6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechSerial RL. Harta alegerilor locale - Oltenia și Dobrogea. Corupții vechi și...

Serial RL. Harta alegerilor locale – Oltenia și Dobrogea. Corupții vechi și noi

„România liberă” vă prezintă în serial principalii candidați pentru primăriile din principalele orașe ale țării. Zeci de doritori s-au înscris în cursa pentru funcțiile de primari în reședințele de județ din regiunea Oltenia, între care politicieni vechi, dar și medici sau foști jurnaliști. Printre candidați se numără și edili condamnați definitiv, Mircia Gutău (Râmnicu Vâlcea), sau care au probleme penale, Lia Olguța Vasilescu (Craiova).

Craiova. Lia Olguța Vasilescu nu renunță

Primarul în funcție candidează din partea PSD pentru un nou mandat, în ciuda problemelor pe care le are cu legea.   Olguța Vasilescu este cercetată de procurorii DNA pentru luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani. Potrivit procurorilor, primarul Craiovei ar fi determinat, ilegal, oameni de afaceri să-i dea donații pentru campanie în valoare de 135.907 euro și ar fi primit mită 544.209 lei.

În contrapartidă, liberalii au apelat la fostul fotbalist Pavel Badea, în prezent consilier local și director al Clubului Sportiv Universitatea Craiova. Pavel Badea a fost recent în atenția publică după ce, în timpul unei ședințe de partid, a fost înregistrat de unul dintre colegi în timp ce condiționa înscrierea liberalilor pe lista de candidați pentru Consiliul Local de achitarea sumei de 500 lei, înregistrarea audio fiind făcută publică pe internet. Legea permite contribuții ale candidaților pentru campania electorală, dar scandalul a fost legat de faptul că Badea a înfățișat contribuția financiară drept singur criteriu de selecție.

În schimb, PMP a pierdut competiția înainte să înceapă, Biroul Electoral Județean respingând candidatura fostului deputat Gelu Vișan.  Candidatul desemnat de PMP a depus  semnături de susţinere nu numai ale electorilor din Craiova, aşa cum ar fi trebuit, ci şi ale unor persoane din alte localităţi, multe din mediul rural.

Slatina. PSD caută urmașul lui Vâlcov

PSD domină de ani de zile orașul, dar ultimii doi primari ai partidului, Darius Vâlcov și Minel Prina, au ieșit din prim-plan în urma unor dosare instrumentate de DNA.  Candidatul PSD la Primăria Slatina este deputatul Emil Moţ, preşedinte al organizaţiei municipale. Moț este lansat în politică de președintele CJ Dolj, Paul Stănescu. Potrivit relatărilor din presă, în 2009 Moț ar fi participat la o reuniune în care interlopul Bercea Mondialul a fost desemnat… președinte al romilor. Liberalii l-au desemnat drept candidat la primărie pe Marius Bălaşa, director în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, funcţie din care s-a suspendat după ce a fost desemnat drept candidat.

Râmnicu Vâlcea. Gutău mai vrea un mandat

Candidatul PSD Romeo Rădulescu are 44 de ani, a fost primar şi viceprimar PDL. Grigore Crăciunescu este candidatul PNL. Are 50 de ani şi a fost consilier local din partea PDL. În cursă a intrat și fostul primar Mircea Gutău, din partea Partidului Ecologist din România (PER). Gutău a fost primar din partea PDL fiind ales în 2004 și 2008, a doua oară cu 72%. El are la activ două condamnări pentru corupție (2010 și 2014) și a stat la închisoare un an și opt luni. Juridic, Gutău poate candida pentru că perioada de interdicție a drepturilor electorale a expirat. În octombrie 2015 s-a înscris în PNL urmând să candideze din partea acestui partid, fiind primul clasat în sondaje. După unele ezitări, conducerea centrală a PNL a blocat candidatura sa, după ce liberalii au declanșat o campanie privind respectarea unor criterii de integritate. La începutul anului, Gutău a trecut la PER.

Târgu Jiu. Cârciumaru vrea al cincilea mandat

Sub sigla PSD va candida Florin Cârciumaru, actualul edil, președintele organizației județene a partidului. Acesta va candida pentru al cincilea mandat în municipiul-reşedinţă de judeţ. Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat DNA cu privire la săvârșirea de către primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție, precum și a infracțiunii de conflict de interese.

PNL l-a desemnat pentru primăria Târgu Jiu pe Octavian Lupulescu, Înainte de a intra în politică, Lupulescu a fost șef al Serviciului de Acțiuni Speciale, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj (în perioada 2001-2011), după ce înainte a fost ofițer şi şef de grup de protecţie la Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP),  în perioada 1990-2001.

Drobeta-Turnu Severin. ALDE apelează la un bătăuș

Actualul primar, Constantin Gherghe (UNPR), a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat, ci să îl susțină pe social-democratul Marius Screciu, fost viceprimar al Severinului. PNL îl  are drept candidat pe Daniel Cîrjan, președinte al organizației municipale  și  viceprimar al orașului. Fostul viceprimar Romulus Vâlcu, consilier local, candidează la funcția de primar din partea ALDE. În 2011, acesta a fost acuzat că, împreună cu fratele său, a fost implicat într-un scandal care a avut loc într-un local din oraș, agresând fizic fiul unui om de afaceri din Severin. Vâlcu a fost amendat cu 200 lei, de poliţie, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice și i s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvâşirii infracţiunilor de lovire şi alte violenţe.   

Constanța. Cine va fi urmașul lui Mazăre?

Competiția pentru Primărie se anunță deschisă după retragerea din politică a lui Radu Mazăre (PSD), cel care a condus orașul între 2000 și 2015. Din partea Partidului Social-Democrat va candida Decebal Făgădău, cel care de anul trecut exercită atribuţiile de primar al oraşului, după demisia lui Radu Mazăre. Făgădău era considerat apopiat de Mazăre dar, mai nou, încearcă să schimbe această imagine. El a  trimis  o hârtie la Înalta Curte în care arată că primăria se consideră prejudiciată de Mazăre din cauza contractului de salubrizare şi vrea recuperarea a 25 de milioane de euro de la fostul edil.

PNL îi opune un candidat care nu a mai fost implicat până în prezent în politică, fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, contraamiral de flotilă în rezervă, Vergil Chiţac, 54 de ani. Fostul prefect al judeţului Constanţa, preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz, în vârstă de 46 de ani, e candidatul partidului lui Traian Băsescu pentru funcţia de primar al Constanţei. În 2012 a candidat la primărie și  a fost învins de Radu Mazăre.

Formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, aruncă în luptă un alt politician care a mai candidat pentru Primăria Constanța, în 2012, și a pierdut, senatorul Gigi Chiru. El a demisionat luna aceasta din PNL și s-a înscris în ALDE.  Chiru a fost condamnat, în primă instanță, la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru mită electorală.

Tulcea: guvernatorul Deltei, în lupta politică

Candidatul PSD este Lucian Simion, 54 de ani, fost prefect și, până luna trecută, guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării. Reprezentanta PNL, Ştefana Zibileanu, 48 de ani, este de profesie economist fiind de 12 ani şefa Direcţiei de Asistență și Protecţie Socială din Primăria Tulcea. Partidul Mișcarea Popularăv a apelat la Dumitru Vâlcu, fost consilier local din partea PSD.

Campania electorală va începe astăzi, 6 mai, și se va încheia pe 4 iunie.

Organizarea alegerilor va costa  350.663.000 lei.

Scrutinul este programat pe 5 iunie, într-un singur tur. Votul va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00.

Se va organiza un nou tur de scrutin doar în cazurile de balotaj și de fraudă electorală.

Președinții consiliilor județene nu vor mai fi aleși direct de către electorat, ci vor fi votați de către consilierii județeni.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă