9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportVictor Ponta: Nu exclud adoptarea prin OUG a unei direcții de recuperare...

Victor Ponta: Nu exclud adoptarea prin OUG a unei direcții de recuperare a prejudiciilor

Premierul Victor Ponta a declarat, la sediul Ministerul Justiției, că ia în considerarea emiterea unei Ordonanțe de Urgență (OUG) pentru înființarea unei direcții în cadrul Guvernului care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor stabilite prin hotărâri judecătorești în cauze penală, însă că ar prefera dacă proiectul ar fi adoptat de Parlament. 

Victor Ponta a precizat că și el se numără printre cei care sunt de părere că trebuie să îi iei banii celui care comite o faptă penală, dar a precizat că printre motivele demersului încet al recuperării prejudiciilor se numără și faptul că hotărârile judecătorești erau trimise după ani buni către ANAF.

”Important e ca acest proiect să fie în dezbatere publică, să vedem dacă Ministerul Justiției are ceva de îmbunătățit din comentariile care se fac și în final să trimitem proiectul către Parlament, sau, nu exclud prin OUG, cu condiția să avem mare grijă să nu existe contestații. Calea cea mai sigură e cea a adoptării în Parlament.Contează să avem o agenție specializată, nu să vărsăm în cadrul ANAF această activitate specială de recuperare a bunurilor constate ca prejudicii. În activitatea ANAF creanțele rezultate din hotărâri judecătorești reprezintă 1% de recuperat. Deci, restul creanețelor sunt de vreo 18 miliarde. Trebuie să avem o agenție care să se preocupe doar de acest lucru. Cred că doar pedeapsa penală, fie privativă sau neprivativă de libertate, nu e eficientă dacă nu se recuperează prejudiciu. Sunt cu totul de acord cu opinia că în primul rând trebuie să îi iei banii celui care comite o faptă penală, fie că e vorba de corupție, sau altă faptă, evaziunea fiscală (..) toate infracțiunile care presupun prejudicii. Oamenii spun luați-i banii, după care execută și pedeapsa penală”, a subliniat premierul.

Citește și: ActiveWatch: Ponta nu înțelege rolul presei într-o societate democratică

De asemenea, șeful Guvernului a dat vina pe lipsa de comunicare și proasta colaborare între instituțiile statului, cu privire la lipsa de activitate a ANAF în ceea ce privește recuperarea prejudiciilor. 

E evident că sistemul nu a funcționat și nu avea cum să funcționeze în condițiile actuale. Sunt câteva probleme structurale, pe care dacă nu le îndepărtăm, nu o să facem nimic mai bun. Putem să le îndreptăm și să le trecem în lege. În mod concret, la ce mă refer: Am cerut ANAF toate datele ca să știm despre ce vorbim.Primul lucru: valoarea totală a creanțelor din hotărârile judecătorești reprezintă 3,2 miliarde, dintre care 2 numai în 2014, practic de trei ori mai mult decât în anii de dinainte, ceea ce e bine. Prima problemă care poate fi rezolvată doar cu o bună colaborare dintre instituții: transmiterea hotărârilor judecătorești către cel care trebuie să execute. Din cele 163 de hotărâri în cauze penală, doar 31 au fost trimise la ANAF. Cum să execuți 163 dacă au ajuns doar 31? Sunt cazuri în care hotărârile ajung după 6 ani, 5 ani, timp în care condamnatul are timp să își înstrăineze bunurile. Viteza e esențială, una e să transmiți într-o lună, alta e să transmiți într-un an, doi. A doua problemă care începe să se rezolve odată cu aplicarea noilor prevederi: durata procesului. Dacă pui sechestru pe o Dacie în 2014 și vrei să o vinzi în 2018 nu ți-o mai cumpără nimeni”, a mai declarat premierul. 

Citește și: Sesizare: Închiderea firmelor pentru 5 lei găsiți în plus pe casă, neconstituțională

Premierul Victor Ponta s-a aflat la sediul Ministerului Justiției alături de ministrul Robert Cazanciuc la lansarea dezbaterii publice pentru ,,Proiectul de lege privind înființarea Agenției Naționale de Identificare a bunurilor indisponibilizate”. 

Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă