11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechBătălia pentru Capitală: penali, religioși, vechea gardă

Bătălia pentru Capitală: penali, religioși, vechea gardă

Robert Negoiță (PSD), primarul sectorului 3 din București, completează de ieri lista edililor din Capitală care sunt sub lupa procurorilor. Deși au dosare la DNA, unii dintre aceștia candidează pentru un nou mandat, alții stau în așteptare.

Robert Negoiţă este urmărit penal pentru evaziune fiscală în formă continuată, a anunțat, ieri, Direcția Națională Anticorupție (DNA) Potrivit procurorilor, fapta de evaziune fiscală, cu un prejudiciu calculat la peste 77.000.000 de lei, are legătură cu modul în care Robert Negoiţă, prin firmele sale, a construit trei ansambluri rezidenţiale în Bucureşti, în oraşul Voluntari şi în Popeşti-Leordeni, între 2005 şi 2009.

Negoiță este acuzat că “a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfășurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea și neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei”.  “Pentru a evita plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiță Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidențiate contabil și declarate fiscal de societățile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidențiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidențiale, Negoiță Robert Sorin nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA”, anunţă DNA.

Robert Negoiţă nu crede că va fi afectată candidatura sa ca urmare a chemării sale la DNA pentru că este vorba despre „o chestiune de acum 10 ani”. De altfel,  Gabriela Vrânceanu-Firea, candidat la Primăria Capitalei, a mers pe aceeași idee – că acesta este urmărit penal pentru fapte care nu sunt din perioada mandatului său de primar.  Principalul contracandidat al lui Negoiță în sectorul 3 pare a fi Florin Ștefan Vasile (PNL).

Piedone și Vanghelie revin

Dacă PSD îl va păstra pe Negoiță, acesta nu va fi singurul edil care va cere votul alegătorilor cu procurorii pe urmele sale. Cristian Popescu Piedone a anunţat, miercuri, că şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 4, după ce afirmase că se retrage din viaţa politică, în urma tragediei din Colectiv. El este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu emiterea autorizaţiei de funcţionare a clubului Colectiv. De menționat că Piedone este primul clasat atât în sondajele efectuate de PNL, cât și într-un recent sondaj Sociopol unde avea o cotă de încredere de 48%. El îi depășește atât pe Răzvan Sava (PNL), cât și pe Daniel Băluță (PSD). Cu o săptămână în urmă, Marian Vanghelie, edilul suspendat al sectorului 5, a anunțat că va candida pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 5. Marian Vanghelie (exclus din PSD) a fost trimis în judecată de DNA pentru 25 de infracțiuni, a fost arestat preventiv și plasat în arest la domiciliu. Cu toate acestea, potrivit unui  recent sondaj Sociopol, Vanghelie este primul clasat în lupta pentru Primăria Sectorului 5 cu 33% din voturi. Un sondaj de uz intern al PNL a dat rezultate similare, Vanghelie depășindu-i pe deputații Daniel Florea (PSD) și Ovidiu Raețchi (PNL).

Alți edili cu probleme penale sunt, deocamdată în expectativă sau pe tușă. Primarul sectorului 2, Neculai Onțanu (UNPR) a fost arestat pe 25 martie pentru 30 de zile pentru luare de mită. UNPR a anunțat, printr-un comunicat, că Onțanu nu va candida pentru un nou mandat, dar nici nu a desemnat, încă, un alt candidat. PSD l-a trimis în cursă pe Mihai Toader, iar PNL pe Dan Cristian Popescu. 

Deși Andrei Chiliman, primarul suspendat al sectorului 1, este primul clasat în sondaje, liberalii nu l-au propus pentru un nou mandat.  Acesta a intrat în atenția DNA încă din iunie 2015 și este plasat sub control judiciar. La sectorul 1, PSD l-a desemnat pe Dan Tudorache, iar PNL pe Alexandru Nazare.

Singurul edil fără probleme cu legea este Rareș Mănescu (PNL), primarul sectorului 6, care a anunțat că nu va mai candida în alegerile locale de anul acesta. Pentru sectorul 6, PNL l-a desemnat pe Răzvan Mironescu, iar PSD pe Gabriel Mutu.   

 

Alegerile locale sunt programate pe data de 5 iunie 2016. „România liberă“ va prezenta în serial candidații la alegerile locale din toată țara. Următorul episod va fi publicat în ediția de vineri, 22 aprilie.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă