18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăTechCe a declarat liderul UDMR, înainte de consultările cu Iohannis

Ce a declarat liderul UDMR, înainte de consultările cu Iohannis

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că reprezentanţii Uniunii aşteaptă să vadă ce conţine Strategia de Apărare, întrucât nu au văzut documentul, informează Mediafax.

Citește și: Klaus Iohannis, consultări cu partidele politice pe tema Strategiei Naționale de Apărare

“Eu şi liderul Grupului UDMR din Senat, Marko Bela, vom participa la consultările de la Palatul Cotroceni, tema fiind Strategia de Apărare. Aşteptăm să fim informaţi, să fim puşi în temă, nu ştiu ce conţine documentul. Probabil, la consultări va fi abordat şi cazul Ponta, deşi nu figurează ca temă a discuţiilor. Situaţia în care se află premierul este una complicată”, a spus liderul UDMR.

Președintele UDMR a confirmat că va participa, alături de senatorul Marko Bela, la consultările de la Cotroceni, pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

Președintele Klaus Iohannis i-a invitat la Cotroceni pe liderii partidelor parlamentare, pentru discuții pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

Iniţial, invitaţia transmisă de şeful statului liderilor partidelor și formațiunilor politice parlamentare era pentru luni, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni.

În urmă cu puţin timp, Administraţia Prezidenţială a anunţat că programul consultărilor preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare a fost modificat luni, partidele la putere fiind convocate separat de cele ale opoziţiei.

Iohannis i-a invitat pe liderii politici la discuții privind Strategia Națională de Apărare a Țării.

Departamentul Securităţii Naţionale al Administrației Prezidențiale, condus la acea vreme de consilierul George Scutaru, iar în prezent de consilierul prezidențial Ion Oprişor, a început, în luna februarie, procesul de consultări interinstituţionale pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o întâlnire cu deputaţii din comisia de apărare din Parlament.

Preşedinţia preciza atunci că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi Legea 473/2004 privind planificarea Apărării, Strategia Naţională de Apărare a Ţării este principalul document care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional, alături de programul de guvernare în vigoare, iar documentul trebuie înaintat Parlamentului în termen de 6 luni de la învestirea în funcţie a Preşedintelui.

Administrația Prezidențială a propus și reprezentanţilor organizațiilor nonguvernamentale să contribuie la elaborarea Strategiei cu recomandări privind planificarea apărării la nivel național, riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor, vineri, avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului să demisioneze, apreciind că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieși repede din această situație și spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului și că prima opțiune, cea mai bună, este o demisie a premierului și a Guvernului.

Cele mai citite

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Florin Piersic, mesaj de ultim moment: „Sunt viu”

Actorul Florin Piersc, internat în spital cu mai multe probleme de sănătate, a transmis, luni seară, un prim mesaj. El spune că e „viu”,...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...
Ultima oră
Pe aceeași temă