10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportVictor Ponta împlinește 43 de ani. Cele mai importante momente din cariera...

Victor Ponta împlinește 43 de ani. Cele mai importante momente din cariera premierului

Primul-ministru Victor Ponta a împlinit astăzi 43 de ani. Ultimul an din viața lui Ponta a fost marcat de evenimente neplăcute: premierul României a pierdut alegerile prezidențiale, a demisionat din PSD, a fost spitalizat din cauza unei intervenții chirurgicale și a fost trimis în judecată de DNA.

Totuși, cariera lui Ponta a cunoscut o traiectorie ascendentă până la momentul alegerilor din noiembrie 2014.

Debutul

Premierul și-a făcut debutul în politică în 2001, la invitația lui Adrian Năstase. Victor Ponta a fost asistentul lui Năstase la catedra de Drept Internațional Public. Astfel, fostul premier i-a propus un rol în Guvernul României: șef al Corpului de Control al Guvernului. 

Următorul pas important în cariera lui Victor Ponta a fost în noiembrie 2003, când a fost ales președinte al Tineretului Social Democrat. Ponta a ocupat această funcție până în 2006.

Între timp, prim-ministrul urcă și în PSD. Astfel, că în iulie 2013, Ponta devine vicepreședintele PSD. Ocupă această funcție până în 2004, când are loc o restructurare în PSD, dar este reales în funcție la congresul PSD din 2006.

Șefia PSD și USL

În urmă cu cinci ani, pe când actualul premier avea 38 de ani, Ponta a câștigat șefia PSD-ului în faţa lui Mircea Geoană. Premierul a fost susţinut de Adrian Năstase, atunci preşedintele Consiliului Naţional al partidului.

Victor Ponta a fost purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană din 2009. El a declarat că la alegerile prezidențiale din 2009 a votat în primul tur cu Crin Antonescu, apoi cu Mircea Geoană. 

Un eveniment foarte important de marcat din perioada lui Ponta la șefia PSD este alianța de pe 5 februarie 2011 cu PNL și PC, care formau Alianța de Centru-Dreapta, din care a rezultat Uniunea Social-Liberală (USL). Alianța s-a destrămat în 2014, în urma unor disensiuni interpartinice.

Premierul Victor Ponta a demisionat din fruntea PSD, după ce s-a deschis o anchetă DNA pe numele său în dosarul Turceni-Rovinari. Prim-ministrul și-a anunțat demisia pe Facebook și a susținut-o pe Rovana Plumb pentru funcția de președinte interimar. Șefia PSD a fost câștigată de Liviu Dragnea. 

Cel mai tânăr premier din Europa

Înainte ca USL să se destrame, alianța a reușit să dea jos Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu cu o moțiune de cenzură. Astfel, în mai 2012, Victor Ponta a devenit cel mai tânăr premier din Europa, după ce a fost învestit în funcția de prim-ministru al României și de șef al Guvernului.

Candidat la președinția României

Aspirațiile lui Victor Ponta nu s-au oprit la a ocupa funcția de premier al României, astfel că, liderul PSD pe atunci a candidat și la președinția României. 

În 2014, premierul Victor Ponta și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2 noiembrie. Ocupă poziția a patra pe buletinul de vot, dar în iese pe primul loc în primul tur, cu un număr de 3.836.093 voturi, reprezentând 40,44% din totalul voturilor exprimate.

Totuși, în urma celui de-al doilea tur, care a avut loc pe 16 noiembrie 2014, premierul a pierdut alegerile, iar Klaus Iohannis a devenit noul președinte al României.

Premierul, trimis în judecată

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, joi, de către procurorii DNA, pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, alături de alte patru persoane, între care senatorul Dan Șova și directorul Complexului Rovinari. Ponta, avocat la data faptelor, era reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

Cariera politică a lui Victor Ponta de până în prezent a fost marcată de scandaluri. În ciuda mandatului de peste cinci ani la şefia PSD și de trei ani în fruntea Guvernului, premierul a ajuns în atenția publică din cauza unui scandal de plagiat în cazul lucrării de doctorat, candidatura eşuată la Preşedinţie, trimiterea în judecată și, mai nou, refuzul de a demisiona din fruntea Executivului deși este cercetat penal.

Prim-ministrul se laudă că, de când este în fruntea Executivului a crescut economia, a scăzut TVA-ul, salariile și pensiile au fost majorate și datoria către FMI, achitată. 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă