10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechA murit președintele de onoare al PNL, Radu Câmpeanu

A murit președintele de onoare al PNL, Radu Câmpeanu

Primul președinte al PNL de după anul 1989, Radu Câmpeanu, a încetat din viață, miercuri, la vârsta de 94 de ani.

“Este o mare pierdere pentru partidul nostru. Trebuie să-l păstrăm în galeria de onoare a marilor conducători liberali”, a declarat colegul său de partid, Mircea Ionescu Quintus.

”Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată”, anunţă, miercuri seară, PNL.

Radu Anton Câmpeanu s-a născut în 28 februarie 1922, în Bucureşti. În studenţie, a fost şef al Tineretului Liberal.

Radu Câmpeanu a fost arestat în 1948, iar după mai mulţi ani în închisorile comuniste este eliberat şi emigrează în Franţa, împreună cu familia. de unde a revenit imediat după evenimentele din decembrie 1989.

În perioada 1990 – 1993, Radu Câmpeanu a fost președinte al PNL. Radu Câmpeanu a fost candidatul PNL la Preşedinţia României, în 1990, obţinând 10,64% din voturi.

În 1992, sub conducerea sa, PNL a decis ieşirea din Convenţia Democrată din România, iar la alegerile de la finalul anului partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%.


Citește și: Preşedintele fondator al PNL: “În locul lui Crin Antonescu, nu aş fi fost de acord cu intrarea lui Becali în PNL”

“Îmi vine să râd de această idee de a se înscrie în PNL. Cred că, dacă eram în locul lui Crin Antonescu, nu aş fi fost de acord cu intrarea lui în Partidul Naţional Liberal. Se spune că a dat şi nişte bani, dar cred că sunt doar zvonuri. Nu-l văd liberal pe Gigi Becali. Din tot ce a declarat el până acum, are doar concepţii sportive, nu politice. Poate să fie simplu membru, dar doar atât”.


În anul 1993, PNL a luat decizia de a numi în această funcție o personalitate care să fi trăit permanent în România în anii comunismului, astfel că funcția de președinte PNL a fost preluată de Mircea Ionescu Quintus.

Fostul președinte Ion Iliescu, adversarul lui Radu Câmpeanu la alegerile din anul 1990, a afirmat, imediat după vestea decesului acestuia, că personalitatea lui Radu Câmpeanu a marcat anii de început ai revenirii României la democrație și că a fost un om politic în care a găsit “un partener pentru reconstrucția instituțională a României”.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă