16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechUPDATE. VIDEO. Alina Gorghiu este noul preşedinte al PNL. Iohannis a părăsit...

UPDATE. VIDEO. Alina Gorghiu este noul preşedinte al PNL. Iohannis a părăsit partidul. Reacţiile liderilor politici

Alina Gorghiu a fost aleasă, joi, în funcția de președinte al vechiului PNL, copreședinte al PNL alături de Vasile Blaga, în cadrul ședinței Biroului Politic Național al partidului, surclasându-l pe Ludovic Orban.

 

UPDATE 17:20  Elena Udrea, preşedintele PMP, a declarat că alegerea Alinei Gorghiu în funcţia de preşedinte PNL este un semnal bun pentru clasa politică, dar crede că acesteia îi va fi dificil să se impună în faţa “unuia ca Vasile Blaga”. ”Alegerea Alinei Gorghiu în funcţia de co-preşedinte al PNL reprezintă un bun semnal pentru societate şi pentru clasa politică. E o tânără ambiţioasă, care a muncit foarte mult şi a progresat vizibil în ultimii ani. Chiar dacă partidele noastre sunt pe poziţii diferite şi chiar dacă sunt de părere că PNL este încă un partid profund nereformat, îi doresc succes Alinei Gorghiu”, a precizat Udrea, pentru Mediafax.

UPDATE 15:11  Teodor Atanasiu, prim-vicepreședintele PNL,  a declarat, joi, că tinerețea și energia acesteia trebuie să se împletească cu experiența lui Vasile Blaga pentru a continua procesul de fuziune în noul PNL. ”Vasile Blaga nu este un adversar, ci este un aliat, de fapt tinerețea și energia Alinei și cu experiența domnului Vasile Blaga vor trebui să se împletească pentru a face cu adevărat ca fuziunea să se realizeze până în cele mai mici structuri ale PNL. Ăsta este mandatul pe care îl au până în 2017 cei doi copreședinți ai PNL, de aceea ei nu intră în competiție. Nu trebuie să-și facă față unul altuia, ci trebuie, dimpotrivă, să fie un singur organism, să se completeze unul pe altul și să realizăm fuziunea până în cele mai mici amănunte”, a declarat Atanasiu.

El a fost întrebat dacă Gorghiu are ”tacticile de negociere” necesare pentru a putea rupe actuala majoritate parlamentară din jurul PSD. ”Când o femeie își propune ceva știe să obțină mai bine decât un bărbat”, a replicat Atanasiu.

Atanasiu a mai spus că în perioda următoare se va discuta în noul PNL pe tema criteriilor pe baza cărora se vor stabili ponderile de comasare a filialelor PNL și PDL în funcție de rezultatele obținute în alegeri.

UPDATE 15:04  Premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, a felicitat-o, joi, pe Alina Gorghiu pentru alegerea în funcţia de preşedinte al PNL, arătând că un lider politic femeie și din generația tânără reprezintă un semn bun şi exprimându-şi speranţa că va putea colabora cu aceasta, deşi sunt adversari politici.

Felicitări Alinei Gorghiu pentru alegerea sa în funcția de președinte al PNL! Un lider politic femeie și din generația tânără este un semn bun. Deși suntem adversari politici, sper să putem colabora pentru binele general așa cum am colaborat și în cadrul USL”, a scris Ponta, pe contul său de Facebook.

UPDATE 14:27  Mircea Ionescu Quintus, președintele de onoare al PNL,  a declarat joi, că opțiunea sa a fost pentru aceasta deoarece este ”și femeie și tânără și merituoasă” și răspunde mesajului electoratului de la prezidențiale. Am zis că este nevoie de împrospătare și o întinerire a partidului. Am zis că în toată cariera mea politică m-am sprijinit pe votul femeilor și al tinerilor și că, deși dacă era alegerea între Ludovic și Atanasiu l-aș fi votat pe Ludovic, de data asta și ținând cont de interesul major al partidului de a răspunde schimbărilor care s-au întâmplat la ultimele alegeri, făcute mai ales de tineri, e bine ca în fruntea partidului să fie o tânără. Deci și femeie, și tânără, și merituoasă”, a declarat Quintus, informează Mediafax.

El a fost întrebat dacă este important faptul că noul președinte al PNL este o femeie. ”Da, pentru că femeile se țin de cuvânt”, a replicat seniorul PNL.

Quintus a fost chestionat dacă bărbații nu se țin de cuvânt. ”Eu sunt bărbat.. Eu i-am spus și ei, i-am spus și lui Ludovic, indiferent cine se alege, eu voi rămâne alături de ei, de partidul ăsta în care m-am născut și unde probabil că acolo voi…nu probabil, sigur, acolo voi sfârși. Și că legătura dintre cei doi candidați de a rămâne împreună în continuare este o garanție că partidul poate să meargă cum trebuie”, a afirmat Quintus.

UPDATE 14:20  Liberalul Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Alina Gorghiu, că s-a simţit nedreptăţit pentru faptul că preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a susţinut-o pe aceasta la şefia partidului, în detrimentul său, Gorghiu precizând: „în gând”. ”M-am simţit, în mod evident, că aşa este uman, nedreptăţit pentru faptul că preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, nu m-a susţinut pe mine – şi nici nu i-am cerut lucrul acesta – ci a susţinut-o pe Alina GorghiuVoi veghea din poziţia de prim-vicepreşedinte al PNL, alături de preşedintele PNL, Alina Gorghiu, ca marele PNL să fie un partener solid, un partener credincios, un partener corect pentru Klaus Iohannis în îndeplinirea obiectivelor fundamentale pentru România din programul prezidenţial”, a adăugat Orban, scrie Mediafax.

UPDATE 14:10  Alina Gorghiu, noul președinte al vechiului PNL, a declarat, joi, după alegerea sa în funcție, că este necesară deschiderea partidului și acceptarea oricăror ”resurse de valoare”, menționând că în perioada următoare va fi pusă la punct strategia politică în privința PSD.

Simt nevoia să le mulțumesc tuturor colegilor mei care astăzi au înțeles un lucru pe care populația l-a înțeles de foarte multă vreme, și anume că PNL este un partid mare, este un partid care a fost obligat de votul din 16 noiembrie să meargă într-o direcție în care electoratul din România o cere. Am avut astăzi o elegantă competiție și dați-mi voie să-l felicit pe Ludovic, colegul și prietenul meu Ludovic Orban, pentru felul în care a înțeles să ne raportăm astăzi la această funcție interimară în cadrul PNL”, a declarat Gorghiu.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/a85832612add1fd4f72696fb36abc402/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Gorghiu a menționat este nevoie de o reformă în interiorul PNL, dar și o reformă a instituțiilor fundamentale ale statului și creșterea credibilității parlamentare. ”O să ne deschidem ca partid, o să acceptăm orice resursă de valoare și chiar dacă s-a discutat despre cât de greu va fi din punct de vedere organizatoric, din punct de vedere al resurselor umane, din punct de vedere sentimental chiar, în anumite zone, să reorganizăm PNL. Nu am uitat nicio secundă că adversarul nostru politic este PSD și că vom avea o strategie foarte curând să abordăm inclusiv această parte politică a guvernării extrem de serios”, a declarat noul președinte PNL.

Gorghiu a ținut să menționeze că PNL va fi ”un partener de încredere al președintelui României” și va continua proiectele pe care le-a asumat în frunte cu Klaus Iohannis în campania electorală.

UPDATE 13:23  Klaus Iohannis, care și-a anunțat public retragerea din PNL: O felicit public pe Alina Gorghiu. Felul în care BPN a votat confirmă dorinţa PNL de a se reforma.

"Astăzi, în faţa colegelor şi colegilor, mi-am anunţat demisia din PNL şi din toate funcţiile deţinute în partid pentru a fi în situaţia potrivită pentru preluarea mandatului de preşedinte al României, lucru care se va întâmpla duminică. În cadrul acestui Birou Politic a fost ales noul preşedinte al PNL, al vechiului PNL, copreşedintele noului PNL, în persoana doamnei Alina Gorghiu şi ţin cu această ocazie să o felicit public pentru câştigarea acestei preşedinţii. Felul în care Biroul Politic a acţionat, felul în care a votat îmi confirmă dorinţa PNL de a se reforma, de a se moderniza, de a fi partidul care arată cum trebuie să se facă politică în România pentru a fi mai aproape de oameni, pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor oamenilor care ne votează şi care ne pun în aceste poziţii publice".

UPDATE 13:19  Alina Gorghiu este noul preşedinte al PNL. Ea a obţinut 48 de voturi, iar contracandidatul său, Ludovic Orban, 26.

***

Alina Gorghiu, prim-vicepreședintele PNL şi candidat la funcţia de co-preşedinte al PNL alături de Vasile Blaga, a declarat, joi, înaintea ședinței Biroului Permanent Naţional că îndrăneala sa de a-și depune candidatura pentru funcția de președinte PNL vine în continuarea mesajului din 16 noiembrie de la prezidențiale, informează Mediafax.

”Am venit astăzi să-mi prezint candidatura și să câștig un vot. Despre ce se va întâmpla după, discutăm și eu și Ludovic Orban în aceeași măsură, vom fi amândoi la declarații. Nu pot să vă spun de acum cine câștigă, pentru că sunt absolut convinsă că va fi o competiție deschisă, corectă, îi urez succes lui Ludovic, îmi doresc foarte tare ca rezultatul acestei zile să fie un interimat care să ducă la consens în PNL”, a declarat Gorghiu.

Ea a menționat că nu a venit să-l ”provoace” pe Ludovic Orban.

”Nu am venit să contracandidez un amic, un coleg, ci am venit să transmit un mesaj colegilor din care să înțelegem cu toții că PNL are astăzi prin plecarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, prin câștigarea alegerilor, are ocazia la unitate reală. Unitate de care nu s-a bucurat foarte mult în ultima vreme și are ocazia să stabilească odată pentru totdeauna, definitiv dacă mai era nevoie, că este reala dreaptă în România”, a mai spus prim-vicepreședintele PNL.

Gorghiu a susținut că proiectul fuziunii cu PDL este unul pe care își dorește să-l ducă mai departe.

Ea a menționat că este membru al PNL din 2002, moment în care a contribuit la redactarea primului regulament al Curții de Onoare și Arbitraj al partidului. Gorghiu a menționat că a avut ulterior un mandat de consilier local la primăria Sectorului 5 din partea PNL, apoi a obținut două mandate succesive de parlamentar, a devenit vicepreședinte al Camerei Deputaților și purtător de cuvânt al PNL în campania pentru prezidențiale.

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă