13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportZgonea, despre inițiativa de revocare din funcția de șef al Camerei Deputaților:...

Zgonea, despre inițiativa de revocare din funcția de șef al Camerei Deputaților: Mă voi opune acestui jihad anti-justiţie. Reacția PSD

UPDATE 16.10: Social-democraţii iau în calcul să amâne suspendarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, până după alegerile locale, obiectivul partidului fiind câştigarea scrutinului din iunie, a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacşu, conform Agerpres

“Observând cu câtă obstinaţie se ţine de scaun domnul Zgonea, cred că o să luăm o decizie în forul politic al partidului, sunt absolut sigur că ne vom aşeza mai mult pe campania electorală. Luăm în calcul o astfel de variantă (de amânare – n.r.), noi nu avem de gând să excedăm un scandal”, a spus Neacşu, la Parlament. 

El a adăugat că subiectul revocării lui Valeriu Zgonea ar putea fi reluat după alegerile locale. 

UPDATE 15.37: Social-democrații califică drept „lamentabilă” contestația lui Valeriu Zgonea cu privire la inițiativa PSD de a-l revoca de la conducerea Camerei Deputaților.

„Este lamentabil că Valeriu Zgonea se agaţă de funcţie. Încercarea lui Valeriu Zgonea de a se agăţa, prin tertipuri procedurale, de funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este ridicolă şi tristă. Valeriu Zgonea a fost ales în această funcţie în calitatea sa de membru al PSD şi nu în virtutea unor calităţi personale speciale. Este regretabil că un om, pe care PSD l-a sprijinit pentru o demnitate atât de importantă în statul român, şi-a pierdut complet decenţa, aruncând cu noroi şi făcând circ. PSD a iniţiat procedura de revocare din funcţie a lui Valeriu Zgonea. Conform procedurilor legale, în perioada imediat următoare, PSD va desemna o nouă persoană pentru această funcţie”, precizează PSD într-un comunicat de presă. 

UPDATE 14.25: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a denunțat, miercuri, încălcarea Regulamentului parlamentar. Totodată, el a anunțat că se va opune până la capăt „acestui jihad anti-justiţie”, potrivit Agerpres.

„Mă voi opune, până la capăt, acestui jihad anti-justiţie. Acum suntem în faza a doua – dorinţa unora de a pune mâna pe a treia funcţie în stat, prin tertipuri ilegale, încălcând regulamentul. Motivul l-aţi aflat în şedinţa celebrului grup parlamentar de ieri. Astăzi au încercat să-şi nege propria decizie. (…) Scopul – acelaşi: să modifice pe repede înainte legile anti-justiţie. (…) Până când destinul va hotărî, mă voi bate cu cei care, formaţi în grupuri de interese, vor dori să modifice legile penale în interesul lor. Comitetul liderilor a fost convocat ad-hoc”, a afirmat Valeriu Zgonea, într-o conferinţă extraordinară de presă, susţinută la Camera Deputaţilor. 

Potrivit lui Zgonea, „acest tip de social-democraţie şi de politic trebuie să dispară din Parlamentul României”. 

„Respect Regulamentul Camerei Deputaţilor şi nu voi permite acest jihad anti-justiţie. (…) Nu putem, pe ordinea de zi a Parlamentului, să avem lucruri ilegale, neregulamentare. Eu nu mă agăţ de funcţie, vreau ca Parlamentul României să respecte legea”, a adăugat Zgonea.

——————-

Valeriu Zgonea a contestat, miercuri, cererea de revocare din funcția de șef al Camerei Deputaților, formulată de PSD, prin intermediul unei adrese pe care a trimis-o la Biroul permanent, în calitate de deputat neafiliat. Astfel, Zgonea susține că crerea formulată de grupul parlamentar social-democrat nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate, iar revocarea trebuie făcută doar de liderul grupului parlamentar din care face parte, potrivit Agerpres.

„Vă solicit să constataţi că cererea grupului parlamentar al PSD din 3 mai nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate prevăzute de art. 26 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi să dispuneţi respingerea acesteia”, se arată în adresa semnată de Valeriu Zgonea. 

Acesta susţine că a fost exclus din PSD, iar cererea de revocare poate fi făcută de liderul grupului parlamentar din care preşedintele Camerei face parte. 

Şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor în care s-a discutat acest caz a fost suspendată. Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a explicat că motivul a fost legat de faptul că liderii de grup nu au ajuns la un consens. 

El a precizat că liderul grupului PSD, Florin Pâslaru, a susţinut că are dreptul de a cere revocarea, deoarece nu a fost făcut niciun anunţ în plen cu privire la faptul că Zgonea a devenit deputat neafiliat. 

Deputaţii PSD au decis, marţi, în unanimitate, să prezinte Biroului permanent solicitarea de revocare a lui Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor, a anunţat liderul Marian Neacşu, citat de Agerpres. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că fostul premier Victor Ponta este „cel mai recomandat” pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, informează News.ro.

„Am stabilit cu Victor Ponta să ne vedem, după Paşte, şi funcţia de preşedinte de la Camera Deputaţilor, dar şi multe altele. O să convenim şi o să anunţăm şi partidul. Eu nu fac astfel de anunţuri la televizor. Victor Ponta e cel mai recomandat pentru această funcţie. Victor Ponta era un preşedinte mai bun decât actualul preşedinte al României”, a declarat preşedintele Dragnea.

Citește și: Deputații PSD vor prezenta Biroului permanent cererea de revocare a lui Zgonea de la șefia Camerei

Zgonea a răspuns precizând că Victor Ponta a condus un guvern performant, a fost preşedinte al PSD şi este dreptul fiecărui membru al Camerei să acceadă în funcţia de preşedinte a forului legislativ.

„Victor Ponta a fost preşedintele PSD, a fost nominalizat pentru funcţia de prim-ministru şi apoi ales de către Parlamentul României pentru funcţia de prim-ministru, un guvern performant şi în cifre şi în statistici naţionale sau internaţionale, dar şi în viaţa de zi cu zi a fiecărui român. A performat acolo unde a fost. În rest, nu pot să comentez, este dreptul fiecărui membru al Camerei Deputaţilor să poată să acceadă la această funcţie de preşedinte al Camerei Deputaţilor”, a spus Zgonea, la Palatul Parlamentului, întrebat cum comentează declaraţia lui Liviu Dragnea potrivit căreia şi-l doreşte pe Victor Ponta la conducerea Camerei Deputaţilor. 

El a subliniat că pentru Victor Ponta, care este trimis în judecată, până când nu are o decizie definitivă de la instanţă funcţionează prezumţia de nevinovăţie. 

Citește și:  Reacția lui Zgonea, după ce Ponta i-ar putea lua locul la Camera Deputaților

„Eu am spus şi în interiorul partidului, i-am explicat domnului preşedinte Dragnea şi colegilor din Comitetul Executiv că în România democrată funcţionează prezumţia de nevinovăţie pentru fiecare dintre noi. Până nu ai o decizie definitivă fiecare om este considerat nevinovat şi se apără în instanţă, nu în Parlament, nu într-un partid politic”, a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost exclus, miercuri, din PSD, propunerea de excludere din partid fiind făcută de Olguţa Vasilescu, Paul Stănescu şi Cătălin Rădulescu. Zgonea a intrat în conflict cu Liviu Dragnea şi cu restul conducerii PSD după ce Dragnea a fost condamnat definitiv în dosarul „Referendumul”. 

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, preşedintele forului poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal, prin vot secret cu bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele – în acest caz, PSD.

Citește și: Valeriu Zgonea cere explicații oficiale privind excluderea sa din PSD

 

 

 

 

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...
Ultima oră
Pe aceeași temă