13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechNicușor Dan se pregătește pentru procesul cu autoritatea electorală. Biroul Electoral Central...

Nicușor Dan se pregătește pentru procesul cu autoritatea electorală. Biroul Electoral Central a respins semnul electoral al Uniunii Salvați România pentru un motiv la care liderul USR nu se aștepta

Semnul electoral al Uniunii Salvați România (USR) a fost respins de Biroul Electoral Central, pe motiv că nu se deosebeşte de cel folosit de Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), la alegerile locale, aşa cum cere legea, în condiţiile în care fuziunea dintre cele două partide nu a fost finalizată la momentul depunerii cererii.

În acest context, preşedintele formațiunii, Nicuşor Dan, a anunțat că va contesta decizia în instanță, potrivit News.ro. Decizia a fost luata vineri.

Potrivit legii 208/2015 privind alegerile parlamentare, semnele electorale trebuie să se deosebească de cele anterior înregistrate de alte formaţiuni, având în vedere că ele aparţin de drept primei formaţiuni care a depus cererea. În acest caz, notează BEC, este vorba despre Uniunea Salvaţi Bucureştiul, formaţiune care a candidat la alegerile locale.

Biroul Electoral Central transmite că, la verificarea datelor din instanţă, pe 16 octombrie, când USR a depus cererea privind semnul electoral, fuziunea cu USB nu era finalizată printr-o hotărâre definitivă şi nu a fost înregistrată la Tribunal. Din acest motiv, BEC a decis să respingă înscrierea semnului electoral al USR, care va trebui acum să îşi aleagă o nouă prezentare grafică.

În acest context, Nicușor Dan a precizat, pentru News.ro, că este vorba despre o interpretare diferită a Legii şi că va depune un acord formal prin care acceptă ca USR să folosească sigla USB.

“Respingerea siglei USR rezultă dintr-o ambiguitate care vine din procesul de fuziune. În acest moment fuziunea dintre USB şi USR nu este încheiată, şi motivul este că legile sunt neclare”, a spus Nicuşor Dan. 

El a precizat că, încazul Biroului Electoral Central, USR a ales o interpretare a legii, în timp ce BE a ales o altă  interpretare. „Sperăm să se clarifice această neconcordanţă. Astăzi, vom face o nouă cerere către BEC, în care să existe un acord formal al meu, pentru preluarea siglei de la USB la USR, şi de asemenea vom depune, tot astăzi, o contestaţie în instanţă, la decizia BEC”, a mai afirmat Nicuşor Dan. 

Liderul USR a acuzat PSD că a încercat să blocheze listele de candidaţi ale USR pentru diaspora. „PSD a depus o contestaţie şi au mers până la capăt cu această contestaţie, însă USR a reuşit să obţină trei decizii de respingere a contestaţiei PSD, de la Curtea de Apel”, a mai spus Nicuşor Dan. 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă