15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportZgonea, scrisoarea deschisă către deputați: A venit timpul să fim responsabili

Zgonea, scrisoarea deschisă către deputați: A venit timpul să fim responsabili

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a adresat, duminică, o scrisoare deschisă deputaţilor în care le atrage atenţia că Parlamentul suferă din cauza unui deficit de imagine şi, prin urmare, le transmite că a venit timpul să fie responsabili.

Zgonea precizează că unii dintre parlamentari s-au considerat deasupra legii și au crezut că se pot ascunde de Justiție în spatele insignei de deputat sau senator, el admiţând şi faptul că există deputaţi care încă din prima zi de mandat au uitat că au fost votati pentru a veni la muncă și a face legi doar în interesul celor care i-au ales.

"Am constatat cu tristețe faptul că nu ne raportăm la regulamente și norme, ci improvizăm sau încercăm să facem slalom printre reguli și cutume instituționale.Puterea mediatică a unor astfel de așa-zise exemple, poate nesemnificative ca proporție în raport cu numărul total al parlamentarilor, dar uriașe la nivelul exemplulului de conștiință publică, a făcut ca de cele mai multe ori efortul și munca noastră să se topească în apelative precum «hoți», ,«corupți»,«profitori» sau «chiulangii»", a spus Zgonea.

El a arătat că, în opinia sa, aceste etichete sunt nedrepte și descurajante pentru mulți dintre deputaţi, care muncesc cu seriozitate și înțeleg rolul pe care îl au în Parlament şi a făcut apel la responsabilitate şi la colaborare.

"A venit momentul să ne certăm mai puțin între noi, să dăm dovadă de mai multă responsabilitate și să nu mai amânăm adoptarea unor legi și măsuri pe care întreaga societate le așteaptă de la noi", a spus Zgonea.

El le-a propus deputaţilor ca în această sesiune parlamentară să aibă o colaborare reală și în interes public între toate partidele politice pentru adoptarea cât mai rapidă a unei noi legislații electorale.

"Unul dintre principiile care trebuie să stea la baza acestor legi va fi să asigurăm un sistem de vot eficient si securizat (…) De asemenea, consider că trebuie să răspundem așteptărilor cetățenilor printr-o reducere semnificativă a numărului parlamentarilor", a spus Zgonea.

El a spus că dialogul onest este singura cale prin care se va reuși adoptarea unei noi legi de finanțare a partidelor politice, prin care să se transparentizeze circulația banilor și să se taie fluxul de resurse necontrolate, precum și «donațiile» suspecte făcute în timpul campaniilor electorale și în perioadele premergătoare.

"De asemenea, avem nevoie de o alocare clară a resurselor bugetare pentru fiecare partid politic și să prevedem sancțiuni severe în caz că cineva își va mai permite să încalce regulile", a spus Zgonea.

El a arătat că îşi doreşte finalizarea în acest an și a procesului de revizuire a Constituției, unde, personal, printre alte modificări importante, ar vrea să existe prevederi clare în domeniul interzicerii traseismului politic.

Zgonea a mai arătat că alte priorități legislative în această sesiune se concentrează în jurul dezbaterii și adoptării unui nou Cod fiscal, dar și a Legii redevențelor și minelor.

"În paralel cu procesul legislativ, eforturile noastre trebuie să se concentreze pe nevoia transparentizării activității parlamentarilor și a apropierii acestei instituții de cetățean. Iar acest lucru se poate realiza doar prin modificarea regulamentelor celor două Camere și prin adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor", a mai spus Zgonea.

El a mai spus că toate dezbaterile din comisii și de la plen trebuie să fie transmise în direct atât pe internet, cât și la televiziunea publică, iar orarul ședințelor și ordinea de zi trebuie afișate public din timp şi a arătat că îşi doreşte şi reglarea unor aspecte care în ultimii ani au suscitat numeroase discuții între partide referitoare la cvorum, absenteism sau a cazurilor de vot multiplu.

"Toate acestea sunt angajamente pe care ni le-am asumat în relația cu partenerii noștri europeni, iar îndeplinirea lor este importantă pentru felul în care Parlamentul va fi perceput atât de opinia pubică internă cât și în viitoarele rapoarte MCV", a conchis Zgonea.

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă