15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechApropiații lui Victor Ponta vor candida la Parlament pe locuri eligibile. Fostul...

Apropiații lui Victor Ponta vor candida la Parlament pe locuri eligibile. Fostul prim-ministru inculpat a făcut o înțelegere cu președintele condamnat al PSD, Liviu Dragnea, pentru a evita o ruptură a partidului

Liviu Dragnea a căzut la ­înţelegere cu aripa Victor Ponta, pentru a evita o ruptură în prag de alegeri ­parlamentare, ­astfel că oamenii acestuia din urmă  se vor regăsi pe listele cu candidați ai Partidului Social Democrat din ţară.

Senatorul Niculae Bădălău, șeful campaniei PSD la nivel național, a precizat pentru ”Romania liberă” că, potrivit celor mai recente informații pe care le deține, Nicolae Bănicioiu, Rovana Plumb și Eugen Teodorovici vor fi plasați pe locuri eligibile. Pozițiile cu șanse pe listele de candidați sunt calculate la un scor de 40%, pe care social-democrații estimează că îl vor obține la scrutinul din 11 decembrie. Potrivit unor surse din PSD, în momentul de față trebuie stabilit și unde vor candida cei trei, la Senat sau la Camera Deputaților.

Armistițiul din PSD l-a enervat la culme pe deputatul Sebastian Ghiță. Prietenul lui Victor Ponta spera ca acesta să se alăture Partidului România Unită (PRU), împreună cu foști membri ai guvernului său, pentru a maximiza scorul formațiunii conduse de Bogdan Diaconu. 

Listele cu candidați, întocmite în baza propunerilor înaintate de organizațiile județene ale PSD, sunt ținute sub cheie de președintele PSD, Liviu Dragnea. Ele vor fi definitivate în cursul acestei săptămâni, după clarificarea candidaturilor de la Constanța și București. Schimbări de ultim moment mai pot apărea, însă sursele „României libere“ susțin că acest lucru este foarte puțin probabil.   

Presiuni în presă.  Directe și indirecte

Cum negocierile interne din PSD au dat roade, Sebastian Ghiță își vede spulberate șansele de a crește procentele PRU, prin cooptarea în proiect a lui Victor Ponta. La începutul acestei săptămâni, aface­ristul a acordat un interviu unui ziar prahovean, în care a făcut o serie de presiuni pentru ca fostul premier și echipa sa să i se alăture: „O mare parte din echipa guvernamentală a lui Victor Ponta va veni în Partidul România Unită. Mulți dintre miniștrii care au ­participat la succesul Cabinetului Ponta vor candida pe listele PRU la alegerile parlamentare.” Asta în condițiile în care însuși ­Victor Ponta a fost confirmat pe un loc eligibil pe lista PSD Gorj.

Presiunile lui Ghiță nu dau roade nici în privința apro­piaților fostului premier. Contactat telefonic de ”România liberă”, Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene, a precizat că nu plănuiește să plece la PRU și că așteaptă să vadă ce a decis conducerea partidului în legătură cu candidatura sa. 

Cu toate acestea, Sebastian Ghiță nu renunță. De câteva zile, site-ul știripesurse.ro publică niște așa-zise stenograme în care președintele PRU, Bogdan Diaconu, „devoalează”, într-o discuție cu un apropiat, planurile sale politice. Pentru a-i da credibilitate, Diaconu a susținut că a fost interceptat ilegal, motiv pentru care se va adresa organelor competente.

Președintele PRU îi face reproșuri directe lui Victor Ponta, pentru că evită să se alăture partidului său, punctând faptul că Sebastian Ghiță este ”nervos” din acest motiv. Fostul premier este gratulat cu epitete de genul ”instabil”, sau ”femeie nervoasă, la ciclu”. Mai mult, Diaconu susține că ar avea „două nasoale“ despre Ponta, pe care le poate folosi dacă acesta nu vine la PRU.

În discuția cu apropiatul său, Diaconu punctează, la un moment dat faptul că PRU are o variantă de rezervă pentru Victor Ponta: George Maior, actualul ambasador al României în SUA. 

PRU sapă și la temelia ALDE

Pe de altă parte, Partidul România Unită (PRU) încearcă să destabilizeze și ALDE. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu parcurge în prezent o criză internă, cauzată de marginalizarea membrilor fostului Partid Conservator (PC) în procesul de întocmire a listelor cu candidați. Revolta a fost provocată de faptul că Tăriceanu a oferit locurile eligibile pe liste unor politicieni din afara ALDE, majoritate cu probleme penale. În acest context, PRU vrea să ia fața ALDE, prezentân­du-se drept un proiect politic de viitor, în comparație cu formațiunea lui Tăriceanu. 

În ”discuția” cu apropiatul său, Diaconu a dat câteva mesaje atractive pentru membrii ALDE.

El a subliniat că PRU  ar fi un proiect politic agreat de o parte din SRI. ”E adevărat că e și o parte din SRI mai naționalistă. Le sunt simpatic și le place ce fac. Important e să nu îți pună bețe în roate, să nu îl ajute pe celălalt. Ajutorul cel mai mare e să nu te încurce, să te lase în pace”, explică Diaconu. Mai mult, Diaconu a susținut că președintelui Klaus Iohannis ”îi convine ce facem”.

Ulterior, șeful PRU a estimat că scorul pe care-l va lua formațiunea sa în alegerile parlamentare va depăși șapte procente, astfel încât ALDE să nu mai intre în Parlament și, astfel, să nu mai fie nevoie de cooptarea partidului lui Tăriceanu  într-o viitoare coaliție de guvernare: ”Eu îți spun ceva, dar rămâne între noi. Deci noi luăm peste 7%… un 7,5, un 7,1… orice ca să nu mai intre ALDE”, se ”confesează” Bogdan Diaconu.

Președintele PRU, Bogdan Diaconu, susține, prin intermediul unor „stenograme“ livrate presei, că partidul său are înlocuitor pentru Victor Ponta. Acesta ar fi George Maior, ambasadorul României în SUA.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!

Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igiena și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Există anumite situații în care acest aspect...
Ultima oră
Pe aceeași temă