11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechA început scurgerea migratorilor politici spre Tăriceanu

A început scurgerea migratorilor politici spre Tăriceanu

 

PLR a început să racoleze masiv nemulțumiții din organizațiile PNL din Transilvania de Nord.

Reprezentanții PLR, for­ma­țiunea politică înființată de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, au început să racoleze masiv dintre liderii PNL. La mai puțin de o săptămână de la intrarea în vigoare a controversatei ordonanțe de urgență care permite traseismul politic, PLR s-a umplut de migratori. Racolările cele mai de succes au avut loc în județele Satu Mare și Bistrița-Năsăud, în timp ce PLR a avut mai puțin succes în Cluj, Maramureș și Bihor.

Satu Mare devine fieful lui Tăriceanu

Cele mai spectaculoase mișcări politice au avut loc în județul Satu Mare, iar artizanul lor este fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi. În ciuda problemelor legate de acuzații de incompatibilitate formulate de inspectorii ANI, Ovidiu Silaghi a reușit să fie ales deputat la alegerile parlamentare anticipate organizate în luna mai într-un colegiu din județ. Ovidiu Silaghi, deși era membru marcant al PNL, a candidat din partea PSD, apoi a trecut la PLR. Fostul ministru a reușit racolarea președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef. Împreună, cei doi i-au convins să migreze la PLR pe Marcela Papici, viceprimarul orașului Satu Mare, dar și pe primarii din comunele Crucișor, Florinel Andreica, și Doba, Mihai Gătina. Alți doi primari liberali de comună sunt în negocieri cu PLR, la fel ca și cei doi primari aleși pe listele PP-DD în 2012.

Hemoragie masivă în Bistrița-Năsăud

Un alt județ în care aleșii PNL au trecut masiv la PLR este Bistrița-Năsăud. Semnalul a fost dat de vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Popescu, împreună cu consilierii județeni Mircea Mereuță și Mirela Cârcu. Lor li s-au alăturat și consilierii municipali din Bistrița, Gelu Muthi și Marius Armean, dar și un consilier local din orașul Sângeorz Băi. Tot la PLR au migrat și primarul din Livezile, Traian Simionca, împreună cu opt consilieri locali, precum și primarul din Șieuț, Ioan Dedean, împreună cu cinci consilieri locali, potrivit site-ului local timponline.ro. Spre PLR ar urma să migreze și primarii din Romuli, Ioan Monița, din Poiana Ilvei, Eugen Bența, din Miceștii de Câmpie, Dumitru Budean, din Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, și din Silivașu de Câmpie, Ioan Cămărășan.

Deputatul Taloș a dat semnalul migrației în Sălaj

În județul Sălaj, cei mai mulți dintre aleșii locali ai PNL au preferat să rămână în filiala PNL, condusă de primarul Zalăului. Radu Căpîlnașiu. La PLR a trecut deputatul Mirel Taloș, urmat de actualul inspector școlar general adjunct, Mioara Gudea, precum și de șeful Romsilva Cluj, Dorel Oros, care este susținut pentru acest post de PLR Sălaj.

Racolările au avut mai puțin succes în Cluj, Bihor și Maramureș

În județul Maramureș, numărul foștilor membri ai PNL care au trecut la PLR este de aproximativ 900. Filiala maramureșeană a formațiunii conduse Călin Popescu-Tăriceanu este condusă de Dan Marinca, cel care a fondat și Clubul Monarhiștilor Maramureșeni.

Lui i s-a alăturat și fostul lider al organizației de tineret a PNL Maramureș, Radu Ardelean. În județul Cluj, doar două nume sonore au trecut la PLR. Este vorba de deputatul Steluța Cătăniciu, care și-ar putea pierde mandatul ca urmare a faptului că inspectorii ANI au descoperit că ea s-a aflat în conflict de interese în perioada în care era consilier local și, totodată, avocatul unei firme care se judeca cu municipalitatea.

Steluța Cătăniciu a fost, în trecut, consilier județean PDL și chiar asociată în aceeași firmă de avocatură cu actualul lider al filialei clujene a PDL, europarlamentarul Daniel Buda. De asemenea, la PLR a trecut și președintele Consiliului de Ad­ministrație al Cluj Arena, Radu Sporiș, fost consilier personal al președintelui suspendat al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, arestat preventiv sub acuzații de corupție. Liderii PNL Cluj cred că, în ciuda scandalurilor de corupție care au zguduit filiala județeană, nu vor fi prea multe persoane care vor trece la PLR. ”Am avut mai multe întâlniri în zonele cu primarii noștri, în Dej, în Gherla, și cu toții au spus că vor rămâne în PNL, pentru a lupta împreună cu colegii noștri din ACL pentru victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale”, a spus deputatul Adrian Oros, prim-vicepreședinte al PNL Cluj. În Bihor, cel mai sonor nume care a trecut la PLR este deputatul Octavian Bot, care a trecut pe la mai toate partidele de coloratură liberală, inclusiv din PDL.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă