19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechBaronii vechi și noi

Baronii vechi și noi

Majoritatea candidaților pentru șefia unor județe sunt figuri noi. Unii dintre ei, însă, și-au făcut ucenicia alături de vechea gardă a baronilor locali. Există, însă, și șefi de județe, precum Marian Oprișan sau Ion Prioteasa, care par de neclintit.

Partidele se află în plin proces de negocieri pentru formarea de majorități în consiliile județene, foruri care își vor alege, în perioada următoare, președinții. Până acum PSD are majoritatea în 28 de județe, alături de ALDE și UNPR, dar, în unele cazuri, și cu sprijinul PMP sau UDMR. În unele cazuri, candidații PSD au emoții mai degrabă din cauza problemelor de imagine sau a luptelor din propriul partid decât din cauza opoziției. PNL ar urma să conducă opt județe, UDMR trei, iar în două cazuri (Bihor și Mureș) deznodământul este neclar.

Analizând propunerile partidelor, este clar că peste două treimi din candidați sunt fi­guri noi, în condițiile în care 29 din șefii  de județe aleși în 2012 aveau dosare penale în diferite stadii.

Însă, în unele cazuri, nou-veniții au puternice legături cu vechea gardă. Liderul PSD Prahova, Bogdan Toader, va fi susţinut de majoritatea formată din consilierii PSD şi ALDE pentru şefia CJ Prahova, a anunţat  Graţiela Gavrilescu (ALDE), după semnarea protocolului dintre cele două partide. Toader a fost vicepreşedinte al CJ Prahova și președinte interimar în  perioada în care Mircea Cosma a avut interdicţia de a-și exercita funcția,  prin măsura controlului judiciar impus de DNA.

Numele lui Toader a fost menționat de presă în scandalul Păvăleanu-Alexe, alături de David Viter, consilier județean. Viter ar fi coordonat un dispo­zitiv de filaj în zona Parchetului Ploiești, iar Toader ar fi fost implicat în această operațiune. Pe de altă parte, la nivel central se vorbește, neoficial,  despre o schimbare a deciziei de la nivel județean.

Cine sunt nou-veniții

La Constanța, s-a format o majoritate inedită PSD-ALDE-PMP. Postul deținut mai mult de un deceniu de Nicușor Constantinescu, arestat pentru abuz în serviciu, va fi ocupat de Horia Țuțuianu (PSD), consilier județean și președinte al Consiliului de Administrație al SC Neptun-Olimp SA. Recent, Țuțuianu a fost desemnat în locul lui Cristinel Dragomir, fost vicepreședinte al CJ, propus  inițial pentru acest post. Fostul ministru al Comunicațiilor în Guvernul Ponta, Sorin Grindeanu, va conduce CJ Timiș, cu susținerea majorității PSD-­UNPR-ALDE. Fostul șef al județului, Titu Bojin, va obține un post de vicepreședinte din partea UNPR. Bojin, care a făcut parte din PSD, a plecat, recent, la UNPR pentru că social-democrații nu îl mai susțineau la șefia județului.

La Bacău, PSD are majoritate alături de ALDE.  PSD l-a desemnat pe Sorin Brașoveanu, actualul director al DGASPC, pentru preluarea șefiei CJ. Fostul șef al județului Dragoș Benea (PSD), inventat în politică de Viorel Hrebenciuc, pare tentat de o candidatură pentru alegerile parlamentare. În județul Argeș, PSD are 20 din cei 32 de consi­lieri județeni. PSD îl va sprijini pe consilierul judeţean Dan Manu, preşedinte al Comisiei de sănătate din Consiliul Judeţean şi director al Serviciului de Medicină Legală Argeş. Manu îl va înlocui pe Florin Tecău (PSD), implicat într-un scandal cu tentă sexuală și martor într-un dosar de corupție. Între 2004 și 2014, județul a fost condus de Constantin Nicolescu, condamnat între timp pentru corupție. La Iași, PSD a format o majoritate alături de UNPR și ALDE. Candidatul la CJ nu a fost anunțat oficial, dar favorit este Maricel Popa, fost se­cretar de stat în Ministerul Economiei, în Guvernul Ponta.

Cine sunt supraviețuitorii

În schimb, în alte zone vântul schimbării nu ajunge deloc, nici măcar de fațadă. În Vrancea, PSD are 18 din cele 33 de mandate, iar pentru șefia județului va fi propus atotputernicul Mari­an Oprișan, președinte al CJ din ­anul 2000. În decembrie, Oprișan a fost achitat definitiv în dosarul „Căprioara”. Există o singură variantă ca Oprișan să renunțe la șefia CJ: au apărut zvonuri că este tentat de o candidatură la alegerile parlamentare din noiembrie.

Acuzat de DNA de aranjamente pe banii europeni, Ion Prioteasa a fost propus de PSD Dolj pentru un nou mandat. Cum PSD are 25 de posturi de consilieri, iar PNL doar 12, realegerea sa nu va fi o problemă. Prioteasa conduce CJ Dolj din 2004, iar acum ar urma să obțină al patrulea mandat.  În alte zone, schimbarea ar putea echivala cu întoar­cerea unor foști șefi de județe.

În județul Cluj, PNL a câștigat alegerile, dar liberalii sunt ținuți în suspans de UDMR. PNL are 18 consilieri județeni, dar majoritatea este de 19 din 37. UDMR are 7 consilieri, iar PSD 12. UDMR a dat semnale că se va alia cu PNL, dar decizia nu a fost încă luată. Liberalii îl propun pe Alin Tișe, finul primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc. Tișe a mai condus CJ între 2008 și 2012, fiind ales direct din partea PDL. 

PNL apelează la vechea gardă și în Suceava, unde liberalii au câștigat 21 de locuri, iar PSD doar 16. Propunerea PNL este senatorul Gheorghe Flutur, care a mai deținut postul între 2008 și 2012, fiind ales direct din partea PDL.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă