12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechBaronii locali, mai importanți decât acordul cu FMI

Baronii locali, mai importanți decât acordul cu FMI

Premierul Victor Ponta nu renunță la majorarea salariilor și la scăderea TVA, deși FMI nu este de acord cu aceste măsuri, care vor afecta deficitul bugetar. În paralel, Guvernul acordă 2,5 miliarde de lei direct către administrațiile locale și 12 miliarde sub formă de credite de angajament, care pot, de asemenea, afecta deficitul bugetar.

Oficialii de la Bucu­rești susțin că vor încheierea unui nou acord cu FMI, dar nu par dispuși să accepte și abordarea reprezentanților Fondului. Că este așa o dovedește faptul că FMI nu pomenește nimic despre un nou acord cu România, în comunicatul emis la finalul discu­țiilor cu oficialii români de şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter. În schimb, apar o serie de critici la adresa politicilor duse de Guvernul Ponta. Astfel, FMI avertizează că deficitul fiscal al României se va apropia de 3% anul viitor şi va depăşi acest nivel în 2017, pe fondul reducerilor masive de taxe şi impozite şi al majorărilor salariale, dacă Guvernul nu identifică măsuri compensatorii, recomandând o ţintă de 1,5%.

De asemenea, FMI semnalează rămânerile în urmă în ceea ce privește introducerea managementului privat în companiile de stat. După comunicatul oficial al FMI, Victor Ponta a reacțio­nat pe Facebook, explicând că nu va renunța la măsurile cu impact electoral. Premierul a explicat că dezacordul clar dintre Guvern şi FMI constă în faptul că instituţia financiară internaţională nu agreează reducerea TVA prevăzută de noul Cod Fiscal şi nici cota de 9% pentru alimente, intrată deja în vigoare de la 1 iunie, şi, de asemenea, FMI nu e de acord cu creșterea sala­riilor cu 25% în Sănătate și Educație. Dincolo de cifre, premierul nu a ratat ocazia să puncteze electoral. El a spus că românii au două opțiuni care pot fi exprimate constituțional, prin intermediul Parlamentului, adică men­ți­ne­rea politicilor actualului Guvern referitoare la TVA și salarii în domeniile amin­tite sau venirea la putere a unui Guvern PNL, care să ia decizia păstrării cotei de TVA la 24% și revenirea salariilor în Sănătate și Educație la nivelul anterior de creșterii de 25%. “În acest fel, deficitul bugetar pe 2016-2017 va scădea spre 1%, ceea ce, evident, va fi agreat de FMI, dar cu consecințe pe care eu personal le consider ca fiind de natură să aducă România înapoi la anul 2010”, mai spune Ponta.

Rectificare: Cine pierde, cine câștigă

Strategia premierului Ponta este ilustrată și de proiectul ordo­nanței de rectificare bugetară, care va fi discutat, astăzi, în ședința de guvern. Guvernul intenționează să majoreze cheltuielile salariale și cele destinate administrației locale, în dauna investițiilor de la Ministerul Transporturilor, la fel cum a procedat la rectificarea bugetară de acum câteva luni de zile. Măsura este vădit legată de alegerile locale și parlamentare de anul viitor: bugetarii constituie o categorie de la care PSD speră să obțină voturi, iar PSD are cei mai mulți primari și șefi de județe, care au nevoie de fonduri pentru a avea realizări pe plan local. Aceste sume sunt dirijate atât prin banii alocați Ministerului Dezvoltării Regionale, cât și prin cei transferați direct în bugetele locale. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale cresc cu 2,46 miliarde lei. Ministerul Dezvoltării Regionale va primi 754,4 milioane de lei, însă, mai important, prin ordonanță acestui minister i se va permite să suplimenteze cu 12 miliarde de lei creditele de angajament pentru „Programul Național de Dezvoltare Rurală”. „Li se va da drep­tul să realizeze cheltuieli pe care tot statul le va rambursa, fie din bugetul din acest an, fie din bugetul pe anul viitor”, a explicat fostul ministru al Finan­țelor Gheorghe Ialomi­țianu (PNL). În acest fel, creditele de angajament pot afecta deficitul bugetar, inclusiv pentru anul viitor, scăzând și mai mult șan­sele unui acord cu FMI. Problema cu aceste fonduri este că nu sunt alocate transparent, ci prin ordin de ministru, care nu apare în Monitorul Oficial, apărând bănuiala că vor fi favorizate primăriile conduse de edili PSD.

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se majorează cu suma de 361,5 milioane lei, printre altele pentru acordarea majorărilor salariale aprobate personalului din unităţile sanitare.

Ministerul Agriculturii va primi în plus 769,5 milioane lei (inclusiv pentru despăgubirea fermierilor), Fondurile Europene – 729,6 milioane lei, Finan­ţele – 584,3 milioane lei (inclusiv pentru plata unor titluri executorii), Ministerul Muncii – 80,1 milioane lei. Ca de obicei, printre câș­ti­gători se numără și insti­tuțiile din zona de sigu­ran­ță națională – Apărarea 558,1 milioane lei, Educaţia 271,4 milioane lei, Afaceri Interne 269,2 milioane lei, Justiţie 245 milioane lei, Serviciul Român de Infor­mații 140,4 milioane lei. Vor fi reduse, în schimb, bugetul Ministerului Transporturilor, cu 1,61 miliarde lei, şi cel al Energiei, cu 108,1 milioane lei. Cu toate acestea, vor fi alocate 597,3 milioane lei pentru capitalizarea CFR SA şi 55 milioane lei pentru Metrorex. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă