13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechAleșii incompatibili, la un pas de salvare

Aleșii incompatibili, la un pas de salvare

Primarii și președinții consiliilor județene nu vor mai fi incompatibili dacă fac parte din adunările generale ale asociațiilor intercomunitare, potrivit unui proiect de lege aprobat de Comisia pentru industrii a Camerei Deputaților.

Proiectul de lege prevede că primarii și președinții de consilii județene vor fi reprezentanții de drept ai comunelor, orașelor și municipiilor în adunările generale ale asociației de dezvoltare intercomunitară. În acest fel, aleșii locali nu vor mai fi incompatibili dacă ocupă astfel de funcții. Adoptarea proiectului vine în contextul în care sute de aleși locali, majoritatea din partea PSD, au avut probleme cu Agenția Națională de Integritate (ANI) tocmai pentru că legea le interzicea să facă parte din adunările generale ale unor societăți comerciale. Interesant este că proiectul a primit raport favorabil din partea Comisiei de industrii pe data de 24 aprilie, deși, începând din 17 aprilie, Parlamentul este, practic, în vacanță. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai are nevoie de votul plenului Camerei Deputaților.

Atac la adresa ANI

Salvarea incompatibililor a făcut obiectul unei veritabile mobilizări la nivelul PSD. Astfel, proiectul a fost inițiat de un grup de șase deputați PSD, cel mai cunoscut fiind Florin Iordache, “dirijorul” din umbră al modificărilor aduse Codului Penal în marțea neagră. Inițiatorii recunosc, în expunerea de motive, că și-au propus să îi salveze pe aleșii locali care au probleme cu ANI. “Agenția Națională de Integritate a apreciat, în opinia noastră în mod abuziv, cu exces de putere, că funcțiile de primar și de președinte al consiliului județean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, orașului, municipiului și județului în adunarea generală a asociației de dezvoltare intercomunitară”, afirmă inițiatorii.

Proiectul a primit, de asemenea, un aviz favorabil din partea Guvernului, cu observații. Observațiile Executivului se referă însă la modul în care se exercită conducerea asociațiilor, și nu la prezența primarilor și președinților consiliilor județene în acestea. Pe lângă raportul favorabil al Comisiei de ­industrii, proiectul are și un aviz ­favorabil al Comisiei juridice.

Proiectul de lege mai prevede că primarii sau președinții de consilii județene își pot delega atribuția de reprezentare și, în acest caz, își stabilesc singuri înlocuitorii. În prezent, reprezentanții autorităților locale în AGA sunt desemnați de către consiliile locale sau județene, și nu direct de către șefii acestor instituții. Pentru ca noua procedură să fie posibilă, depu­tații au votat o derogare de la Legea 215/2001, a administrației locale, care stabilea modalitatea de desemnare.

Lobby eșuat la CE

Ofensiva PSD se duce pe mai multe planuri: un proiect de lege cu un conținut asemănător a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, a primit votului Comisiei de administrație a Senatului și așteaptă votul final al al acestui for.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene au cerut, de mai multe ori, conducerii PSD să rezolve din punct de vedere legislativ problema incompa­tibi­lităților după ce au avut probleme cu ANI. Cel mai sonor caz este al președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, declarat incompatibil pentru că a făcut parte din AGA a RAJA Constanța. Recent, vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis aleșilor locali ai PSD că problema va fi rezolvată în cursul acestui an. Pentru a-i ajuta pe aleșii locali, Liviu Dragnea a încercat să obțină și acceptul Comisiei Europene. După o primă reușită parțială, planurile vicepremierului Liviu Dragnea au fost date peste cap. Dacă dintr-o primă scrisoare se înțelegea că oficialii europeni ar putea accepta unele modificări, a doua scrisoare lămurește situația.

“Comisia în niciun fel nu sugerează vreo schimbare în regulile referitoare la incompatibilitate sau în modul de aplicare a lor și recunoaș­tem rolul acestora în prevenirea corupție”, este concluzia finală a mesajului de la Comisia Europeană. Asociațiile de Dezvoltare Interocomunitară au fost create, în special, pentru a atrage finanțare europeană pentru proiecte care includ mai multe localități și județe. Mai mulți primari și președinți de consilii județene au intrat în adunările generale ale acestor asociații. Ei au fost declarați incompatibili de către ANI, pentru că regiile pe care le constituie asociațiile sunt societăți comerciale, din care aleșii locali nu au voie să facă parte, potrivit Legii 161/2003.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă