10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechAlți doi parlamentari ar putea fi excluși din PNL

Alți doi parlamentari ar putea fi excluși din PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, sâmbătă,că Statutul PNL se va aplica ”invariabil pentru toți, în aceeași măsură”, în cazul dosarelor de corupție, făcând referire la excluderea prin radiere a lui Tudor Chiuariu și la cazurile deputaților Thuma Hubert și Gireadă

Întrebat dacă va exista același tip de sancțiuni ca în cazul Chiuariu și pentru Thuma Hubert și Verginel Gireadă, purtătorul de cuvânt al PNL a răspuns: ”Statutul se va aplica invariabil pentru toți, în aceeași măsură, pentru situațiile care intră sub incidența lui”.

De asemenea, Stroe a menționat că la nivelul ”vechiului” PNL se discută despre completarea actualului Statut pentru a se prevedea sancțiuni automate în cazul celor cu dosare de corupție, dar și o departajare a sancțiunilor în funcție de fazele procesului penal.

”Sunt în măsură a vă informa că există în cadrul partidului, lucru confirmat de recenta întâlnire de la Iași, mai multe discuții și demersuri pentru modificarea și nuanțarea Statutului noului PNL în legătură cu situațiile celor cu probleme în justiție. Chiar s-au făcut referiri la anumite persoane și situația lor și sunt sigur că propunerile acestea se vor concretiza prin prevederi statutare mai clare, în funcție de etapele procesului penal”, a spus Stroe.

Alți doi parlamentari PNL, condamnați definitiv pentru fapte de corupție la închisoare cu suspendare, ar intra sub incidența Statutului noului PNL, în baza căruia senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus din partid prin procedura radierii, aceștia fiind deputații Thuma Hubert și Verginel Gireadă.

Senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus vineri din PNL, după ce Biroul Politic Național al partidului a decis să-i radieze calitatea de membru al PNL. Chiuariu s-a autosuspendat din partid, după ce DNA a anunțat implicarea sa în dosarul retrocedării ilegale de păduri, însă procedura statutară aleasă de el privea doar ocuparea de funcții publice incompatibile cu statutul de membru de partid.

În urmă cu un an, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, a fost condamnat definitiv, în dosarul Poșta Română, la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Statutul noului PNL prevede pierderea calității de membru al PNL, prin radiere, în cazul celor care au primit ”o condamnare penală definitivă pentru infracțiuni de corupție”. În cazul celor care au fost condamnați, dar nu printr-o sentință definitivă, ”persoana condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de membru PNL”.

Sub incidența Statutului noului PNL, dar și a precedentului dat de decizia luată în cazul Chiuariu, alți doi deputați PNL riscă să fie excluși din partid.

Este cazul deputatului PNL Thuma Hubert Petru, care a primit în 13 octombrie 2014 o condamnare definitivă de ”6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Lui Thuma Hubert Petru i s-a stabilit de către ÎCCJ suspendarea pedepsei de închisoare ”pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni”.

Potrivit procurorilor, el a fost vicepreședinte PNL Ilfov, iar din această calitate ar fi intermediat legăturile unui om de afaceri cu primarii unor comune și orașe, pe care i-ar fi determinat să-i faciliteze acestuia bunul mers al afacerii (de exemplu, identificarea şi facilitarea accesului la spaţii de depozitare, primirea fictivă de utilaje etc.).

De asemenea, deputatul PNL Dumitru Verginel Gireadă a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, având un termen de încercare de 4 ani, începând cu 5 aprilie 2012. Decizia a aparținut Curții de Apel Cluj și a vizat infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice și uz de fals. Dosarul său a vizat perioada în care acesta era primar al comunei Mihai Eminescu, din Botoșani, iar o persoană fizică a reclamat modificarea nejustificată a titlului său de proprietate, astfel încât terenul pe care îl deținea ar fi ajuns în proprietatea lui Gireadă.

Un alt caz, care ar intra sub incidența Statutului noului PNL în sensul suspendării de drept din calitatea de membru de partid, este cel al senatorului Dian Popescu. Acesta a fost condamnat de ÎCCJ, în primă instanță, pentru complicitate la abuz în serviciu la cinci luni de închisoare cu suspendare. Termenul de încercare menționat de instanță, în noiembrie 2014, este de doi ani și cinci luni.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă