14.8 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăTechAlina Gorghiu și Vasile Blaga, front comun împotriva extremismului

Alina Gorghiu și Vasile Blaga, front comun împotriva extremismului

Co-președinții Partidului Național Liberal (PNL), Alina Gorghiu și Vasile Blaga, consideră că extremismul trebuie sancționat dur de fiecare dată, ei făcând referire la gestul extremistului Csibi Barna de a rupe drapelul României, în cadrul unei acțiuni care a avut loc în Ungaria, relatează Agerpres

Prezentă la Toplița, la o întrunire cu membrii de partid, Alina Gorghiu a arătat că un asemenea gest nu trebuie lăsat nesancționat de către autorități, pentru că poate crea precedente, care sunt periculoase.

“Extremismul trebuie sancționat indiferent de factorul politic care se manifestă pe scena publică în acel moment și mă bucur că a făcut-o și liderul UDMR, am făcut-o și noi nu o dată, repet, și cred că ar trebui nu sancționate, sancționate dur de fiecare dată. N-ar trebui să lăsăm, autoritățile, în general, n-ar trebui să lase nesancționat niciun asemenea gest, pentru că știți că precedentele sunt în general periculoase. Precedentele nesancționate sau lăsate fără niciun fel de sancțiune pot deveni periculoase”, apreciază Alina Gorghiu.

Citește și: CSIBI BARNA, cel care “l-a spânzurat” simbolic pe Avram Iancu, va candida la Miercurea Ciuc

Aceasta a adăugat că autoritățile române nu pot lua măsuri în privința gestului lui Csibi Barna, întrucât totul s-a petrecut pe teritoriul Ungariei, iar “pe teritoriul altui stat este suveran statul acela”.

Și Vasile Blaga a susținut că autoritățile române nu pot acționa pe teritoriul altui stat, dar este obligatoriu să ia măsurile care se impun, dacă acest lucru s-ar întâmpla pe teritoriul național.

“Noi nu putem acționa pe teritoriul altui stat, dar, pe de altă parte, absolut obligatoriu este ca în momentul în care un lucru de acest gen s-ar întâmpla pe teritoriul național, să luăm măsurile care se impun. Nu sunt de acord nici cu distrugerea drapelului maghiar pe teritoriul României, dar nici cu distrugerea drapelului românesc pe teritoriul Ungariei”, a declarat Vasile Blaga.

Acesta a adăugat că drapelul României este arborat pe multe clădiri din localitățile din Ungaria aflate la frontiera cu țara noastră și cu atât mai mult “extremiștii de un anumit fel, din orice parte vin ei, nu sunt de dorit și trebuie luate măsurile legale care se impun”.

Citește și: Csibi Barna, un nou dosar penal pentru instigare la naţionalism extremist

În mediul on-line a apărut o înregistrare în care Csibi Barna, tânărul din Miercurea Ciuc cunoscut pentru acțiunile sale radicale, rupe un tricolor românesc și spune că are un mesaj către România, respectiv “să se rupă precum steagul din mâna lui”. Acesta mai spune că “secuimea are dreptul la propriul steag” și îi îndeamnă pe maghiari să iasă în stradă și să manifeste, “dar într-un mod liniștit”. Acțiunea la care a participat Csibi Barna s-a desfășurat în Ungaria.

În ultimii ani, tânărul din Miercurea Ciuc s-a ales cu mai multe dosare penale, fiind acuzat de săvârșirea unor acte de antisemitism, xenofobie sau instigare la discriminare.

El este cel care a spânzurat o păpușă cu chipul lui Avram Iancu în centrul municipiului Miercurea Ciuc, a afișat în fața unui supermarket din Miercurea Ciuc o pancartă pe care scria în limba maghiară “Rușine să-ți fie, iar ai cumpărat de la evrei”, a propus schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu în Attila sau ca municipiul Miercurea Ciuc să poarte doar numele de “Csikszereda” (n.r. — denumirea în limba maghiară).

 

Cele mai citite

Brașovul e singurul oraș din țară intrat în cursa pentru a deveni Capitală Verde Europeană

Brașovul, o nouă tentativă pentru a deveni Capitală Verde Europeană. Este singurul oraș din România care a trecut de prima etapă de evaluare și...

Cod portocaliu și galben de vânt puternic și vijelii în mai multe zone din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic pentru judeţul Caras-Severin, valabilă de joi seara de la ora...

O femeie de 34 de ani i-a furat banii bătrânei pe care o îngrijea de pe cardul acesteia

O femeie în vârstă de 34 ani din Oradea, care fusese angajată ca menajeră în locuinţa unei pensionare din municipiu, a ajuns în anchetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă