15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportVineri continuă protestul poștașilor, pentru a doua zi consecutiv. Se plătesc doar...

Vineri continuă protestul poștașilor, pentru a doua zi consecutiv. Se plătesc doar o parte din pensii

Poştaşii continuă, vineri, protestul spontan declanşat joi, ca urmare a nemulţumirilor legate de condiţiile precare de muncă şi de refuzul conducerii instituţiei de a creşte salariile cu 200 de lei, informează Mediafax.

Din acest motiv, românii primesc doar în parte pensiile în câteva localităţi din ţară şi în municipii.

Poştaşii din judeţul Dolj nu vor să se mai întoarcă la lucru până nu vor semna un act adiţional la contractul de muncă, prin care să primească 200 lei în plus la salariu.

Cu toate acestea, au hotărât ca în Craiova, vineri, să distribuie pensii şi ajutoare sociale. Banii nu vor ajunge însă şi pensionarii din judeţ, întrucât şoferii refuză să plece cu maşinile din Punctul de Tranzit Gara Craiova.

“Am avut o rugăminte către factorii locali, care continuă acţiunea de protest, ca măcar între orele 9.30-12.30 să distribuie pensiile şi ajutoarele sociale. Nu pleacă cu nicio scrisoare, niciun ziar, colet, nimic. Doar pensiile, din solidaritate cu pensionarii, mai ales că era şi ultima zi din lună cu achitarea pensiilor. La 12.30 se vor întoarce şi vor continua acţiunea de protest. În judeţ nu putem nici măcar pensiile să le distribuim întrucât şoferii din Tranzit au refuzat categoric să plece pe traseu până la soluţionarea revendicărilor. Au spus că pleacă la orice oră în cursul zilei de îndată ce vom avea un rezultat favorabil al întânirii CNPR – SLPR din această dimineaţă şi un act adiţional scris şi semnat”, a declarat Titi Roman, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Dolj.

Pe lângă majorarea salariilor cu 200 lei, poştaşii vor şi să fie plătiţi pentru cât lucrează. Sindicaliştii spun că mulţi dintre factorii poştali sunt plătiţi cu jumătate de normă, deşi muncesc la program normal.

În plus, angajaţii din judeţul Dolj ai Companiei Naţionale Poşta Română cer condiţii mai bune de muncă şi investiţii în sediile în care îşi desfăşoară activitatea, în special în cele din mediul rural, multe dintre acestea fiind în stare de degradare.

 

Cluj: Protestul poştaşilor continuă, activitatea este paralizată, dar se trimit pensiile

Poştaşii clujeni continuă, vineri, protestul spontan declanşat, joi, cu întreruperea activităţii, atât în oraşe şi municipii, cât şi în mediul rural.

Şil iderul sindicatului din Poşta Cluj, Carol Sinka, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că protestul va continua până când se va reuşi obţinerea majorării salariale de 200 de lei net solicitată conducerii Companiei Naţionale Poşta Română.

“Activitatea din Poşta Cluj rămâne, vineri, paralizată. Nu se lucrează în oficiile poştale din oraşe şi municipii, dar nici în cele din mediul rural. Este afectată activitatea din 8 judeţe din Transilvania, deoarece nu lucrează colegii de la Centrul Regional de Tranzit Cluj, astfel încât nu se trimite coletărie şi corespondenţă. Am decis să trimitem, totuşi, pensiile în judeţ prin factorii noştri poştali, pentru că nu dorim să sufere pensionarii din cauza incompetenţilor din conducerea Companiei Naţionale Poşta Română”, a spus Sinka.

Potrivit acestuia, la Oficiul Poştal de Distribuţie (OPD) Cluj-Napoca, situat în zona Gării Cluj-Napoca, va avea loc de la ora 12,30 un miting de protest la care sunt aşteptaţi peste 200 de angajaţi.

“Vom cere demisia directorului executiv operaţional Rareş Stanciu, de la Bucureşti, care a trimis, joi seară, o adresă în teritoriu, în care ne cerea să cuatificăm pierderile înregistrate cu acest protest. Dar cât a pierdut Poşta Română din cauza lor, de ce nu se cuantifică, pentru că ei sunt vinovaţi de situaţia existentă?”, a mai spus Sinka.

Alba: Şoferii, convinşi de liderii de sindicat să livreze pensiile

90% dintre poştaşii din Alba nu lucrează nici vineri, fiind nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă, însă pensiile vor ajunge la oameni.

Nicolae Albu, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), filiala Alba, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în urma solicitărilor avute de la asociaţiile de pensionari, au convins poştaşii şi şoferii să ducă pensiile oamenilor în tot judeţul, în ciuda nemulţumirilor salariale pe care aceştia le au.

“Activitatea la poştă în Alba nu s-a reluat, circa 90% dintre angajaţi nu lucrează nici astăzi. Şoferii însă duc banii de pensii, fiind ultima zi din lună, deşi iniţial au refuzat. I-am rugat frumos noi să o facă, pe răspunderea noastră, şi au acceptat. La oficii nu se lucrează, însă se dau banii de pensii şi doar atât. Ne cerem scuze clienţilor care sperăm să ne înţeleagă”, a spus Mihai Albu.

Pe lângă nemulţumirile salariale, poştaşii cer şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Liderul SLPR, filiala Alba, a declarat că există oficii care nu au mai fost zugrăvite de mult timp, cu mobilier şi calculatoare foarte vechi, iar unii poştaşi nu au nici uniforme.

Albu a declarat, joi, că protestele au început după ce negocierile sindicaliştilor cu conducerea companiei Poşta Română au eşuat.

“Conducerea companiei Poşta Română a oferit o majorare de 100 de lei brut, deci circa 60 de lei net, iar solicitarea noastră a fost 100 de lei net, deci 143 de lei brut. După ce au auzit, 90% dintre poştaşii din Alba au refuzat să mai înceapă lucrul. Protestul nostru e, de fapt, de şapte luni de când am fost asiguraţi că se va găsi o soluţie privind majorările salariale”, a spus Nicolae Albu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă