18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechDeputatul PNL Dan Cristian Popescu vrea publicarea listei cu toate persoanele care...

Deputatul PNL Dan Cristian Popescu vrea publicarea listei cu toate persoanele care au făcut parte din Securitate

Deputatul PNL Dan Cristian Popescu a depus, miercuri, o iniţiativă legislativă privind deconspirarea întregului personal al Securităţii, ofiţeri, colaboratori, informatori. Parlamentarul vrea publicarea listei cu toate persoanele care au făcut parte din această structură, fără un caracter punitiv, el arătând că în prezent în arhivele SRI şi SIE se mai află aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul din Securitate, conform News.ro.

Proiectul se referă la deconspirarea activităţii întregului personal al Securităţii (ofiţeri, colaboratori, informatori) ca aparat ideologic al regimului comunist în România, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 prin desecretizarea dosarelor fostei Securităţi comuniste din România, aflate în prezent în arhivele SRI, SIE şi Ministerului Apărării Naţionale, dar care nu au fost predate până în prezent Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitaţii (CNSAS). 

Iniţiativa mai stipulează că, în termen de 60 de zile de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial, instituţiile care deţin în arhivele proprii documente referitoare la personalul (ofiţeri, informatori şi colaboratori) care a făcut parte din fosta Securitatea să desecretizeze şi să predea dosarele către CNSAS.

În expunerea de motive se arată că, până în prezent, în România nu a existat o lege clară a lustraţiei prin care să fie stabilită şi considerată activitatea fostei Securităţi din perioada comunistă ca fiind un aparat ideologic ce a sprijinit regimul comunist din România.

”Legea nu se vrea a avea un caracter punitiv pentru persoanele care au făcut parte din această instituţie a regimului comunist, ci doar a oferi, prin listele publicate ulterior, o imagine a istoriei României în perioada comunistă”, mai spune iniţiatorul. 

Potrivit deputatului, prin publicarea acestor liste este evident că s-ar clarifica imaginea României privind statutul de ţară membră NATO şi UE, acest lucru neaducând niciun prejudiciu în faţa membrilor acestor instituţii cu tradiţii democratice.

 

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă