13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportZiua națională, folosită pentru salvarea lui Dan Șova

Ziua națională, folosită pentru salvarea lui Dan Șova

Senatul va organiza, mâine, o ședință solemnă dedicată zilei de 1 Decembrie. În acest fel, președintele instituției, Călin Popescu Tăriceanu, îi întinde o mână de ajutor senatorului Dan Șova, amânând votul pentru arestarea acestuia, care ar fi trebuit să aibă loc tot mâine.

Preşedintele Sena­tului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că instituția pe care o conduce va organiza mâine o şedinţă solemnă cu ocazia zilei de 1 Decembrie, la care au fost invitaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, foşti preşedinţi ai României şi membrii Guvernului. În urma consultării pe care Tăriceanu a avut-o cu membrii Biroului Permanent, care au fost convocaţi telefonic, s-a decis ca votul pentru solicitarea DNA în cazul Șova, programat inițial tot pentru mâine, să fie amânat pentru joi, la ora 10.00. La şedinţa solemnă organizată cu prilejul zilei de 1 decembrie, ar urma să ia cuvântul membrii grupurilor parlamentare, dar şi preşedintele Klaus Iohannis, dacă va da curs invitaţiei. Vor fi invitaţi şi foşti preşedinţi, însă acestora nu le-a fost adresată şi invitaţia de a susţine un discurs în plenul Senatului. Decizia luată de conducerea Senatului are o dublă miză. Pe de o parte, Tăriceanu vrea să fie cel mai înalt oficial al statului român care organizează un eveniment de 1 decembrie, după anularea recepției tradiționale de la Cotroceni, în contextul tragediei din clubul Colectiv.

„Decizia de a anula o recepţie, cu motivaţia legată de tragedia de la clubul Colectiv, nu este, poate, în sine, un lucru rău, nu este neapărat condamnabil. Ceea ce cred că este însă important de avut în vedere este ca să găsim modalităţile cele mai potrivite pentru a marca Ziua Naţională şi să reliefăm care este importanţa ei pentru români“, a fost justificarea lui Tăriceanu. Este, practic, o provocare adresată președintelui Iohannis. Dacă șeful statului ar refuza invitația, Tăriceanu ar fi „vedeta” evenimentului, dacă Iohannis ar fi prezent, ar ridica semne de întrebare cu privire la anularea recepției de la Cotroceni.

Pe de altă parte, există și o altă miză, în afară de satisfacerea orgoliului lui Tăriceanu. Convocarea ședinței va avea ca efect amânarea cu o zi, pentru joi, a votului pentru solicitarea de DNA de aprobare a arestării și reținerii în cazul Dan Șova. Nu este prima amânare: ședința de miercurea trecută a plenului, în care ar fi putut fi discutat cazul Șova, a fost amânată cu o săptămână, pentru 2 decembrie, fiind înlocuită cu o zi de lucru în comisii. Noua amânare ar putea avea ca efect lipsa cvorumului. În programul inițial al Senatului, ziua de joi era dedicată activității în comisii – o formulă care, de ani de zile, acoperă chiulul parlamentarilor în ultima zi de lucru a săptămânii. În realitate, mulți parlamentari au deja rezervate biletele de avion pentru miercuri seară. Tocmai din acest motiv, toate ședințele cu adevărat importante ale Legislativului sunt convocate marțea sau miercurea. În acest caz, este posibil ca joi senatorii să nu aibă cvorum.

Jocuri de culise

Dacă votul s-ar amâna cu încă o săptămână, s-ar intra într-o zonă de incertitudine. Guvernul a anunțat că va finaliza ­bugetul pe 2016 în jurul datei de 5 decembrie. Experiența arată că această perioadă a lunii decembrie este dedicată votării bugetului pe anul viitor, pe care parlamentarii îl discută în ședință comună, iar reuniunile separate ale Senatului sau Camerei sunt mai puțin probabile. Trebuie ținut cont și de faptul că Șova a scăpat deja de două ori de arestare și reținere, în martie și iunie, în dosarul Turceni-Rovinari. La vremea respectivă, Tăriceanu a fost un veritabil avocat al lui Șova, în contextul prieteniei dintre acesta din urmă și premierul de atunci, Victor Ponta. Noul șef al PSD, Liviu Dragnea, a promis însă că partidul său nu va mai vota împotriva cererilor justiției. Acum, Dragnea îl poate marginaliza pe unul dintre oamenii lui Ponta, având și o justificare onorabilă: un răspuns pozitiv la o solicitare a procurorilor. Mihai Fifor, actualul lider al grupului PSD din Senat, a fost instalat cu sprijinul lui Dragnea în locul lăsat vacant de Ilie Sârbu, plecat la Curtea de Conturi. Însă, Fifor nu este un nume greu în PSD și capacitatea sa de a-i motiva pe senatori să respecte linia partidului pare destul de redusă.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă