15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechBătălia internă agită apele în USR

Bătălia internă agită apele în USR

Cu o lună înainte de congres, tot mai mulți lideri ai Uniunii Salvaţi România cer reformarea partidului. „Apropierea congresului USR începe să ne ia ușor mințile“, este răspunsul președintelui Nicușor Dan.
 
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea,  a făcut reproşuri dure actualei conduceri a USR şi a dezvăluit că nu exclude posibilitatea să candideze la preşedinţia partidului la viitorul congres. Asta în cazul în care Nicuşor Dan nu va da undă verde unor reforme interne care să permită inclusiv venirea lui Dacian Cioloş în formaţiune. „Ne-am organizat prea mult în jurul unei persoane, trebuie să fim o instituţie cu reguli”, a comentat Cristian Ghinea.
 
La rândul său, deputatul USR de Brașov Tudor Benga acuză conducerea parti-dului că nu abordează -subiectele lansate în dezbatere, fapt considerat „supărător”.  „Ceea ce naște aceleași dubii pe care le-a născut și episodul «uite Cioloș, nu e Cioloș» de luna trecută. Anume că părți din conducerea actuală se tem de deschidere și de competiție. Că sunt mai degrabă preocupați de menținerea propriei influențe în partid, decât de deschiderea și dezvoltarea sa”, a comentat Tudor Benga, cu trimitere la Nicușor Dan, pe care nu l-a nominalizat.
 
El a invocat documentul pe care l-a lansat împreună cu deputații Cristian Ghinea și Adrian Prisnel. Cei trei deputați USR propun instituirea unei conduceri policentrice, prin înființarea unui Comitet Director din care să facă parte un președinte fondator și șase vicepreședinți cu puteri sporite. De asemenea, ei doresc instituționalizarea unor platforme doctrinare, dar și referendumuri interne pe subiectele cele mai delicate.
 
Ne mințim ca la USR
 
Documentul vine pe fondul tensiunilor interne din Uniunea Salvaţi România. Nicușor Dan a blocat înscrierea lui Dacian Cioloș în USR, susținută de 36 de filiale. De asemenea, neînțelegerile dintre Nicușor Dan și Clotilde Armand s-au accentuat.
 
Afirmațiile contestatarilor au fost urmate de o replică tăioasă a președintelui USR, Nicușor Dan. „Din păcate apropierea Congresului USR începe să ne ia ușor mințile. Postarea lui Tudor Benga și declarații recente ale lui Cristian Ghinea, afirmă că actuala conducere a USR refuză o dezbatere asupra viitorului partidului. Această afirmație este, din păcate, un neadevăr”, a comentat liderul USR, pe o rețea de socializare. El susține că partidul a stabilit responsabili care să colecteze propunerile de la toți membrii asupra statutului, iar pe 22 aprilie Comisia de juriști va prezenta sinteza acestor propuneri. „Campania internă este legitimă, dar nu e în regulă când se bazează pe informații false transmise în spațiul public. Să dezbatem, dar să nu ne mințim între noi”, a replicat Dan.
 
Principalele modificări propuse de cei trei deputați
 
*  Referendumuri interne și vot electronic
 * Libertatea de opinie în interior
 * Separarea conducerii politice de cea administrativă
 *Crearea instituției Comitetul Director (președintele fondator + 6 vicepreședinți)
 * Stabilirea mai multor platforme doctrinare
  * Întărirea Comisiei de Etică
  *Identificarea a 2.000 de candidați pentru alegerile locale din 2020
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă