9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechAlianța dreptei, înțesată de disidenți

Alianța dreptei, înțesată de disidenți

Congresele PNL și PDL se vor reuni, mâine, pentru a valida fuziunea dintre cele două partide. Chiar dacă liderii celor două partide vorbesc despre unitatea dreptei, se înmulțesc vocile critice la adresa deciziilor luate până acum.

Congresul PNL și Convenția Națională a PDL se vor reuni separat în prima parte a zilei pentru a aproba protocolul de fuziune și statutul noului partid. Ulterior, delegații celor două partide se vor reuni în aceeași sală pentru a marca fuziunea. Dincolo de mesajul politic al celor două partide, fuziunea se va petrece etapizat. Astfel, în campania pentru alegerile prezidențiale cele două partide vor participa într-o alianță electorală, Alianța Creștin Liberală (ACL). Protocolul alianței prevede că în alegerile prezidențiale candidatul comun va avea însemnele electorale ale celor două partide, un program electoral comun, alianța fiind condusă paritar de delegațiile celor două partide. Klaus Iohannis și Vasile Blaga vor fi copreședinți, secondați de alți zece membri, câte cinci din fiecare partid. Candidatul comun la prezidențiale va fi ales pe baza sondajelor de opinie între Klaus Iohannis (PNL) și Cătălin Predoiu (PDL). Iohannis este considerat favorit chiar de reprezentanții PDL. Liderul PDL Arad, Gheorghe Falcă, s-a declarat convins că viitorul candidat al ACL pentru Preşedinţia României va fi Klaus Iohannis, şi nu Cătălin Predoiu, pentru că primul ar sta mai bine în sondaje,.

Argumentele nemulțumiților

Chiar dacă liderii celor două partide vorbesc de unitate în lupta anti-PSD, vocile critice nu au lipsit înaintea celor două congrese. Fostul lider al PDL Emil Boc a anunţat că nu va participa la congresul de fuziune , având o opinie negativă privind “topirea PDL în PNL”. Europarlamentarul PDL Monica Macovei a lăsat deschisă posibilitatea de a candida ca independent dacă nu va fi inclusă în sondajele de opinie pentru desemnarea prezidențiabilului. “Eu sunt calmă, eu am răbdare până pe 5 august, când se încheie procesul de sondare, de analiză sociologică.“, a precizat Monica Macovei. Mihai Răzvan Ungureanu, proaspăt prim-vicepreședinte PDL nu este de acord cu stabilirea prezidențiabilului strict pe baza sondajelor de opinie. “Prefer o decizie politică, asumată clar și justificată de către cei care o fac. Acest lucru e suficient pentru a nu îmi dori să facem sondaje peste sondaje, la finalul cărora ne vom trezi, inevitabil, ca cel care pierde să se transforme într-un contestatar al alegerii. “, a scris Ungureanu, ieri, pe Facebook.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă