23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechA început lupta pentru supremație în PNL

A început lupta pentru supremație în PNL

Stabilirea unui președinte unic al formațiunii și discuțiile despre desemnarea unui candidat pentru postul de premier agită apele în PNL, în condițiile în care vechii liberali și foști democrat-liberali nu au finalizat, cu adevărat, procesul de fuziune.

Liberalii s-au clasat pe locul doi la alegerile locale, după PSD, și caută soluții pentru o activitate mai eficientă în vederea alegerilor parlamentare. În aceste condiții, secretarul general al PNL, Ilie Bolojan a pus pe tapet propunerea ca partidul să aibă o conducere unică înainte de alegerile parlamentare, renunțând la sistemul cu doi copreședinți – Alina Gorghiu și Vasile Blaga. „Formula asta de copreședinție nu s-a dovedit că performează din punct de vedere politic și a menținut mulți oameni cu privirea întoarsa către fostele partide de unde au provenit”, a comentat Bolojan. 
Subiectul a fost discutat la vârful PNL,  fiind vehiculată ca variantă de lucru posibilitatea ca Alina Gorghiu să fie preşedinte, iar Vasile Blaga preşedinte executiv, însă scenariul nu a fost bine primit de vechiul PDL, afirmă surse liberale. Vechii liberalii susțin această variantă, care ar urma să fie validată de un congres al partidului, dar propunerea s-a lovit de opoziția lui Vasile Blaga. 
Marea miză a acestei schimbări în conducerea PNL este dată chiar de apropierea alegerilor parlamentare, aripa PDL având nevoie de garanţii privind reprezentarea oamenilor proprii pe listele parlamentare, liste care ar trebui să fie semnate de preşedintele unic. În acest context, Vasile Blaga ezită să facă pasul înapoi, invocând faptul că „partidul s-ar răscula”, ceea ce ar face practic ca un eventual congres care să valideze schimbarea la vârf să degenereze.

Șefi unici la nivel local
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, că nu exclude să fie preşedintele partidului, afirmând că este posibil ca anul viitor să candideze, în contextul în care calendarul fuziunii PDL-PNL depus prevede încheierea acestui proces în anul 2017. PNL și PDL au semnat un protocol de fuziune în 2014, dar prin acesta au stabilit că primul congres pentru alegeri interne va avea loc abia în 2017, pentru a oferi timp celor două partide să se unească în mod real. Până atunci, partidul urma să aibă doi copreședinți iar membrii conducerilor vechiului PNL și al fostul PDL, au devenit automat membri ai Biroului Politic Național. Planul lui Bolojan este practic o accelare a fuziunii, propunând ca alegerile să aibă loc înaintea alegerilor parlamentare de anul acesta și nu anul viitor.  

Propunerea lui Bolojan vine după ce, la nivel local, liberalii au renunțat la sistemul cu doi copreședinți (unul de la PNL și altul de la PDL). Secretarul general al PNL a precizat că au fost numite conduceri unice în toate județele, cu excepția județului Mureș, unde va fi numit președinte unic începând de luni 18 iulie. „Adică toate organizațiile locale, municipale și județene au președinți unici” a precizat Bolojan. Însă, chiar modul în care s-a desfășurat operațiunea la nivel local, care a durat mai multe luni de zile și a provocat nemulțumiri, nu este încurajator pentru grăbirea alegerilor la centru. Doar un exemplu:deputatul PNL Andreea Paul a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte PNL, ca urmare a faptului că nu a fost susţinută pentru preluarea șefiei PNL Satu Mare. 

Se caută un premier

O altă problemă care frământă PNL este desemnarea unui candidat pentru postul de premier. 
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, că eşecul de la alegerile locale din Bucureşti nu îl mai califică pe Cătălin Predoiu pentru funcţia de premier, afirmând că PNL va susţine pe cineva din partid pentru şefia Guvernului şi că personal nu ar accepta această funcţie. PNL face săptămâna aceasta un sondaj în care va fi testată percepţia alegătorilor privind fuziunea PNL–PDL, dar şi miniştrii din Guvernul Cioloş cărora liberalii le-ar putea propune să li se alăture. Alina Gorghiu a afirmat, de mai multe ori, că liberalii ar dori un premier de tipul lui Dacian Cioloș, dar acesta a afirmat că nu va intra în politică înainte de alegerile parlamentare. Pentru liberali este important, însă, să aibă un candidat pentru postul de premier în campanie, care să fie o locomotivă electorală a partidului. Dacă Dacian Cioloș refuză acest rol și va aștepta rezultatul alegerilor pentru a negocia, PNL riscă să piardă voturi dacă nu personalizează campania.

 

Gorghiu deschide ușa ALDE

Într-un interviu acordat DCNews, copreședintele PNL Alina Gorghiu a repetat faptul că PNL nu va face nicio alianță pre-electorală, însă nu exclude colaborarea cu ALDE în Parlament, deși ALDE are o alianță cu PSD în acest moment. “Nu exclud o majoritate cu ALDE, indiferent ce spune Tăriceanu acum” a spus ea. Gorghiu a comentat, ironic, planurile USB de a se extinde la nivel național. „E foarte greu să îți faci structuri la nivel județean. Eu am toată aprecierea față de USB, dar să faci un partid în 5 luni jumătate este foarte dificil. Poate să bata frumos vântul dinspre est și să îi ajute să crească”, a comentat Gorghiu. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă