare public CINE I-A DETERMINAT sa trimita o comunicare la CCR prin care sa blocheze invalidarea referendumului si sa arunce astfel tara in HAOS.

In adresa (falsificata!) de la data de 3 august, Curtea Constituţională a cerut Guvernului “să dispuna masuri pentru actualizarea listelor electorale permanente pana la data de 31 august 2012 ” desi in incheierea de sedinta, transmisa integral presei, se cereau doar listele electorale in baza carora s-a desfasurat referendumul.

România liberă atragea atentia, inca de vineri, ca cineva din interiorul Curtii Constitutionale – cel mai probabil un asistent magistrat – a falsificat continutul adresei trimise la Guvern pentru a oferi USL portitele legale de a scoate de pe liste milioane de cetateni cu drept de vot ( pe cei care lucreaza in strainatate). Deocamdata, Curtea Constitutionala NU a anuntat daca a deschis vreo ancheta pentru depistarea autorului falsului.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă