25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportVicepremierul Sevil Shhaideh a semnat un contract de 42,9 milioane de lei...

Vicepremierul Sevil Shhaideh a semnat un contract de 42,9 milioane de lei pentru reabilitarea rețelelor de apă din Tulcea

Vicepremierul Sevil Shhaideh a semnat un contract de 42,9 milioane de lei, pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și apă uzată din municipiul Tulcea și din orașele Sulina, Isaccea și Măcin, informează Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), potrivit Agerpres.

Contractul de prelungire a perioadei de punere în practică a proiectului inițiat în anul 2010 de societatea Aquaserv SA din județul Tulcea a fost semnat marți de vicepremierul României, urmând a fi finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și are în vedere încheierea lucrărilor începute în urmă cu mai mulți ani.

„Contractul de finanțare are o valoare totală de 42,9 milioane de lei și are ca obiect fazarea proiectului de reabilitare și extindere a sistemelor de apă și apă uzată în 4 localități din județul Tulcea: Tulcea, Sulina, Isaccea și Măcin. Este vorba despre continuarea și finalizarea lucrărilor privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și a sistemului de colectare a apei uzate începute prin POS Mediu 2007-2013”, informează sursa citată.

Din suma totală, 35 de milioane de lei reprezintă alocarea europeană prin POIM 2014-2020, iar restul contribuția Guvernului României. Potrivit sursei, prin contract se vor realiza reabilitarea a 14,6 kilometri de rețele de distribuție a apei potabile și extinderea lor cu 2,2 kilometri, o stație de tratare a apei la Sulina, trei rezervoare de apă, se vor instala 1.010 contoare de apă și un sistem SCADA. Sunt prevăzute, totodată, reabilitarea a 6,9 kilometri de rețele de canalizare, extinderea lor cu 10,2 kilometri și realizarea a două noi stații de pompare a apei uzate.

În cadrul proiectului finanțat prin POS Mediu 2007-2013, în municipiul Tulcea, societatea Aquaserv SA, potrivit datelor făcute publice anul trecut, a reabilitat 48 de kilometri de rețelele de distribuție a apei, din cei 51 de kilometri prevăzuți în proiectul inițial, a montat 24 de kilometri de conductă de aducțiune, a înlocuit 22,4 km de conductă de apă uzată și a extins acest sistem cu 27,5 kilometri, a reabilitat stația de tratate a apei, a realizat o stație nouă de tratare și 6 stații noi de pompare.

În orașul Măcin, prin proiect, s-au reabilitat 22,6 km din rețelele de distribuție a apei care s-au extins cu 4 kilometri, s-au înlocuit 2 kilometri de conducte de apă uzată, rețelele de canalizare extinzându-se cu 13,2 km. De asemenea, s-au construit un rezervor nou, o nouă stație de pompare a apei uzate și o nouă stație de epurare. De asemenea, în orașul Sulina, s-a reabilitat stația de tratare a apei, s-au modernizat 10 km de rețele de apă, acestea extinzându-se cu 7,3 kilometri. De asemenea, s-a reabilitat rezervorul de apă, s-au construit patru stații noi de pompare a apei uzate, iar rețeaua de canalizare s-a extins cu 20 de kilometri.

În orașul Isaccea, societatea Aquaserv SA a reabilitat și extins rezervoarele de apă, a realizat o nouă stație de epurare, o stație de pompare a apei uzate, a înlocuit și extins 11 kilometri de conducte de ape uzate și 10 kilometri de conducte de apă potabilă.

Valoarea inițială a proiectului încheiat în perioada de programare anterioară a fost de peste 419 milioane de lei, fără TVA, iar valoarea primei faze a proiectului a fost de 333 milioane de lei, fără TVA. Lucrările prevăzute inițial în proiect nu au putut fi încheiate din cauza perioadei lungi de timp necesară desfășurării licitațiilor și a rezolvării contestațiilor depuse în urma tranzacțiilor. Falimentul unor societăți care au câștigat licitațiile în timpul derulării lucrărilor a fost o altă cauză a nefinalizării proiectului în perioada de programare 2007-2013.

Investițiile pentru extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și ape uzate sunt puse în practică de SC Aquaserv SA Tulcea, persoană juridică română de drept privat și de utilitate publică, operator regional în numele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară 'Dezvoltarea Durabilă a Serviciilor de Apă și Canalizare din județul Tulcea', conform contractului de delegare încheiat în anul 2007.

Cele mai citite

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă