4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechScandal în ALDE. Tăriceanu anunță că membrii partidului își vor alege șeful...

Scandal în ALDE. Tăriceanu anunță că membrii partidului își vor alege șeful în 21 aprilie și îl acuză pe Daniel Constantin de șantaj. Fostul șef PC a susținut că adunarea de astăzi este nestatutară: Nu plec din ALDE, dar nu accept ca cineva din afară să ia decizii în partidul nostru

UPDATE 16.50: Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a fost șantajat de Constantin în legătură cu candidații la alegerile parlamentare, scrie Agerpres.  

 "Am asistat in prima parte a Delegatiei Permanente la cateva comentarii facute de colegul meu, Daniel Constantin, care si-a declarat nemultumirea in legatura cu modul in care functioneaza in momentul de fata ALDE si a iesit din sala in mod clar demonstrativ. Am si eu o serie de nemultumiri legate de functionarea ALDE, hai sa spunem nu numai in ultima perioada, ci de o buna bucata de vreme. Relatia care a functionat o buna perioada colegial a inregistrat o prima sincopa in momentul in care au fost alegerile parlamentare si au am fost pur si simplu santajat de Daniel Constantin in legatura cu anumiti colegi care urmau sa candideze pe listele de la parlamentare, cu care nu eram de acord (…). Discutia a fost una foarte transanta si i-am spus ca, daca eu nu accept, atunci ajungem intr-un impas si nu putem sa depunem listele la alegerile parlamentare, deci ALDE sa nu functioneze. Si el mi-a spus ca nu are nicio problema in acest sens", a afirmat Tariceanu, la finalul Delegatiei Permanente a ALDE. 


16.00 Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că în 21 aprilie, membrii formațiunii își vor alege președintele unic, iar Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat candidatura.  Pe de altă parte, Daniel Constantin a declarat că ședința de astăzi este nestatutară și că mâine va discuta cu premierul Sorin Grindeanu. Constantin a spus că el și ceilalți foști membri PC nu vor părăsi partidul, dar că nu acceptă ca o persoană din afara formațiunii să ia decizii în partid. 

”Eu nu am vrut să ajungem în această situaţie dar, din păcate, este o situaţie delicata pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ţinut niciodată la funcţii. Chiar mâine voi avea o discuţie cu prim-ministrul Grindeanu şi, dacă decizia coaliţiei va fi într-un sens, nu regret. Am făcut parte şi din guvernul Victor Ponta şi cred că am îndeplinit pentru partidele din care provin o misiune bună. Am ajutat prin activitatea pe care am avut-o acolo, eu, domnul Sorin Câmpeanu, domnul Răzvan Cotovelea. (…) Cred că întotdeauna am reprezentat cu cinste şi am făcut-o bine. Dar nu am pus mai presus funcţiile decât poziţiile pe care oamenii care ne-au adus în acele funcţii ar trebui să o aibă. Ţin mai mult la oameni decât la funcţii”, a declarat Daniel Constantin.

Copreşedintele ALDE a ţinut să precizeze că nu pleacă din partid, nici el şi nici membrii din apria PC.

”Nu plecăm din ALDE. Va rămane un partid unit, dar cu respectarea legii si a statutului. Orice s-ar întâmpla toţi parlamemtarii care sunt aici nu vor pleca din ALDE vor rămâne şi vor susţine Guvernul Sorin Grindeanu. Este un vot care s-a dat pentru acest Guvern, pentru această coaliţie şi nu voi pune în pericol aceasta coaliţie. Sper ca activitatea guvernamentală să primeze, nu scandalurile”, a arătat Constantin care a părăsit şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE, împreună cu un grup de parlamentari şi patru secretari de stat, pe motiv că şedinţa este una nestatutară.

Constantin a punctat că instanţa este cea care va decide în cazul convocării unui congres, pentru că, "din punct de vedere juridic", lucrurile sunt foarte clare.Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a afirmat că a decis de acum patru luni să nu candideze la preşedinţia partidului, preferând postul de preşedinte executiv, însă nu poate accepta ca o persoană aflată în afara partidului să ia decizii numele ALDE.

”Nu am acceptat şi nu accept ca cineva din afara partidului să ia decizii în partidul nostru cu acceptul unuia dintre copreşedinţi. Asta este marea problemă pe care o avem şi ăsta este pericolul în momentul de faţă (…) Nu voi accepta ca în partidul pe care nu-l voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral”, a mai spus Constantin.


14.25: Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit sala în care se desfăşoară Delegaţia Permanentă a partidului, împreună cu un grup de membri ai conducerii. Ei susțin că şedinţa este nestatutară. 

”Componenţa Delegaţiei Permanente care s-a convocat nu este cea statutară. Am agreat miercuri convocarea Delegaţiei însă secretariatul dintr-o anumită parte a convocat alţi colegi şi nu sunt toţi cei care trebuie să fie în Delegaţia Permanentă, în conformitate cu Statutul”, a declarat Daniel Constantin.

"Am tras un semnal de alarma ca exista un pericol ca deciziile sa se ia – atata timp cat oamenii nu sunt consultati – si de oameni din afara partidului. Cred ca e o intrebare fara sens in momentul asta", a precizat Daniel Constantin, întrebat despre relația sa cu Călin Popescu Tăriceanu. 


Membrii Delegaţiei Permanente a ALDE se reunesc, duminică, pentru a decide data Congresului la care urmează să fie ales un preşedinte unic al partidului, subiect ce a provocat tensiuni între taberele grupate în jurul actualilor copreşedinţi, Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu, informează News.ro.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 13, la Palatul Parlamentului, şi va fi urmată de o conferinţă de presă, la ora 15.30, la care a fost anunţată prezenţa ambilor copreşedinţi.
 
Reuniunea are loc într-un climat tensionat. Controversele dintre Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost generate de data viitorului Congres. Ultimul îşi doreşte un congres cât mai rapid, la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce Constantin a susţinut ca alegerile interne să înceapă în teritoriu, urmând ca cei aleşi în organizaţiile judeţene să decidă cine va fi viitorul preşedinte al partidului. Astfel, Congresul ar fi putut avea loc la finalul verii sau chiar în toamnă.
 
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, marţi, la Sibiu, că ”există o situaţie oarecum tensionată în ALDE”, care porneşte de la modul în care ar trebui organizate alegerile în partid, dar susţine că ”nu va exista niciun fel de vulnerabilitate şi vulnerabilizare a coaliţiei majoritare”, care este ”solidă”.
 
”Nu am ascuns lucrul acesta: există o situaţie oarecum tensionată în interiorul ALDE (…) Există anumite filiale care vor să facem un Congres de jos în sus şi alte filiale care vor să facă un congres de sus în jos”, a mai spus Daniel Constantin.
 
În ultimele săptămâni, a 31 de organizaţii judeţene ale ALDE s-au exprimat în favoarea alegerii mai rapide a unui preşedinte, în unele filiale disputele dintre foştii membri ai PC, susţinători ai lui Daniel Constantin, şi cei proveniţi din PLR, care-l doresc preşedinte pe Călin Popescu-Tăricenu, devenind publice. O parte dintre aceste rezoluţii adoptate de organizaţiile judeţene au fost contestate în instanţă de tabăra foştilor conservatori, deoarece ar fi nestatutare.
 
Un asemenea conflict a avut loc în organizaţia Galaţi. Liderul ALDE Galaţi, deputatul Eugen Durbacă, a declarat, pe 3 martie, că filiala a decis să propună organizarea Congresului pentru alegerea conducerii formaţiunii după cel al PNL, în toamnă, Durbacă adăugând că ALDE are nevoie de un singur preşedinte.
 
Însă vinerea trecută, preşedintele executiv al ALDE Galaţi, Cristian Dima, a afirmat că organizaţia a decis să propună ca după Paşte să aibă loc congresul de alegere a preşedintelui formaţiunii.
 
"Propunerea organizaţiei ALDE Galaţi este congres după Paşte şi apoi alegeri interne în organizaţiile locale. Durbacă nu a participat la şedinţa de ieri, dar cred că el are probleme în organizaţie, care nu au nicio legătură cu ALDE. Ce valoare mai are Durbacă în poziţia politică atâta timp cât principalii poli organizatorici importanţi ai fostului Partid Conservator au plecat la PSD. Trebuie cât mai urgent un congres, imediat după Paşte, pentru a aduce echilibru politic”, a afirmat Cristian Dima.
 
În paralel, au apărut speculaţii legate de intenţia lui Daniel Constantin de a pleca din ALDE cu un grup de parlamentari proveniţi din fostul PC, împreună cu care să formeze un grup parlamentar al independenţilor. Întrebat dacă ia în calcul plecarea din ALDE, Constantin a negat.
 
”ALDE s-a constituit pe structura Partidului Conservator. Primarii pe care îi avem sunt vechi membrii ai Partidului Conservator, iar structura pe care s-a construit ALDE este această bază pe care a oferit-o Partidul Conservator. Atâta timp cât sunt preşedintele acestui partid de şapte ani de zile nu văd de ce aş pleca în altă parte. Aici am investit toată energia mea, toată încrederea de care m-am bucurat este aici, din rândul membrilor, şi nu s-a pus această problemă”, a afirmat Daniel Constantin, care a refuzat să precizeze dacă va candida sau nu pentru şefia unică a ALDE cu care a fost de acord încă de acum doi ani.
 
Afirmaţiile copreşedintelui Constantin au primit o replică dură din partea deptatului Andrei Gerea. „Domnul Daniel Constantin visează frumos, cu ochii deschişi, spunând: PC a stat la baza formării ALDE. Realitatea este alta şi, de aceea, Daniel Constantin a acceptat organizarea Delegaţiei Permanente Naţionale în vederea stabilirii Congresului. Şi-a dat seama că este penibil să te opui organizării Congresului, în condiţiile în care peste 30 de organizaţii judeţene au luat această hotărâre, mai ales când ai şi statutul de copreşedinte. A înghiţit-o pentru că nu mai avea încotro!”, a precizat deputatul ALDE, într-un comunicat.
 
Andrei Gerea a mai spus că PC nu depăşea 1% în sondaje până la fuziunea cu PLR. „Dacă ne uităm pe rezultatele de la alegerile parlamentare, vom vedea că sunt două organizaţii de la fostul PC în primele 10. Cum să ne explicăm de ce PC nu depăşea 1% în sondaje până la fuziunea cu PLR?”, a conchis vicepreşedintele ALDE. 
 
În urma unei întâlniri care a avut loc, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin au convenit ca subiectul datei Congresului să fie tranşat într-o şedinţă a Delegaţiei Permanente, convocată pentru duminică.
 
Liderii ALDE apropiaţi ai copreşedintelui Călin Popescu-Tăriceanu vor să creeze o funcţie onorifică în partid în care să fie desemnat Daniel Constantin la Congresul care ar putea avea loc în luna aprilie. În cazul în care Constantin se va opune organizării Congresului luna viitoare, nu este exclus ca acestuia să-i fie retras sprijinul politic de către coaliţie, astfel încât să fie nevoit să părăsească postul de vicepremier şi ministru al Mediului.
 
Deocamdată, Constantin nu a anunţat dacă va ceda insistenţelor taberei provenite din PLR, în contextul în care lideri ALDE apropiaţi de Tăriceanu susţin că Daniel Constantin a început să piardă şi susţinerea foştilor membri PC.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă