23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportVotul pentru Hellvig, ca la Marea Adunare Naţională

Votul pentru Hellvig, ca la Marea Adunare Naţională

Votul pentru numirea noului şef al Serviciul Român de Informaţii a readus în minte românilor plenarele comuniste care aveau loc la Marea Adunare Naţională. În afară de faptul că mai toţi deputaţii şi senatorii au venit la muncă, din cei 513 prezenţi, 498 au votat în favoarea propunerii preşedintelui Klaus Iohannis. Ca să nu fie totuşi exact ca pe vremea comuniştilor, au existat şi 15 aleşi care nu l-au votat pe Eduard Hellvig. Toţi membri ai Partidului Mişcarea Populară. Plenul Reunit a avut loc după ce săptămâna trecută PSD a amânat de două ori subiectul invocând diferite pretexte, surse din partid sustinând că tergiversarea ar fi fost cauzată de faptul că social-democraţii ar fi vrut în schimbul numirii lui Hellvig șefia Serviciului de Informaţii Externe.

Noile legi ale siguranței naționale, strategia de apărare națională, continuarea luptei anticorupție, parteneriatul strategic cu Statele Unite şi apărarea cibernetică a Ucrainei par a fi liniile de acțiune după care Hellvig va conduce Serviciul Român de Informaţii.

Hellvig susţine că SRI va continua lupta anticorupţie

Cât timp SRI-ul a fost condus de George Maior, Serviciul a dat procurorilor informații esenţiale legate de cazurile de mare corupție cu date despre politicieni importanți, lucru care i-a supărt extrem de mult pe aceştia din urmă. Recent, Nicolae Bădălău, secretarul general adjunct al PSD, care este implcat într-un dosar de evaziune fiscală de 50 de milioane de euro, a declarat că oamenii politici trebuie să regândească legislația deoarece serviciile au căpătat o putere prea mare și discreționară.

Directorul SRI a spus că nu are nicio problemă în a colabora cu actualul director adjunct, Florian Coldea, și pe care a spus că nu intenționează să îl dea afară din SRI. Hellvig a mai spus că va feri instituția de intervenţia politicului și va continua lupta împotriva corupției.

Legile "Big Brother", o prioritate a noului director SRI

Hellvig a estimat că adoptarea legilor Big Brother se va produce într-o perioadă cuprinsă între trei şi șase luni deoarece este necesară stabilirea unui echilibru între drepturile și libertăţile cetățeanului şi capacitățile operaționale de care poate beneficia SRI. Serviciul are un rol important în elaborarea Strategiei de Apărare Națională, proces declanșat, recent, de Administrația Prezidențială.

Hellvig s-a răzgândit în privinţa axelor. Rămâne la varianta Washington – Londra – Bucureşti

Păstrarea relației cu Statele Unite ale Americii este una dintre mizele mandatului noului șef al SRI, deşi la începtul acestul an, într-un articol pe blogul personal, europarlamentarul PNL vorbise despre o noua axă de securittate care să excludă Londra şi preamărea o axă Washington – Berlin -București. "A fost o postare pe un blog personal, în luna ianuarie. Erau niște considerații de ordin personal. Parteneriatul strategic rămâne cel cu SUA, nimeni nu are intenția de a muta parteneriatul strategic cu SUA, acesta este în beneficiul SRI“, a spus Hellvig după votul din Parlament.

Acesta a fost şi motivul pentru care fostul președinte Traian Băsescu a scris pe contul său de Facebook că a avut "un șoc“ în momentul anunțului cu privire la desemnarea lui Hellvig ca succesor al lui Maior, invocând faptul că România are un parteneriat cu SUA și, implicit, cu Marea Britanie. 

Implicarea în Ucraina

România participă, prin intermediul Serviciului Român de Informaţii la Trust Fund, la dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei. Misiunea SRI este cu atât mai importantă cu cât preşedintele Klaus Iohannis încearcă să implice România cât mai mult în găsirea unei soluţii pentru încetarea focului în estul Ucrainei. Subiectul situației din Ucraina s-a aflat, de altfel, şi pe agenda primei ședințe CSAT din mandatul lui Iohannis.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă