16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportVictor Ponta, despre MCV: Cred că România trebuie să fie tratată la...

Victor Ponta, despre MCV: Cred că România trebuie să fie tratată la fel ca toate celelalte state membre

Victor Ponta a declarat pentru Agerpres, referitor la mecanismul de cooperare și verificare, că România trebuie să fie tratată ca toate celelalte state membre și că raportul MCV a fost benefic pentru România, dar acum avem o Justiție independentă.

”M-am văzut la Strasbourg atât cu președintele Parlamentului European, domnul Schulz, cât și cu președintele Comisiei Europene, domnul Juncker, și cu o parte dintre comisari, cu fiecare, sigur, având diferite teme. Cu vicepreședintele Timmermans am discutat despre MCV pentru că este responsabilitatea sa și am spus foarte clar că ultimele rapoarte au fost pozitive, că MCV-ul a avut și o parte pozitivă pentru România și, cu siguranță, în acest moment chiar avem o Justiție independentă. Nu știu ce să-i mai facem Justiției, chiar e foarte independentă și în niciun caz nu se mai pune problema să existe control politic nici din partea președintelui, nici a Guvernului, nici a altcuiva și că, din punctul meu de vedere, ca prim-ministru al României, eu cred că România trebuie să fie tratată la fel ca toate celelalte state membre”, a mai spus premierul.

Citește și: Victor Ponta, despre relația cu Iohannis: Este o relație foarte corectă, este o relație de respect și este o relație predictibilă

De asemenea, prim ministrul a subliniat că nu mai este realist ca România și Bulgaria să stea tot timpul în ”anticameră”. Victor Ponta a mai arătat că problema României vine tocmai din România, întrucât europarlamentarii noștri susțin păstrarea MCV-ului.

”Se vorbise la un moment dat, sigur, nu s-a mai avansat foarte mult, despre un sistem de monitorizare pentru toate țările europene, lucru care mi s-ar părea corect. Adică, dacă e vreo problemă în România, în Ungaria, de exemplu, — dau și eu un exemplu — sau în alte țări, să fim toți tratați la fel. Ideea că România și Bulgaria stau tot timpul în anticameră este incorectă și nu mai corespunde realității. Asta am spus și asta voi spune tot timpul și mă bucur că și președintele Iohannis gândește așa, pentru că problema României a fost întotdeauna nu de la Bruxelles sau de la Strasbourg, problema României a fost din România. Întotdeauna cineva din România venea și zicea să nu cumva să ridicați MCV-ul, să păstrați MCV-ul, ceea ce e total incorect”, a arătat Ponta.

Totodată, Ponta a precizat că a insistat la Bruxelles ca oficialii să nu se lase ”păcăliți de propaganda din România”.

”Eu mi-am făcut datoria și mi-o fac de fiecare dată să explic la Bruxelles să nu se lase păcăliți de propaganda din România și anume: orice parlamentar din România poate fi cercetat, anchetat, trimis în judecată, judecat, condamnat și încarcerat fără niciun fel de imunitate. De multe ori, oamenii fac ochii mari pentru că, dacă se iau după ce apare în vreo știre sau ce le spune doamna Macovei, își închipuie cine știe ce și le spun de fiecare dată: ‘Nu, nu-i adevărat, rețineți: orice parlamentar din România…’. Singurul lucru pentru care se cere autorizarea Parlamentului este partea de arestare preventivă. Din 29 de cereri în ultimul an, cred că 22 sau 23 au fost aprobate și șase respinse”, a spus premierul.

Citește și: Victor Ponta: Iau în serios o moțiune de cenzură din partea Opoziției

De asemenea, Ponta a subliniat că arestul preventiv ar trebui să fie excepția nu regula.

”Poate că și faptul că la noi regula a devenit să arestăm preventiv, când ar trebui să fie o excepție, în toate țările civilizate este o excepție, poate că și asta trebuie să dea de gândit. Dar nu are nicio legătură cu… Eu cred că este, de fapt, așa un joc de putere între DNA și Parlament cine-i mai puternic și cred că au de pierdut și unii și alții din acest joc”, a conchis premierul.

 

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă