14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportVaslui: Un primar ales a șaptea oară crede că este ”o tâmpenie”...

Vaslui: Un primar ales a șaptea oară crede că este ”o tâmpenie” ca mandatele edililor să fie limitate

Primarul unei comune din Vaslui, care are şapte mandate consecutive de edil, consideră drept "o tâmpenie, cu scopuri murdare", legea prin care aleşii locali nu vor putea ocupa funcţii mai mult de două mandate consecutiv, transmite Mediafax.

Aflat în funcţie din decembrie 1989, primarul comunei vasluiene Pădureni, Temistocle Diaconu, condamnă legea prin care nu va mai avea dreptul să ocupe funcţia de edil mai mult de două mandate consecutiv, susţinând că, printr-un astfel de act normativ, va fi bulversată întreaga comunitate locală.

Edilul cu 25 de ani de mandat în fruntea comunei Pădureni susţine că, dacă legea va ajunge să fie adoptată şi de Senat, atunci primarii nu vor mai pune suflet în ceea ce realizează pentru comunitate.

"Este o tâmpenie această lege, cu scopuri murdare, dorindu-se astfel să lovească în aleşii PSD. Nu credeam că se va ajunge vreodată la aşa ceva. Păi primarul localităţii din Franţa cu care comuna noastră este înfrăţită a fost 37 de ani în funcţie, iar acum, când a ieşit la pensie, l-au făcut primar de onoare şi are biroul său în primărie. Nu există ţară în care să fie îngrădit dreptul de a fi ales, drept stipulat şi la noi în Constituţie. Iniţiatorii acestei legi vor să bulverseze întreaga comunitate. În mod sigur se vor revolta şi localnicii. Să meargă iniţiatorii cu mine în Franţa să vadă ce înseamnă un primar cu continuitate, ce realizări are şi cum arată comunitatea de acolo. Sunt mâhnit când văd atâta prostie. Sper, însă, în luciditate Senatului”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Pădureni, Temistocle Diaconu.

La rândul său, primarul municipiului Bârlad, aflat la al treilea mandat de edil, consideră că populaţia este cea care trebuie să decidă de câte ori să acorde votul de încredere unui ales local.

"Dacă era exagerat ca un ales să fie mai mult de două mandate într-o funcţie, atunci aplicau o astfel de lege statele cu o democraţie avansată. Până la urmă, populaţia îşi alege de câte ori consideră de cuviinţă un primar sau un consilier local sau judeţean. Nu are relevanţă de câte ori eşti primar, ci trebuie să fii bun gospodar. Deci, nu-şi are rostul o astfel de lege. Însă, dacă va fi adoptată, mă voi supune”, susţine primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, crede că această iniţiativă legislativă este una strict politică.

"Odată, un lider politic spunea un lucru memorabil, care se poate aplica foarte bine celor doi iniţiatori ai legii: avem noroc că în ţara noastră prostia nu este incriminată. Este vreo regulă ca primarii şi consilierii să devină corupţi în al treilea mandat? Sau ne garantează cineva că în primul mandat un ales nu poate săvârşi fapte penale? Această iniţiativă ne demonstrează că gândirea pedelistă din ultimii zece ani, transformată acum în una penelistă, nu s-a schimbat. Urmează ca această gândire să fie investită cu rangul de dogmă de către, nici nu ştiu cum să mă exprim, actualul sau viitorul preşedinte al României”, este de părere Dumitru Buzatu.

Aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive, conform unei iniţiative legislative a deputaţilor PDL Cezar Preda şi Gheorghe Udrişte, aprobată tacit, miercuri, de Camera Deputaţilor.

Proiectul prevede că nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte consiliu judeţean decât cel mult pentru două mandate.

Iniţiatorii au considerat că, după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă şi există situaţii concrete în care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunităţi a dus la acuzaţiile de nepotism, conflict de interese sau corupţie.

Proiectul a fost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere şi vot final din 15 octombrie a fost depăşit.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul fiind for decizional.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă