6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechCe crede fostul preşedinte Băsescu despre alegerile în două tururi de scrutin

Ce crede fostul preşedinte Băsescu despre alegerile în două tururi de scrutin

Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a declarat la B1TV că “bătălia” PNL pentru două tururi de scrutin în cazul alegerii primarilor nu are legătură cu PSD, ci cu vechiul PDL care “riscă să capete mai multă greutate”. 

“PSD este marele câştigător (n.r. al alegerilor dintr-un singur tur) pentru că, dacă se poate întoarce ceva legat de primarii care sunt acum în funcţii, se poate întoarce pe turul întâi, la turul întâi primarii în funcţii au prima şansă. Suspectez că bătălia liberalilor pentru două tururi nu are nimic comun cu PSD sau cu succesul care se prefigurează la PSD, problema liberalilor este cu PDL-ul din interiorul PNL, pentru că PDL are câţiva primari care ies din primul tur indiscutabil, fie că vorbim de Boc la Cluj, Hava la Alba, Scripcaru la Braşov, Falcă la Arad. (…) PDL riscă să câştige mult mai multă greutate specifică după alegerile locale. PNL vrea să-i trimită în turul doi pentru că poate unul, doi din ei nu ies. Se schimbă centrul de putere”, a declarat Băsescu, duminică, la B 1 Tv. 

El a afirmat că premierului Dacian Cioloş nu i-a fost teamă de schimbarea legii alegerilor, apreciind că acesta a procedat corect lăsând Parlamentului decizia în acest caz. “Cioloş a procedat corect pentru că este clară majoritatea din Parlament, avem o majoritate PSD-UNPR-ALDE. Cu ce să treacă o astfel de lege iniţiată de Guvern, iar în Parlament sunt două iniţiative care vizează trecerea la două tururi, una a MP şi una a liberalilor. Premierul spune simplu: promovaţi-o, votaţi-o, dacă aveţi majoritate în Parlament, treceţi-o, nu mă puneţi pe mine în situaţie dificilă”, a spus Băsescu. El nu crede că o lege pentru trecerea la două tururi de scrutin în ceea ce priveşte alegerea primarilor are şanse să fie adoptată de Parlament. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă