4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechACL răspunde Guvernului Ponta cu o moțiune de cenzură

ACL răspunde Guvernului Ponta cu o moțiune de cenzură

Alianța Creștin-Liberală va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta în sesiunea parlamentară care începe luni. Tema moțiunii ar putea fi OUG privind migrația aleșilor locali, despre care opoziția spune că ar înlesni fraudarea alegerilor prezidențiale.

Anunțul legat de inițierea unei moțiuni de cenzură a fost făcut ieri, la Iași, de liderul PNL, Klaus Iohannis, după ședința grupurilor reunite ale PNL și PDL. Potrivit prezidențiabilului ACL, tema moțiunii va fi stabilită astăzi, când va fi discutat și calendarul exact al demersului. Totuși, unii liberali nu se feresc să spună că Ordonanța de Urgență privind migrația aleșilor locali, adoptată joi de Guvernul Ponta, ar putea fi tema moțiunii, invocând pericolul fraudării alegerilor prezidențiale din noiembrie de către social-democrați și partenerii lor din USD.

Calculele opoziției

ACL are suficienți senatori și deputați pentru a iniția moțiunea de cenzură (este nevoie de semnăturile a cel puțin un sfert din totalul de 575 de aleși), dar nu și pentru a o adopta. Concret, PNL și PDL se pot baza pe 69 de senatori și 119 deputați, adică 188 de voturi, cu o sută mai puțin decât numărul necesar pentru adoptarea moțiunii.

La ce folosește, atunci, demersul ACL? Pe de o parte, moțiunea se poate constitui într-un bun contraatac la adre­sa Guvernului Ponta și poate aduce puncte electorale opoziției. Lucru pe care vrea să-l evite PSD cu orice preț, dacă ne gândim că la ultima moțiune de cenzură, depusă înaintea alegerilor europarlamentare din 25 mai, puterea a făcut totul, cu încălcarea procedurilor și regulamentelor, pentru ca dezbaterea și votul să aibă loc după scrutin, și nu înainte.

Pe de altă parte, invitându-i pe parlamentarii puterii să se alăture demersului lor, liderii ACL verifică în ce măsură este reală aparenta breșă apărută în rândul coaliției la putere. Să nu uităm că, sâmbătă, și PP-DD a anunțat că îi cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe tema Ordonanței de Urgență privind migrația aleșilor locali.

„Având în vedere contextul generat de recenta OUG pentru reglementarea unor măsuri privind funcţionarea administraţiei publice locale, care legitimează traseismul politic, PP-DD rămâne consecvent valorilor şi principiilor promovate în faţa electoratului, sens în care se pronunţă încă o dată, ferm, împotriva migraţiei politice“, se arăta în comunicatul transmis de partidul înființat de Dan Diaconescu. Formațiunea, cooptată de social-democrați la guvernare pentru a-și asigura o plasă de rezervă în cazul în care eșuează colaborarea cu UDMR, ar fi printre partidele direct afectate de intrarea în vigoare a ordonanței adoptate joi. Să nu uităm, de altfel, că grupurile PP-DD din Senat și Camera Deputaților au fost efectiv decimate de la ultimele alegeri generale încoace, mai mult de două treimi din aleșii PP-DD migrând la PSD, UNPR și PC.

Potrivit Ordonanței de Urgență adoptată joia trecută de Guvernul Ponta, aleșii locali (primari, consi­lieri județeni și locali) au la dispoziție 45 de zile pentru a decide dacă rămân în partidul sub sigla căruia au fost aleși sau migrează spre alte formațiuni (mai ofertante, acum, că mai sunt doar vreo două luni și ceva până la alegerile prezidențiale). Dacă ordonanța va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial și, implicit, va intra în vigoare, aleșii locali vor avea răgaz până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înaintea primului tur al prezidențialelor.

Liberalii au arătat că vor ataca ordonanța în contencios și că vor depune plângeri penale împotriva tuturor miniștrilor Cabinetului Ponta care și-au pus semnătura pe atât de criticatul document.

ACL îl atacă pe premier la TVA

În afara moțiunii de cenzură, ACL își propune să depună și un proiect de lege de reducere a TVA de la 24% la 19%. Potrivit președintelui PDL, Vasile Blaga, scăderea ar urma să se realizeze în două etape, 2% de la 1 ianuarie 2015 și 3% de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, liderii PNL și PDL spun că vor depune inițiative privind introducerea votului prin corespondență și gratuitatea primei intabulări.   

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă