21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechAdrian Năstase: PSD este în fierbere

Adrian Năstase: PSD este în fierbere

PSD este în fierbere şi se accentuează divergenţele între tabere, a scris sâmbătă fostul premier Adrian Năstase, într-o postare pe blogul personal, citat de Agerpres. 

“Condamnarea lui Dragnea. Aşa cum am presupus anul trecut, ea s-a produs înaintea campaniei pentru locale, într-o strategie impecabilă. El a trebuit ţinut – cum spun americanii – într-o lesă scurtă. Evident că PSD este în fierbere. Se accentuează divergenţele între tabere, inclusiv între cei care sunt, posibil, manevraţi din afara partidului. Sigur că se încearcă schimbarea preşedintelui PSD înainte de alegeri. Adversarii de acum, colegii de altădată (PNL), preşedintele independent al Republicii (care doreşte, poate că, în mod similar obţinerii ‘guvernului Meu’, să obţină şi ‘partidul Meu’ de stânga, iar după alegerile din toamnă ‘guvernul meu USL’). Singurul dezinteresat este Geoană, care ştiindu-se curat cu campaniile electorale, cere ca Dragnea să-şi dea demisia”, a susţinut fostul lider al PSD. 

În ceea ce priveşte “eliminarea lui Ludovic Orban, la ‘momentul oportun'”, din cursa pentru Bucureşti, Adrian Năstase spune că nu a avut o relaţie apropiată cu el, dar acest fapt i se pare “cusut cu aţă albă”. 

“Poate însă că i s-a arătat o pisică mai mare. Pe de altă parte, experimentul cu ‘iepuraşul’ Munteanu a arătat fragilitatea struţo-cămilei PNL/PDL. Când am fost condamnat, în dosarul Afişelor electorale, cu cei 974 de martori, în baza unor ‘probe indirecte’, conform cărora ar fi trebuit să ştiu de felul în care se finanţa campania, Băsescu, după nenumărate comentarii publice, se laudă, la Bruxelles şi în ţară, că a fost un act de ‘vitejie’ politică faptul că România şi-a condamnat un fost prim-ministru. Spunea că acea condamnare era exemplară. Neînţelegând că a deschis o periculoasă Cutie a Pandorei. (…) În România, se pare că atât revoluţiile cât şi contra-revoluţiile îşi ‘mănâncă copiii’ – Cuza, Maniu, Antonescu, Pătrăşcanu, Iliescu, Munteanu. Am dat câteva nume, aproape la întâmplare”, a adăugat Năstase. 

Potrivit acestuia, “diagnosticul pe care l-ar pune un ‘doctor’ societăţii noastre, în acest moment, ar putea fi acela de metastază politică: disoluţia partidelor mari, inflaţia de partide de apartament, eliminarea liderilor politici importanţi, decredibilizarea mişcărilor civice, tensiuni sociale în cascadă, apatia alegătorilor”. 

“Şi o formă de masochism internaţional. (…) Frustrarea generală, legată de lipsa infrastructurilor de transport, pierderea locurilor de muncă, mărul otrăvit al breslelor luptând pentru creşterea salariilor într-o economie care se restrânge, dominaţia tot mai puternică a marilor companii străine, cuplată cu diminuarea suprafeţelor agricole în proprietate românească, anunţarea unor candidaturi hilare la alegeri, toate acestea arată un peisaj sumbru al societăţii româneşti în Anul I al guvernării tehnocrate. Semnificativ mi se pare efortul ‘muntelui’ Băsescu, care după nenumăratele teorii despre schimbarea clasei politice a produs, după un deceniu, cu noul sau partid, un ‘şoricel’ pentru alegerile de primar, din iunie. (…) În timpul ăsta, Europa se pregăteşte să intre într-o nouă criză economică, Uniunea Europeană nu-şi poate defini viitorul, America se îndreaptă spre o preşedinţie Trump, Rusia caută soluţii alternative pentru vechile formule ideologice şi după pierderea gazului natural şi a petrolului ca instrumente de influenţă şi de putere regionale. România pare însă că a revenit la statutul de suzeranitate, statut pe care şi-l consolidează zilnic. Oferind tributul anual de corupţi pentru Bruxelles şi Washington, asigurând funcţionarea marilor companii şi a mall-urilor în ţară, îşi poate vedea, în continuare, de propriile jocuri balcanice mărunte. Succes în alegeri!”, a conchis ironic fostul premier. 

Cele mai citite

Spania a câștigat organizarea Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029

Consiliul Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF) a desemnat Spania drept gazda Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029. Alegerea candidaturii spaniole a fost singura opţiune...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă