8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechCazul Isar, retractări şi acuzaţii între PSD şi PNL

Cazul Isar, retractări şi acuzaţii între PSD şi PNL

UPDATE: Poziţia lui Victor Ponta în cazul Lucian Isar a venit în urma unor solicitări ale presei, a declarat, miercuri seara, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea. “Eu am înţeles că astăzi, în prima parte a zilei, domnul Victor Ponta a primit mai multe telefoane, SMS-uri, mail-uri, de la reprezentanţii mass-media din România care vroiau să ştie de la domnia sa, apropo de invitarea la DNA a domnului Isar, dacă domnia sa cunoaşte anumite amănunte din timpul mandatului de prim-ministru, pentru că domnul Isar a făcut parte, la un moment dat, din echipa lui Victor Ponta. Urmare a acestor întrebări din partea jurnaliştilor, domnul Ponta a postat acele lucruri pe Facebook. Nu a fost iniţiativa personală, au fost mai multe întrebări din partea presei (…)”, a declarat, la România Tv, purtătorul de cuvânt al PSD. 

Firea a negat că “laboratoarele” PSD ar fi formulat această explicaţie. “Repet (…), domnul Ponta a fost solicitat de către mass-media să spună în ce măsură în timpul mandatului său a a avut anumite informaţii în legătură cu domnul Isar. Şi, încă o completare, domnul Ponta a luat o decizie, ca manager de guvern, politică, împreună cu domnul Antonescu. Domnul Ponta nu putea să facă anchete judiciare. Nu cred că este în căderea unui prim-ministru să facă anchete judiciare “, a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD. 

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a declarat miercuri seară că este “puţin probabil” ca premierul Victor Ponta să fi plecat cu o informare despre ministrul Lucian Isar şi să i-o ducă lui Crin Antonescu şi că este bine să se aştepte decizia celor care cercetează faptele. 

“Premierul României este vicepreşedinte al CSAT-ului, deci are informaţie cât se poate de bună şi cu atât mai mult când apare o astfel de întâmplare, cum a fost cea legată de domnul ministru Isar. Până la urmă, rămâne să vedem ce decid cei care cercetează aceste fapte. Este puţin probabil ca premierul să fi plecat cu această informare sub braţ către domnul preşedinte Antonescu şi să-i spună: Dragă Crin, iată cum stau lucrurile cu ministrul tău (…). Aceste documente au un regim cât se poate de strict, informaţiile pe care le conţin de asemenea”, a afirmat Fifor, la România TV, transmite Agerpres

El a adăugat că se aştepta din partea copreşedintelui PNL Alina Gorghiu, soţia lui Lucian Isar, “la un pic de decenţă şi la un pic de rezervă în momentul de faţă”. “A ales să aibă o atitudine care nu cred că ţine de atitudinea unui preşedinte de partid, dar este decizia dumneaei, îşi apără soţul în public şi până la urmă e o chestiune pe care trebuie să i-o respectăm”, a precizat Fifor. 

Fostul premier Victor Ponta a scris pe pagina sa de facebook că, în perioada mandatului de prim-ministru, a primit direct doar o singură informare despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru, respectiv Lucian Isar, şi a dispus înlocuirea imediată a acestuia din funcţie. 

“Nu cunosc în mod evident motivele chemării de azi la DNA (a lui Lucian Isar – n.r.). Însă pot să spun că în aproape patru ani de prim-ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru – Lucian Isar (care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în Romania)! Atunci i-am spus imediat şi lui Crin Antonescu de situaţie şi a înţeles – în câteva ore l-am înlocuit pe Isar cu Mihai Voicu. Probabil că cei care m-au informat pe mine au sesizat şi DNA. Din păcate există şi astfel de oameni”, a scris Victor Ponta miercuri pe Facebook. 

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, pentru Agerpres, că fostul premier Victor Ponta nu i-a arătat nicio informare în legătură cu Lucian Isar şi că a formulat doar acuzaţii. Antonescu a precizat că Isar a fost înlocuit la acea dată din Guvern din motive politice, nefiind agreat de Ponta. El a adăugat că, la acea dată, i-a spus lui Victor Ponta că fără dovezi temeinice acuzaţiile nu pot fi luate în serios. 

“Eu nu am dat crezare acestor acuzaţii. I-am şi spus atunci că, în general, astfel de acuzaţii în lipsa unor dovezi temeinice nu pot fi luate în serios, dar, una peste alta, pentru că era clar că nu pot colabora (…) am procedat la înlocuirea domnului Isar din motive politice care ţineau de menţinerea alianţei şi de bunul mers al Guvernului, pentru că trebuia să existe o relaţie normală cel puţin între prim-ministru şi membrii Cabinetului, indiferent că ei proveneau de la PNL. Asta este ce ştiu eu. Restul, evident, domnul Ponta dacă are sau a avut elemente concrete poate spune. Eu nu am crezut atunci, cum nu cred nici acum şi nu cred până la proba contrarie în legătură cu nimeni”, a spus liderul PNL. 

Lucian Isar, fost ministru delegat pentru relaţia cu mediul de afaceri în Guvernul Ponta, s-a prezentat miercuri dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit unor surse judiciare, Isar a fost citat ca martor într-un dosar privind fapte de corupţie. 

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă