22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechCe spune Ponta despre proiectul de lege care interzice presei să facă...

Ce spune Ponta despre proiectul de lege care interzice presei să facă dezvăluiri din dosare de corupție

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că amendamentul senatorului PSD Şerban Nicolae, asupra căruia Guvernul a emis aviz pozitiv, iar ulterior negativ, nu are nicio legătură cu presa, ci se referă doar la informaţiile nepublice din dosare.

"Din câte cunosc eu, fără să ştiu detalii, este vorba despre acele informaţii nepublice. Mai departe, vă rog să vă adresaţi Ministerului Justiţiei, care la orice punct de vedere trebuie să condulte CSM şi o să vă răspundă. Dar eu cred că într-o societate normală cei care dau informaţii din dosare sunt birourile de presă ale parchetelor şi că cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice din câte ştiu eu în toată Europa există sancţiuni", a spus Ponta.

El a menţionat că presa publică stenograme din dosarele care sunt publice, nu din cele nepublice, fără încălcarea legii.

"Dumneavoastră aţi publicat stenograme care se află într-un dosar public. Dosarele de la instanţă sunt publice, deci nu cred că aţi furat stenograme de la Parchet. Nu se pune problema ca legea să se aplice la ceva ce este public. Cred că e vorba despre ceea ce nu e public", a spus Ponta.

El a arătat că amendamentul lui Şerban Nicoale nu are legătură cu presa. "Nu are nicio legătură cu presa, care are voie să facă tot ce avem voie toţi cetăţenii ţării şi nu are nicio interdicţie în plus, motiv pentru care cred că orice cetăţean, dacă subtilizează dintr-un dosar nepublic, deci aflat într-o fază confidenţială, vreun document, răspunde pentru asta", a spus Ponta.

Inițiativa senatorului PSD Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii care nu au caracter public dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare se pedepsește cu închisoarea, a fost avizată favorabil de Guvern. În urma criticilor care au apărut în presa, Guvernul a revenit asupra proiectului de lege și a transmis un aviz negativ.

Inițiativa senatorului PSD Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public dintr-o cauză aflată în curs de cercetare se pedepsește cu închisoarea, a trecut tacit de Senat la începutul lunii octombrie.

Proiectul prevede ca orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de detenție. Amendamentul loveşte puternic în jurnalişti, în condiţiile în care informaţiile din dosarele penale de corupţie sunt publicate des de către mass-media. 

Cele mai citite

Vin ploile și scad temperaturile! Prognoza meteo pe regiuni, până pe 28 aprilie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza de specialitate, valabilă până pe 28 aprilie 2024. Astfel, în perioada următoare, vremea...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...
Ultima oră
Pe aceeași temă