14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechBaronii PSD îl presează pe Ponta să îi scape de dosare

Baronii PSD îl presează pe Ponta să îi scape de dosare

 

Validarea candidaturii lui Victor Ponta pentru Cotroceni a venit la pachet cu mesaje antijustiție ale liderilor locali. Social-democrații care au probleme cu procurorii speră să scape de acestea odată cu alegerea lui Ponta.

Congresul extraordinar al PSD reunit vineri, la Alba Iulia, a validat cu unanimitate de voturi scrutinul intern prin care Victor Ponta a fost desemnat candidat la prezidenţiale. În cadrul alegerilor interne din filiale, din 414.917 membri consultaţi, 414.667 au votat „pentru”, 68 au votat „împotrivă”, iar 182 s-au abţinut. Conferințele județene au avut loc în paralel cu congresul și au transmis rezultatele printr-un sistem de videoconferință, care le-a permis delegaților și urmărirea discursurilor ținute la Alba Iulia.

Citește și: DÉJÀ-VU. Mazăre amenință cu plecarea. La alegerile precedente spunea că pleacă în Brazilia

Reuniunile locale ale social-democraților, desfășurate în fiecare județ, au fost marcate de discursuri pe o temă sensibilă pentru PSD: dosarele întocmite de procurori. Cel mai dur a fost primarul din Constanța, Radu Mazăre, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Liderul PSD Constanța a afirmat că nimeni nu știe dacă va fi liber mâine sau poimâine și că orice persoană publică poate fi ridicată cu mascații în orice clipă. „Poate să te ia cu mascații de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile, pe motiv de urgență, și timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii“, a afirmat Mazăre, în cadrul reuniunii din Constanța pentru validarea candidaturii lui Victor Ponta.

Mazăre, înjurături la adresa procurorilor

El a continuat cu o înjurătură dură la adresa procurorilor, fiind aplaudat de participanți după rostirea cuvintelor obscene. “De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca să trăim într-o țară normală”, a concluzionat Mazăre,

Citește și: Mazăre: Dacă nu iese Ponta, nu mai stau. M-am săturat să am ședințe cu avocații de două ori pe zi

La rândul său, preşedintele PSD Sector 5, Marian Vanghelie, le-a spus participanţilor la conferinţa PSD Bucureşti că îl susţine pe Victor Ponta, indiferent de supărări, arătând că nu este fan al premierului şi nu susţine pe nimeni „pe gratis”.Tema președintelui care nu se ocupă de dosare a apărut și în discursul lui Vanghelie. „Sper să fie Victor Ponta pe care eu mi-l doresc. Îmi doresc un om de echipă, care să fie echilibrat, să nu aibă duşmănii şi să spună: stânga, dreapta, sunt preşedintele tuturor, nu mai vreau să vă bateţi între voi, nu mai vreau să vă faceţi dosare penale între voi, avem nevoie de tot ce înseamnă lider şi de stânga şi de dreapta“, a explicat Vanghelie.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, al cărui dosar trenează de câțiva ani de zile, s-a autodeclarat nevinovat. „Nu am comis nicio infracțiune niciodată. Nimeni nu va avea dreptul și nu poate să-mi ia libertatea de a munci în slujba vrâncenilor. Să vă fie clar pentru că aici  este Vrancea mea, aici vreau eu să trăiesc, aici eu să mor aș vrea, pentru că aici este țara mea“, a încheiat Marian Oprişan, la conferința PSD Vrancea.

Nicolescu, aplaudat și el

Desemnarea lui Ponta a fost și un prilej de revederi emoționante. Fostul șef al CJ Argeș, Constantin Nicolescu, condamnat de prima instanță pentru corupție, a fost aplaudat de delegații la conferința județeană și a fost înconjurat de primari dornici să își manifeste sprijinul. El le-a transmis că este „emoționat“ că îi revede, fiind în pericol să își piardă „antrenamentul politic“.

Social-democrații au început să identifice și modalități concrete de a câștiga alegerile. „Vă pun o ultimă întrebare: ne despart de Cotroceni peste cinci milioane de voturi. Suntem în stare să le avem?“, i-a întrebat președintele executiv Liviu Dragnea pe delegaţii PSD reuniţi la Alba Iulia. Un posibil răspuns a oferit deputatul PSD Zisu Stanciu. „Aveți grijă. Eu vin rar pe la toți prin județ. Dar știți foarte bine că atunci când vin scol și morții din mormânt“, a declarat Zisu Stanciu, în cadrul conferinței PSD Dâmbovița.

Replica președintelui Băsescu

Ofensiva PSD împotriva justiției a fost taxată de președintele Traian Băsescu. Șeful statului a declarat, la o reuniune PMP, că înjurarea procurorilor reprezintă „emblema PSD“, partid caracterizat de „ura împotriva statului, a legii“, obiectivul major al lui Victor Ponta fiind câștigarea Președinției pentru a pune sub control justiția. „De discutat nu este înjurătura lui Radu Mazăre, pentru că el atâta minte are și nu te poți aștepta la altceva. Mai grav este că o masă de oameni aflați în fața lui îl aplaudă în loc să se ridice și să-l dea afară“, a arătat Traian Băsescu.

Citește și: Traian Băsescu: Înjurarea procurorilor, emblema PSD. Ponta vrea să controleze justiția

DNA

Urmărire pentru ordonanța privind traseismul

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început urmărirea penală “in rem”, pentru abuz în serviciu, în cazul plângerii preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, formulată pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali. Surse judiciare au declarat a fost începută urmărirea penală “in rem”, doar cu privire la faptă, respectiv pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

DIICOT a reținut doi suspecți la Pitești, pentru trafic de droguri

La data de 16 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au luat măsura...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...
Ultima oră
Pe aceeași temă