13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăTechCând va adopta PSD noul Cod de etică şi conduită

Când va adopta PSD noul Cod de etică şi conduită

Codul de etică şi conduită al PSD a fost prezentat, vineri, de Liviu Dragnea în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, și va adoptat în viitoarea şedinţă a CExN de peste trei săptămâni, informează Mediafax.

"Am prezentat colegilor mei proiectul de Cod de etică şi conduită al PSD, care reprezintă un set de reguli de comportament, de principii, pe care membrii noştri trebuie să le respecte în societate, la locul de muncă, în interiorul partidului şi în funcţiile administrative pe care le deţin, alese sau numite cu sprijinul politic al partidului", a spus Liviu Dragnea, la finalul reuniunii social-democraţilor, care a avut loc la Negreşti Oaş.

Preşedintele PSD s-a declarat "foarte mulţumit" de forma Codului discutată vineri, afirmând că acesta a fost primit "foarte bine" de către liderii partidului. Mai mult, au fost aduse şi propuneri de modificare şi "îmbunătăţire", care vor fi dezbătute în următorul Comitet Executiv.

Între timp, proiectul va fi discutat în interiorul organizaţiilor judeţene, care pot propune, la rândul lor, modificări, ce vor fi centralizate de secretariatul general al PSD.

Codul de etică şi conduită al PSD va fi adoptat în formă finală la următoarea şedinţă a CExN, care va avea loc în aproximativ trei săptămâni, fiind foarte probabil ca această şedinţă să se desfăşoare în Moldova.

În şedinţa de vineri a fost ales şi preşedintele Comisiei Naţionale de Etică, Integritate şi Arbitraj, care se va ocupa cu aplicarea Codului. Acest for urmează să fie condus de către deputatul Florin Iordache.

Potrivit proiectului de Cod, prezentat vineri de Liviu Dragnea în şedinţa CExN, precum şi public, noile sancţiuni se pot aplica membrilor împotriva cărora este pusă în mişcare acţiunea penală, este începută urmărirea penală, este dispusă arestarea preventivă sau care sunt trimişi în judecată, condamnaţi în primă instanţă sau condamnaţi definitiv cu executare pentru fapte de corupţie.

Codul de conduită nu prevede sancţiuni diferenţiate pentru aceste noi elemente de integritate prevăzute în obligaţiile membrilor PSD, deciziile urmând a fi luate la nivel judeţean sau central de către instituţiile abilitate ale PSD.

Astfel, sancţiunile ce pot fi aplicate sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcţia politică, suspendarea din calitatea de membru de partid şi excluderea din partid.

Deciziile se vor lua individual, în urma unei analize a Comisei Judeţene de Etică, Integritate şi Arbitraj sau a Comisiei Naţionale de Etică, Integritate şi Arbitraj. Aceste comisii vor face propuneri către Biroul Permanent Judeţean al PSD sau către Biroul Permanent Naţional, care vor avea cuvântul final în aplicarea unei eventuale sancţiuni. Comisia judeţeană şi, respectiv, BPJ vor avea competenţe în cazul membrilor PSD fără funcţii în partid la nivel local. Comisia Naţională de Etică şi, respectiv, BPN al PSD vor avea competenţe în cazul membrilor cu funcţii de conducere la nivel judeţean.

Liderii PSD din conducerea naţională a partidului, respectiv membrii Biroului Permanent Naţional, vor putea fi sancţionaţi doar după o evaluare a Comisiei Naţionale de Etică, decizia finală aparţinând Comitetului Executiv Naţional.

Comisia Naţională de Etică, Integritate şi Arbitraj se poate autosesiza în cazul în care consideră că sancţiunile propuse de comisiile judeţene sunt necorespunzătoare sau nu au fost stabilite, deşi acest lucru se impunea.

În oricare caz, Biroul Permanent Naţional poate dispune asupra hotărârilor luate la nivel judeţean, de către comisiile de etică, sau chiar la nivelul Comisiei Naţionale, putând să le menţină, modifice sau chiar infirme. În cazurile liderilor din conducerea centrală a partidului, aceste prerogative sunt preluate de către Comitetul Executiv Naţional.

Codul de etică şi conduită al PSD prevede că respectarea normelor prezentate "constituie un criteriu pentru evaluarea integrităţii şi calităţii de membru al partidului".

Documentul conţine şi o serie de principii la care membrii PSD trebuie să adere, precum "onestitatea şi respectul faţă de lege", "respectarea drepturilor civice fundamentale", condamnarea intoleranţei, rasismului, antisemitismului, xenofobiei, discriminărilor de orice natură, "integritate şi respect în activitatea politică, administrativă și profesională" ("evitarea gesturilor, a mesajelor şi a oricăror acțiuni care aduc atingere demnităţii umane, valorilor democratice, imaginii publice a Partidului Social Democrat și exercitării în condiții de moralitate și respect față de cetățeni a activității politice, administrative și profesionale"), "solidaritate şi responsabilitate", dar şi "transparenţă şi integritate".

Codul prevede şi faptul că, în exercitarea activităţii politice, membrii Partidului Social Democrat "nu trebuie să utilizeze în scop personal funcţiile şi demnitățile politice, în defavoarea interesului organizaţiei de partid de care aparţin şi /sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat" şi "nu vor profita de funcţia politică pentru a exercita presiuni – temporare sau de durată – asupra colegilor / organizaţiei locale în forţarea unor decizii care să contravină legii, interesului public, liniei generale a partidului, a agendei politice a acestuia, sau intereselor comunității".

Membrii PSD vor avea şi obligaţia de a păstra "confidenţialitatea informațiilor și activităţilor specifice ale partidului / organizaţiei, cu excepția situațiilor în care legea prevede altfel".

Codul reafirmă obligaţia membrilor PSD "de a susține efortul financiar colectiv al partidului prin achitarea cotizației stabilite de Statut".

Cele mai citite

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă