15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportVeşti bune pentru studenţi. Din 1 februarie vor călători gratuit cu trenul....

Veşti bune pentru studenţi. Din 1 februarie vor călători gratuit cu trenul. Gratuitatea este valabilă şi în vacanţe

Ministerul Transporturilor a anunţat că toţi studenţii din România vor avea gratuitate la transportul feroviar pentru un număr nelimitat de călătorii, inclusiv pe perioada vacanţelor universitare şi indiferent de operatorul feroviar. Măsura a fost inclusă într-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată recent în Monitorul Oficial, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Ministerul Transporturilor.

OUG 2/2017, publicată în Monitorul Oficial în data de 6 ianuarie, face referire la adoptarea în anul 2017 a unor măsuri privind majorarea salariilor pentru unele categorii de bugetari, majorarea burselor pentru studenţi, majorarea pensiilor din sistemul public şi majorarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari.

În plus, de la 1 februarie, se aplică şi măsura privind asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi.

Miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi ministrul Consultării Publice, Gabriel Petrea, împreună cu reprezentanţi ai companiilor de transport CFR Călători şi Metrorex, au participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai unor organizaţii studenţeşti, pentru a discuta normele de aplicare a gratuităţilor.

Astfel, gratuitatea la transportul intern feroviar se acordă tuturor studenţilor înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă, într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din România, de stat sau privată. Aceştia pot fi înscrişi la programe de studii de la toate cele trei cicluri: licenţă, masterat, doctorat, indiferent de forma de finanţare a studiilor (buget sau taxă).

Vor beneficia de aceste facilităţi toţi studenţii, indiferent de vârstă şi naţionalitate, pentru un număr nelimitat de călătorii, inclusiv pe perioada vacanţelor universitare şi indiferent de operatorul feroviar.

”CFR Călători va facilita rezervarea biletelor gratuite atât la ghişee, automate, cât şi online. În perioada următoare, compania va implementa un sistem online de înregistrare a studenţilor eligibili pentru aceste biletele gratuite”, se arată în comunicat.

De asemenea, a fost discutată inclusiv posibilitatea de a creşte gradul de acces al transportul cu metroul pentru toţi studenţii din România, printr-o serie de măsuri ce urmează a fi analizate la nivel ministerial.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă