13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechBaronul de Vrancea, Marian Oprişan, achitat după nouă ani de procese

Baronul de Vrancea, Marian Oprişan, achitat după nouă ani de procese

UPDATE vineri, 6 februarie, 11:35  Marian Oprişan: Am avut încredere în justiţie şi am demonstrat că fostul preşedinte Traian Băsescu a dat ordin la PNA să mi se facă dosar. Gasiţi pe pagina mea de Facebook tot ce am spus despre acest fapt. Tot ceeea ce se suţine în legătură că aş fi fost favorizat sunt povesti de adormit copiii, nimic nu se justifică şi am demonstrat ca sunt nevinovat. Cred că această soluţie va fi menţinută până la final deoarece decizia de astăzi este temeinică pentru că magistraţii cunosc foarte bine dosarul. Apărătorii mei au cerut îndepărtarea anumitor expertize deoarece în dosar erau diferite probe care să susţină nevinovăţia mea. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/b2b808d3270258a9945f18b9773599e2/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE vineri, 6 februarie, 10:32:  Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, trimis în judecată de DNA în 2006, pentru fapte de corupție, a fost achitat după aproape 9 ani de procese. Decizia nu este definitivă.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/fea674ec2dc90323f67b3037b721611e/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE joi, 5 februarie:  Judecătoria Cluj-Napoca a amânat din nou, joi, pronunțarea sentinței în cazul lui Marian Oprişan, președintele CJ Vrancea. Aceasta este cea de-a doua amânare a pronunțării sentinței în dosarul de corupție al lui Marian Oprișan, după ce în urmă cu o săptămână nu a putut fi pronunțată o soluție în acest dosar pe motiv că lipsesc câteva concluzii ale avocaților și procurorilor DNA. Motivul noii amânări, este conform președintelui Judecătoriei Cluj-Napoca, Lucian Marian, faptul că judecătorul de caz mai are nevoie de timp pentru a delibera.

Ultimul termen în acest dosar a avut loc la Judecătoria Cluj-Napoca în 22 ianuarie, când judecătorul de caz a anunțat că va pronunţa sentinţa cel mai devreme după şapte zile, dar în 29 ianuarie aceasta a fost amânată cu încă o săptămână.

***

După aproape 9 ani, instanţa de la judecătoria Cluj-Napoca, aşa cum a anunţat la ultimul termen de săptămâna trecută, urma să dea, joi, sentinţa finală în dosarul de corupţie al președintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprișan. Numai că judecătorul a motivat amânarea, cu o săptămână a sentinţei. Instanta a luat această decizie pentru că la dosar nu au fost încă depuse concluziile scrise ale avocaţilor şi ale procurorului de caz.

La ultimul termen, cel de săptămâna trecută, avocatul Gheorghiță Mateuț a cerut includerea unor noi probe la dosar constând în înscrisuri oficiale precum și audierea a încă 20 de martori, toţi angajați ai CJ Vrancea. Mateuţ a spus în faţa intanţei că mărturiile lor ar ajuta la dovedirea nevinovăției clientului său. Judecătorul a respins aceste cererile.

CITEŞTE ŞI  Oprişan, lovitură dură pentru Adrian Năstase: DNA nu s-a înşelat în cazul lui​

De asemenea, judecătorul a acceptat și solicitarea lui Oprişan de efectuare a unei noi expertize contabile pe motiv că prima expertiză a fost efectuată de expertul Cernea (Pintea) Liliana Roxana care acum este arestată preventiv pentru fapte de corupție. La rândul său, procurorul DNA a solicitat condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate a inculpaților din dosar.

Marian Oprișan a declarat, la finalul şedinţei de judecată de la Cluj, că nu știe care va fi decizia judecătorului, dar se consideră nevinovat. "Nu știu care va fi decizia judecătorului, eu știu că sunt nevinovat. Vom vedea dacă există justiție în România. Admiterea probelor solicitate de avocatul meu m-ar fi ajutat categoric în dovedirea nevinovăției, pentru că în fața instanței nu au fost audiați decât martorii acuzării, nu și ai apărării".

CITEŞTE ŞI  Expertele contabile care au blocat nouă ani judecarea baronului PSD Marian Oprisan, ARESTATE​

Când a început "Dosarul Căprioara"

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, au mai fost inculpaţi şi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.

Care sunt acuzaţiile

Procurorii susţin că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat banii viraţi de Ministerul Transporturilor, pentru lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, unor firme neeligibile. Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la "Căprioara" şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila "Rucăr" şi "Hanul dintre Vii", situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei. În 2006, când Oprişan a fost deferit justiţiei, DNA spunea că Judecătoria Focşani este cea competentă pentru a soluţiona cauza. În 14 noiembrie 2007 însă, magistraţii de la Judecătoria Focşani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, pentru refacerea urmăririi penale.

CITEŞTE ŞI   VIDEO. Marian Oprişan, audiat la DNA

Cum s-a plimbat "Dosarul Căprioara" de la o instanţă la alta

În februarie 2008, dosarul lui Marian Oprişan a ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Vrancea. O lună mai târziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, după ce instanţa supremă a admis strămutarea acestuia. Atunci, strămutarea a fost cerută de procurori, care au susţinut că Oprişan ar fi oferit locuinţe unor judecători din zonă şi că popularitatea acestuia ar putea afecta judecata imparţială a magistraţilor.

La sfârşitul lunii decembrie 2009, dosarul a fost trimis apoi la Judecătoria Focşani, în urma declinării de competenţă. Dosarul nu a rămas însă pe rolul instanţei vrâncene, el ajungând, pentru a doua oară, la Judecătoria Cluj-Napoca. Astfel, din 7 iulie 2010, dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare a cazului.

CITEŞTE ŞI  Lovitură a DNA pentru baronul de Vrancea​

În 5 iunie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Inspecţia Judiciară din CSM cu privire la posibile abateri disciplinare săvârşite de magistraţii clujeni care judecă dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. Surse oficiale din cadrul DNA au precizat atunci că DNA solicită efectuarea verificărilor cu privire la faptul că, deşi Oprişan a fost trimis în judecată în iunie 2006, dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals nu a fost soluţionat nici până în prezent.

Ulterior, DNA preciza că dosarul în care este vizat Marian Oprişan se afla de 1.263 de zile pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, acordându-se 29 de termene. Judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este pe rolul instanţelor de judecată de peste opt ani, din care patru ani la Judecătoria Cluj-Napoca. Tot în 5 iunie, Marian Oprişan susţinea că nu a făcut nici măcar o cerere de amânare în dosarul de la Cluj, precizând că interesul său este de a-şi demonstra nevinovăția și nu de a tergiversa procesul, "așa cum susțin reprezentanții PDL și DNA", mai scrie Mediafax.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă