10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportVeste proastă pentru Ponta. Camera Deputaţilor a respins amnistierea plagiatorilor

Veste proastă pentru Ponta. Camera Deputaţilor a respins amnistierea plagiatorilor

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, să elimine din textul Ordonanţei nr 94/2014 de modificare a legii educaţiei prevederea care dădea dreptul unei persoane să renunţe unilateral la titlul de doctor, care îi permitea lui şi Victor Ponta să renunţe la acest titlu, informează Mediafax.

Deputaţii au adoptat, cu 311 voturi pentru, 2 împotrivă şi 11 abţineri, ordonanţa, acceptând propunerea Comisiei de învăţământ de a elimina textul potrivit căruia titularul unui titlu ştiinţific putea solicita Ministerului Educaţiei reunţarea la titlul în cauză, ministerul urmând să ia act de renunţare printr-un ordin de revocare.

Ordonanţa a stârnit controverse

Guvernul a modificat în şedinţa din 29 decembrie 2014, printr-o ordonanţă de urgenţă, Legea educaţiei naţionale, stabilind printre altele şi cadrul legal care reglementează regimul titlurilor ştiinţifice.
Astfel, la pct. 12, se prevede faptul că art. 168 se modifică prin introducerea a două alineate, alin. (71) şi (72).

Conform alin. (71), titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop.

Potrivit, alin. (72), actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare.

Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice.

PNL a cerut, în urmă cu câteva săptămâni, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constitutionala în privinţa Ordonantei de Urgenţă a Guvernului nr.94/2014, privind retragerea titlului de doctor, afirmând că Ordonanţa a fost iniţiata de "interesele private ale premierului Victor Ponta".

După pierderea alegerilor prezidenţiale, premierul Victor Ponta a anunţat că doreşte să renunţe la titlul de doctor, însă acest lucru nu a fost posibil deoarece nu existau prevederi legale care să reglementeze această situaţie.

Camera Deputaţilor este prima sesizată, Senatul este for decizional.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă