14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechFRĂȚIA PLAGIATULUI. Prim-vicepreședintele liberal Teodor Atanasiu și alți 11 senatori PNL au...

FRĂȚIA PLAGIATULUI. Prim-vicepreședintele liberal Teodor Atanasiu și alți 11 senatori PNL au votat alături de Ecaterina Andronescu legea pentru salvarea plagiatorilor. PNL apelează la CCR, Cioloș și Iohannis pentru a-și salva onoarea

Ordonanța care reglementează evaluarea doctoratelor a fost  aprobată de Senat cu voturile PSD, ALDE, UDMR, dar și cu con­tribuția importantă a unor senatori din Partidul Naţional Liberal.

PNL este disperat să repare deficitul de imagine după ce parlamentarii lor, inclusiv prim-vicepreședintele liberal Teodor Atanasiu, au votat cot la cot cu Ecaterina Andronescu și restul senatorilor PSD o lege care le oferă un colac de salvare politicienilor acuzaţi de plagiat. 

Modificările care îi vor ajuta pe plagiatori au fost susținute de 56 de senatori PSD, 10 senatori ­ALDE, 12 senatori liberali (aparent o surpriză), șapte de la UDMR și cinci neafiliaţi – printre care Mircea Geoană și Ilie Năstase. Liberalii care s-au aliat cu PSD sunt: Petre Nicoară, Teodor Atanasiu, Ciprian Rogojan, Valeriu Boeriu, Octavian Motoc, Marius Neculoiu, Mariana Câmpeanu, Corneliu Popescu, Viorel Grigoraș, Ţapu Nazare Eugen, Liviu Titus Pașca și Marius Emil Pașcan (care și-a anunţat în plen demisia din PNL).  Ei au încălcat decizia conducerii partidului, care stabilise să nu susțină modificările Ecaterinei Andro­nescu la ordonanţa de urgenţă privind plagiatul, în condițiile în care președintele Iohannis ceruse reexaminarea actului normativ.

Cioloș, chemat să emită OUG

Legea de aprobare a ordonanței a avut caracter organic, ceea ce înseamnă că pentru aprobarea ei erau necesare majoritatea voturilor membrilor Senatului, adică 78. 

Un calcul arată că dacă liberalii nu ar fi votat-o și lor li s-ar fi alăturat, de exemplu, Mircea Geoană, proiectul nu ar fi întrunit voturile necesare. Coincidență sau nu, dezertările din PNL nu au fost nici prea numeroase (pentru a fi învinuit întreg partidul), dar au fost suficiente pentru a da undă verde variantei propuse de PSD, prin Ecaterina Andronescu. 

Potrivit unor surse din PNL, conducerea formaţiunii caută variante pentru a bloca aplicarea legii.  Astfel, liberalii discută contestarea proiectului la Curtea Constituțională, deși unii membri PNL afirmau că un astfel de demers ar trebui să vină mai degrabă de la Palatul Cotroceni. Un alt scenariu ar fi emiterea unei ordonanțe de urgență prin care Guvernul să amâne termenele de intrarea în vigoare a actului normativ, conform acelorași surse. La ora închiderii ediției, liderii PNL aveau programată o ședință în care urmau să discute despre strategia de blocare a actului normativ. Un alt subiect delicat ar fi sancționarea celor care au încălcat linia partidului, părerile la vârful formaţiunii fiind împărțite. 

Au luat în brațe autonomia universitară

În așteptarea unei decizii din partea conducerii PNL, senatorii liberali care au votat împotriva reexaminării invocă autonomia universitară. „Am votat din convingere și m-am gândit că trebuie să existe autonomia universităţilor. Doar din acest punct de vedere am votat. Nu știu despre discuţia din Biroul Politic (al PNL – n.r.), eu v-am spus din ce punct de vedere am votat“, a explicat senatorul Ciprian Rogojan. Un alt senator PNL, Ţapu Nazare, are o poziţie similară. „Este autonomie universitară. Așa este în toată Europa și în Statele Unite și de aia am votat. Biroul (Politic al PNL – n.r.) face recomandări, nu obligă parlamentarii cum să voteze“, a spus și Nazare. Mariana Câmpeanu, vicelider al grupului parlamentar PNL din Senat, a refuzat să le explice jurnaliștilor votul său. „Întrebaţi-l pe liderul de grup“, a afirmat aceasta.

Președintele CNATDCU demisionează

Ca urmare a votului dat luni sea­ră de senatori, acuzațiile de plagiat vor fi verificate de către universitățile care au emis doctoratele. CNATDCU, organismul care a decis că Victor Ponta și Gabriel Oprea au plagiat, va fi doar instanță de apel. Actul normativ oferă și posibilitatea unui plagiator de a renunţa la doctorat fără răspundere penală. În acest fel, senatorii au modificat, radical, o ordonanță de urgență emisă de Guvernul Cioloș în primăvara acestui an. După votul din Senat, președintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a demisionat. „Mi-am dat demisia. Nu are rost să rămân în fruntea unei instituţii decorative”, a declarat Viorel Barbu,  precizând că decizia vine după votul din Senat privind plagiatul. Viorel Barbu era la conducerea CNATDCU din 16 iunie, când a fost ales prin votul membrilor Consiliului.   

OPINIE. Vicepreședintele CNATDCU: „Probleme grave de plagiat“

Vicepreședintele CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că ”în statele corecte, analiza doctoratelor se oprește la universități, dar această practică nu este posibilă într-un sistem precum cel universitar românesc, care se confruntă cu probleme grave de plagiat. Neregulile semnalate în acordarea titlurilor de doctor arată că e nevoie de un organism ca CNATDCU care să vegheze la modul în care sunt acordate tezele de doctorat”. Întrebat dacă ia în calcul varianta de a demisiona la rândul lui, academicianul Marius Andruh a declarat că vrea să citească actul normativ adoptat ieri de Senat.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...
Ultima oră
Pe aceeași temă