20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportVictor Ponta: TVA la alimente ar urma să fie redus la 9...

Victor Ponta: TVA la alimente ar urma să fie redus la 9 % de la 1 iunie

Premierul Victor Ponta a declarat marți, în ședința de Guvern, că va aproba ordonanța de urgență prin care absolut toate produsele agroalimentare, precum și serviciile de alimentație publică și băuturile non-alcoolice vor beneficia de cota de 9% TVA. 

Măsura va intra în vigoare de la 1 iunie. Cota standard va fi redusă la 20% din ianuarie.

“Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale”, a spus Ponta.

Premierul a subliniat că se va reduce TVA-ul deoarece sunt suficienți bani la bugetul de stat și pentru că în România, cheltuielile pentru mâncare sunt cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citește și: Ponta, consultări cu Isărescu despre reducerea TVA. Șeful Executivului ar vrea să reducă TVA-ul la 20 %

Impactul măsurii va fi de 5 miliarde de lei pe întregul an, dar va fi compensat prin creșterile veniturilor la bugetul de stat. Doar pe primele trei luni ale anului s-au încasat în plus la bugetul de stat 3,3 miliarde de lei, a precizat Ponta. 

Șeful Guvernului a declarat că măsura va fi ușor de aplicat din punct de vedere fiscal

”Vreau ca produsele românești să fie cât mai competitive. Pentru producătorii români TVA-ul de 9 % va reprezenta un sprijin”, a precizat Ponta.

Citește și: BNR, pregătită să lupte cu inflația, deși deflația bate la ușă

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...

Incendiu puternic în nordul Capitalei. 20 de persoane au fost evacuate

Un incendiu violent a izbucnit în nordul Capitalei, cartierul Aviației, la un bloc aflat în construcție. Fumul dens este vizibil de la kilometri distanță,...

Gabriela Firea pregătește o concurență serioasă pentru Nicușor Dan în Alegerile Locale

Depunerea candidaturii reprezentantului PSD pentru functia de primar general al capitalei, in Bucuresti, 28 aprilie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea
Ultima oră
Pe aceeași temă