15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechBăsescu: Parlamentul ar trebui să respingă OUG privind achiziţia 'Cuminţeniei Pământului'

Băsescu: Parlamentul ar trebui să respingă OUG privind achiziţia ‘Cuminţeniei Pământului’

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că Parlamentul ar trebui să respingă OUG privind campania de achiziţie a sculpturii 'Cuminţenia Pământului', având în vedere că Executivul încearcă acum 'să îndrepte eşecul' cu ajutorul Legislativului.

'Soluţia corectă este să-i respingi ordonanţa. De ce o ordonanţă pe care ai făcut-o să funcţioneze, ţi-ai asumat-o, acum vii să ţi-o îndrepte Parlamentul după ce s-a consumat eşecul, ca să acoperi eşecul, nişte proceduri nefăcute. Ei nu au acum nici formă legală să dea banii înapoi', a declarat Traian Băsescu luni seară, la B1Tv.

Preşedintele PMP a adăugat că 'scandalul public' declanşat pe tema modului cum s-a derulat campania privind achiziţia sculpturii lui Constantin Brâncuşi este 'prea mare' ca povestea să fie 'îngropată'. 'Deci, sunt convins că organele statului vor ancheta povestea acestei tentative de achiziţie', a spus el.
Băsescu a mai spus că modul în care a acţionat Guvern în cazul achiziţiei Cuminţeniei Pământului reprezintă 'o mostră indubitabilă de anafalbetism administrativ'.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis luni trimiterea către comisiile de specialitate a unei scrisori a Executivului în care sunt prezentate amendamentele formulate de Ministerul Culturii la proiectul de lege de aprobare a OUG 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea 'Cuminţeniei Pământului'.

Guvernul solicită Camerei Deputaţilor să introducă un amendament care se referă la faptul că procedura de restituire a sumelor donate pentru cumpărarea sculpturii lui Brâncuşi trebuie să se stabilească prin HG până cel mai târziu la 30 iunie 2017, iar restituirea efectivă a sumelor donate să se realizeze până cel mai târziu la 31 decembrie 2017.

Un alt amendament prevede că sumele donate pentru care donatorii nu sunt identificaţi până la 31 decembrie 2017 sau pentru care persoanele fizice sau juridice donatoare nu au optat pentru restituire în termen de 40 de zile de la apariţia legii se constituie venit la bugetul de stat.

Totodată, prin alte amendamente Ministerul Culturii a stabilit şi felul în care se va constitui Fondul 'Brâncuşi', care va fi gestionat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în vederea achiziţionării de opere de artă contemporană şi bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil.

Au fost stabilite, totodată, şi sursele de venituri pentru Fondul 'Brâncuşi', destinaţia acestora şi mecanismele referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc să sprijine demersul AFCN.

Pe 18 noiembrie, Guvernul anunţa că amendamentele la proiectul de lege de aprobare a OUG 10/2016 privind achiziţia ''Cuminţeniei Pământului'' au fost însoţite de o scrisoare adresată Camerei Deputaţilor, cu solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avându-se în vedere termenul agreat de către proprietari, dar şi amendamentul din Comisia de cultură, în sensul achiziţionării operei.

Guvernul mai informa că, în contextul finalizării campaniei de subscripţie publică, în urma căreia nu s-a strâns suma necesară cumpărării operei de artă, s-au purtat discuţii cu proprietarii în vederea prelungirii termenului de finalizare a acestei proceduri. Acordul proprietarilor stabileşte un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20 decembrie 2016, preciza Executivul.

Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă