15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechCompromis: Alina Gorghiu este președintă unică a PNL. Europarlamentarul Daniel Buda va...

Compromis: Alina Gorghiu este președintă unică a PNL. Europarlamentarul Daniel Buda va vota listele pentru alegerile parlamentare ca vicepreședinte. Gheorghe Falcă va coordona campania pentru parlamentare

UPDATE 19.15: Vasile Blaga a declarat, în urma ședinței în care Alina Gorghiu a fost desemnată președinte unic, că partidul va rămâne puternic și după această criză. 

“După o dezbatere serioasă, cu un singur vot împotrivă şi o abţinere am hotărât să renunţăm la copreşedinţia partidului pentru că suntem de fapt un singur partid şi PNL să aibă un singur preşedinte în persoana Alinei Gorghiu”, a declarat Vasile Blaga.

“Sunt convins că am ales soluţia cea mai bună, că este calea cea mai corectă”, a mai spus Blaga, precizând că va sprijini în continuare PNL şi pe Alina Gorghiu.

”Nu este o misiune ușoară ce ne-am asumat eu și Vasile Blaga acum doi ani. E momentul să ne uităm ce inseamna perspectiva pe care o are PNL, din criza poti sa iesi intarit”, a declarat și Alina Gorghiu, după ședința liberalilor. 

Citește și: Surse: Aripa democrat-liberală ar urma să desemneze premierul PNL, dacă liberalii câștigă alegerile parlamentare


19.00: Surse liberale au declarat, pentru Agerpres, că sâmbăta viitoare, va fi organizat Consiliul Național de Coordonare al PNL, unde vor fi validate decizia privind preluarea președinției unice de către Alina Gorghiu și cea privind împuternicirea europarlamentarului Daniel Buda ca să semneze listele pentru alegerile parlamentare. 

De asemenea, Gheorghe Falcă, primarul Aradului,  a fost ales de PNL şeful campaniei electorale a partidului pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, acesta înlocuindu-l pe Vasile Blaga, care a demisionat din fruntea PNL şi din funcţia de şef al campaniei electorale. 

Ultimul CNC al PNL a avut loc în 2015, când au fost votate criteriile de integritate și Ilie Bolojan a fost desemnat secretar general al liberalilor. La CNC participă organizațiile județene, parlamentari, europarlamentari, aleși locali și delegați din toate filialele PNL.


17.08: Alina Gorghiu va fi președinte unic al Partidului Național Liberal. 

Foștii democrat-liberali au votat, după două ore de dezbateri, ca Alina Gorghiu să rămână preşedinte unic al PNL, în timp ce europarlamentarul Daniel Buda să aibă împuternicire de a vota listele pentru alegerile parlamentare ca prim-vicepreşedinte, scrie news.ro. Varianta adoptata este asemanatoare fuziunii din filiale, unde presedintia unica a fost completata de o functie de prim-vicepresedinte, din partea celuilalt partid, cu puteri de decizie.

Anterior, ea a declarat, la sediul central al partidului, că este convinsă că se va găsi soluţia cea mai bună în privinţa conducerii PNL, după demisia lui Vasile Blaga.

Alina Gorghiu a ajuns la sediul PNL în jurul orei 16.40, în timp ce şedinţa foştilor lideri PDL este în desfăşurare. Ea a precizat că a venit direct de la aeroport, fiind plecată în ultimele zile la o reuniune, la Paris, cu o delegaţie a Parlamentului României.


15,00: Fostul copreşedintele Vasile Blaga le-a transmis liderilor PDL că varianta cea mai bună, în acest moment, este ca Alina Gorghiu să rămână lider unic al partidului pentru a arăta unitate în pragul alegerilor, informează News.ro.

În schimb, liderii democrat-liberali din teritoriu doresc să numească un copreşedinte, europarlamentarul Daniel Buda având în acest moment cea mai mare susţinere, potrivit unor surse din partid.

14,55:  Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a afirmat sâmbătă, cu privire la o nouă nominalizare pentru funcția de copreședinte al formațiunii, că este important ca liberalii să aibă discuții constructive, care să consolideze fuziunea și să crească șansele la alegerile parlamentare, informează Agerpres.

“Parcurgem, forțați de împrejurări nedorite și neplăcute, o procedură care nu era prevăzută în parcursul fuziunii la acest moment, dar asta este viața. Trebuie să facem față și să mergem înainte. Important este să avem discuții constructive, care să consolideze fuziunea și să crească șansele partidului în alegeri”, a spus Predoiu.


14,45: Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a refuzat oferta făcută de câţiva lideri ai fostului PDL de a intra în competiţia pentru postul de copreşedinte al PNL, rămasă vacantă prin demisia lui Vasile Blaga, informează News.ro.

Gheorghe Flutur nu participă la şedinţa foştilor lideri democrat-liberali de sâmbătă.


14,00:  Fostul copreședinte PNL, Vasile Blaga, a declarat, sâmbătă, că va avea și el un cuvânt de spus în alegerea noului copreședinte, care îi va prelua funcția în partid.


13,00:  Vicepreşedintele PNL Cezar Preda a declarat sâmbătă, la sediul PNL, că decizia pe care o vor lua foştii democrat-liberali cu privire la succesorul lui Vasile Blaga va fi spre binele partidului, acuzându-i însă pe unii colegi că “nu ştiu care mai de care să se suie pe locul dânsului”, ceea ce e ruşinos.


PNL va stabili, sâmbătă, un nou copreședinte al partidului, care trebuie să provină, conform statutului, din fostul PDL.

“Şedinţa este la ora 15. Ulterior, la ora 18, această propunere va fi confirmată într-o şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL”, a declarat, vineri, secretarul Executiv al PNL Cristina Trăilă, citată de Mediafax.

Cristina Trăilă a afirmat că Alina Gorghiu putea deveni preşedintele unic al PNL doar dacă s-ar modifica Statutul PNL, precizând că timpul nu permite această modificare a Statutului.

”Este o chestiune de timp şi de organizare, pentru că o modificare de statut presupune o înregistrare la Tribunal, care ne-ar prinde în plină campanie elecotrală. Cred că partidul ar trebui să se preocupe de alegerile de 11 decembrie, şi mai puţin la orgolii”, a susţinut Trăilă.


Citește și:  Gorghiu, despre demisia lui Blaga: PNL pierde un stâlp al construcției sale

Copreședintele PNL Alina Gorghiu își exprimă regretul pentru situația “deloc confortabilă” în care se află Vasile Blaga și arată că, prin demisia acestuia, PNL pierde un “stâlp al construcției sale”.


Cristina Trăilă a mai spus, vineri, că viitorul copreşedinte va fi unul dintre actualul prim-vicepreşedinţi care provin din fostul PDL.

”Potrivit Statutului, ai un număr de prim-vicepreşedinţi, că nu degeaba sunt prim-vicepreşedinţi, la care trebuie să te raportezi atunci când iei o astfel de decizie. Prin urmare, cel care va fi copreşedinte va fi din rândul foştilor pirm-vicepreşedinţi PDL”, a afirmat deputatul PNL.

Cristina Trăilă a afirmat că liberalii nu stabilit cine va fi viitorul copreşedinte, dar vor fi supuşi votului toţi cei care au avut calitatea de prim-vicepreşedinte din partea PDL.

Mai mulţi lideri proveniți din fostul PDL au fost anunțați ca potenţiali înlocuitori ai lui Vasile Blaga. Printre aceștia se numără liderul de la Arad, Gheorghe Falcă, prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu şi Gheorghe Flutur, precum şi europarlamentarul Daniel Buda.


Citește și:  A început cursa pentru scaunul lui Vasile Blaga. Fostul copreședinte ar ”ține morțiș” să o numească pe Adriana Săftoiu. Ce spune Cătălin Predoiu

“Fostul copreședinte PNL Vasile Blaga ar „ține morțiș” ca Adriana Săftoiu să preia funcția la conducerea formațiunii, după ce Gheorghe Flutur a refuzat să preia atribuţiile demisionarului Blaga, au declarat surse din PNL”.


Întrebată dacă Daniel Buda ar putea deveni copreşedinte, Cristina Trăilă a subliniat, vineri, că acesta nu este prim-vicepreşedinte al fostului PDL, precizând însă că l-ar dori pe Buda ca şef de campanie.

”Sunt pure speculaţii, de exemplu, eu mi-l doresc pe domnul Buda, de principiu, dar poate ca şef de campanie, sunt atâtea variante, dar aici ne ducem la Statut”, a răspuns Trăilă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă