11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportVasile Dâncu, DEZVĂLUIRI despre ziua în care i s-a propus funcția de...

Vasile Dâncu, DEZVĂLUIRI despre ziua în care i s-a propus funcția de vicepremier

Sociologul Vasile Dâncu a dezvăluit detalii despre discuția purtată cu premierul Dacian Cioloș când i s-a propus să preia funcția de vicepremier al României. 

Dâncu a declarat că se aștepta să fie sunat, după demisia lui Victor Ponta, pentru a ocupa o funcție politică, însă a precizat că nu și-a dorit acest lucru. 

“Am vorbit cu domnul Cioloş de mai multe ori, ne cunoaştem foarte bine, am vorbit despre agricultură, despre faptul că avea în această iarnă o reuniune a CE în care se vorbea despre planificarea agricolă pe noua reformă agrară pe care dânsul a făcut-o pentru Români şi vorbeam despre studii, i-am dat studii, printre altele se vorbea atunci că voi fi ministru şi a încercat să mă încurajeze. Se vorbea că voi fi prim ministru şi i-am explicat motivele profesionale pentru care nu îmi doresc acest lucru. După ce şi-a dat demisia Victor Ponta, mă aşteptam să fiu sunat, însă m-am rugat să nu mă sune, pentru că vroiam să termin cele câteva proiecte importante pe care le aveam toamna aceasta. Într-o zi, mi-am spus că dacă nu mă sună până seara am scăpat, şi când m-am aşezat să lucrez la o carte despre imaginarul colectiv şi superstiţiile la români pe care trebuie să o termin şi atunci am primit telefonul, care mă invita la o discuţie. Nu am putut refuza. Am discutat de zeci de ori, ca doi oameni sincer interesaţi de România şi nu de politică, despre principiile reformării. Evident, nu l-am putut refuza”, a spus Dâncu la Realitatea TV. 

Citește și: De ce a cerut Vasile Dâncu amânarea Orei Guvernului

De asemenea, Dâncu a subliniat că nu a fost propus de PSD pentru a face parte din Guvernul Cioloș. 

”Nu sunt propunerea PSD. Poate în calculul strategic general să fi contat şi asta. Am văzut că unii au încercat să spună că este vorba despre aşa ceva, faptul că în comisie am reuşit să conving pe toată lumea, inclusiv pe cei din PNL şi alte partide şi am reuşit să găsesc o formulă de comunicare şi un proiect care să convingă, îmi dă speranţe pentru viitor, pentru politica românească”, a explicat Vasile Dâncu. 

Dâncu a apreciat că clasa politică va încerca să schimbe prin a aduce mai mulți tineri în partide. 

“Cred că şi politicienii au înţeles că e nevoie de o nouă etapă, inclusiv în ce înseamnă partidele politice. În acest an nu vor trebui să se suspicioneze unii pe alţii pentru că cineva fură startul campaniei, nu vor avea de ce să se bată pentru fonduri, pentru că noi vom împărţi fondurile într-o manieră super transparentă, se vor da numai pe proiecte. Cred că îşi vor face proiecte mai bune. Nu cred că politica se poate face fără politicieni. Cred că acum politicienii vor aduce foarte mulţi tineri. Veţi vedea că jumătate din cei de pe liste vor fi tineri, vor semăna cu cei tineri pe care îi văd acum în Guvern. Aceşti tineri veniţi de la Bruxelles sau din altă parte la guvern au în acest moment şi rolul acesta de model”, a spus Vasile Dâncu la Realitatea TV. 

Citește și: Prioritățile și armele Guvernului Cioloș

De asemenea, Vasile Dâncu a subliniat că partidele trebuie să găsească soluții din interior pentru a depăși criza de încredere prin care trec. 

“Eu cred că de multe ori facem prea multe proiecte din partide din afară. Fiecare partid e format din oameni liberi asociaţi pentru un anumit proiect, un vis al lor, o idee, o obsesie, pentru că vor să conducă România. Aceşti oameni trebuie să îşi găsească soluţii din interior. Dacă un partid e sănătos, îşi caută singur soluţii. Soluţiile care vin din afară, de regulă, pot fi temporare, să aduci pe cineva la vârful partidului dintr-odată nu e uşor. Sunt cazuri şi în partide europene, cu succes, tehnocraţi care au fost în vârful unor partide şi au performat foarte bine, pentru că erau oameni foarte buni şi partidele i-au asimilat. Nu orice partid asimilează pe cineva care vine din afară. În partide există şi pretenţia, dar să fie justificată, de carieră în partid, toată lumea să aibă o şansă să ajungă preşedintele partidului, vor vedea. Nu sunt aceleaşi soluţii pentru PNL şi PSD, culturile de partid sunt diferite. Eu am o speranţă, că această pauză de un an de zile, că această pauză în care politicienii nu se vor bate între ei pe bugete şi alte lucruri va fi o perioadă foarte bună pentru partide şi va fi un reviriment şi pentru viaţa politică şi administrativă a României”, a subliniat Dâncu. 

Vasile Dâncu a devenit vicepremierul României, după demisia Guvernului Ponta și propunerea lui Dacian Cioloș în fruntea Executivului. 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă