7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechAkos Mora, mai aproape de pierderea mandatului

Akos Mora, mai aproape de pierderea mandatului

 

La mai bine de un an de când Curtea Supremă a decis, definitiv, că senatorul PNL Akos-Daniel Mora s-a aflat în incompatibilitate, faptă sancționată de lege cu interdicția de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani, Comisia juridică a Senatului a votat ca acesta să-și piardă mandatul.

Pentru ca alesului să-i fie revocat efectiv mandatul este nevoie, însă, și de un vot în plenul Senatului, iar această etapă nu poate fi parcursă decât după alegerile prezidențiale. De ce tocmai atunci?

Citește și: Raport favorabil în Comisia juridică din Senat pentru încetarea mandatului de senator al lui Akos Mora

Pentru că senatorii și-au aprobat, cu de la sine putere, o vacanță prelungită (din 6 octombrie în 16 noiembrie), pentru a se implica în campania electorală.

În plus, nimic nu-i împiedică pe aleși ca în viitoarea ședință de plen să nu țină cont de raportul Comisiei juridice și să voteze împotriva încetării mandatului lui Mora.

Votul de ieri al senatorilor-juriști vine după ce Agenția Națională de Integritate a solicitat în nu mai puțin de patru rânduri ca Parlamentul să respecte decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție și să-i revoce mandatul liberalului. Ca formă de presiune, conducerea ANI a mers până la a cere identificarea parlamentarilor care tergiversează aplicarea sancțiunii legale, atrăgând atenția că cei care se fac responsabili de neconstatarea încetării funcției publice sunt pasibili de amendă sau chiar închisoare.

Curtea Supremă a decis, în 24 septembrie 2013, că Akos-Daniel Mora s-a aflat în stare de incompatibilitate pe când era consilier județean, deoarece societatea în cadrul căreia deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat a încheiat contracte în valoare totală de 15.689.344 de lei cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş.

În situația lui Mora (cu decizie definitivă de incompatibilitate, dar cu mandatul în buzunar), se află și deputatul PDL Ștefan Stoica. Și pentru acesta ANI a cerut, repetat, revocarea mandatului, dar deputații nu s-au grăbit să țină cont de decizia Curții Supreme.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă