10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Președintele Iohannis, despre miniștrii care și-au retras demisia: Un ministru este...

VIDEO. Președintele Iohannis, despre miniștrii care și-au retras demisia: Un ministru este în funcție până când semnez decretul, ceea ce nu am făcut. Anticipatele sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar trebuie să fie o criză profundă. Nu îmi doresc

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, joi, pe fondul deciziei a 20 dintre miniștrii din Cabinetul Grindeanu de a-și retrage demisiile, precizând că „discuția este inutilă”.

„Este inutilă discuția despre demisie. Un ministru este în funcție până îl eliberezi prin decret, ceea ce eu nu am făcut până acum, sau prin învestirea noului Guvern. Toată discuția este ineficientă. Nu am de ce să numesc un nou ministru pentru două zile”, a spus președintele Iohannis la Bruxelles.

Totodată, el a precizat că luni va avea discuții cu toate partidele parlamentare, pentru nominalizarea unui nou premier.

„Dintre politicienii de la București (n.r – va numi un nou premier). Asta a fost o glumă. Voi avea discuții luni, cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie. Am chemat pe toată lumea la consultări, vrea să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane”, a mai spus șeful statului.

Totodată, președintele a enumerat și care sunt calitățile unui premier ideal: „O persoană integră, fără probleme penale, care mă va convinge că poate conduce un Guvern și care are o majoritate în spate. Am vorbit cu premierul Sorin Grindeanu, pentru a vedea dacă poate să continue până la stabilirea unei noi formule”, a mai spus el.

Întrebat despre alegerile anticipate, Klaus Ioahnnis a spus: „Anticipatele sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar trebuie să fie o criză profundă, nu îmi doresc aşa ceva. Nu sunt excluse însă”.

Președintele Klaus Iohannis i-a anunțat, printr-o scrisoare, pe liderii partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, că, luni, sunt invitați la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, potrivit presidency.ro. 

Luni, 26 iunie 2017

• Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

• Ora 16:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);

• Ora 17:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);

• Ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);

• Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

• Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

241 de parlamentari au votat, miercuri, în favoarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernul Grindeanu. Conflictul politic a izbucnit miercurea trecută, după ce PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. Joi, CEx a decis și excluderea lui Grindeanu din PSD, însă premierul a anunțat că va demisiona doar dacă o face și șeful PSD.

La finalul săptămânii trecute, 25 dintre cei 26 de miniștri din Cabinetul Grindeanu și-au anunțat demisiile, după ce Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. În weekend, premierul Sorin Grindeanu a semnat demisiile lui Carmen Dan și Sevil Shhaideh.

Miercuri, 241 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Șeful PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe Sorin Grindeanu că nu a reușit să pună în aplicare măsurile din programul de guvernare. 

20 de miniștri și-au depus, joi, cererile de retragere a demisiilor, însă acestea „nu au obiect”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, într-o conferință de presă. „S-a luat act de aceste demisii, ele sunt irevocabile. Aceste cereri de retragere a demisiilor nu au obiect”, a spus ea.

Aceștia sunt: Marius Dunca, Theodor Meleșcanu, Alexandru Petrescu, Mircea Titus Dobre, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu, Mihai Tudose, Andreea Păstârnac, Pavel Năstase, Ana Birchall, Răzvan Cuc, Gabriel Leș, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu, Viorel Ștefan, Adriana Petcu, Sevil Shhaideh.


Pe aceeași temă:

 

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă