11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialCe demonstrează controversele din jurul candidaților

Ce demonstrează controversele din jurul candidaților

Competiția pentru alegerile locale din 5 iunie scoate la iveală bagajul negativ al politicienilor și, în unele cazuri, chiar dacă nu ne place să o spunem, și pe cel al alegătorilor. PNL l-a desemnat candidat la primăria Capitalei pe Marian Munteanu iar  seninătatea cu care majoritatea liderilor liberali îl apără ridică semne de întrebare privind convingerile lor reale. Candidatul PNL vorbește despre „insurecție” împotriva sistemului, deși liberalii pleadează, de 26 de ani, pentru schimbări pe cale democratică. Munteanu vorbește pe șleau de „consilii civice” care să dubleze consiliile locale.

Întrebarea de bază este: e democratic să dublăm instituțiile statului doar fiindcă aici se iau decizii greșite- după această regulă putem avea un parlament al străzii sau un DNA al oamenilor muncii? Au trecut aproape 24 de ore de când Petre Roman a aruncat în spațiul public acuzația potrivit căreia, în 1994, Munteanu l-ar fi caracaterizat drept „asasin” pe IG Duca, premierul liberal ucis de legionari în 1994.

Munteanu susține că afirmațiile au fost scoase din context dar, în afară de Mircea Ionescu Quintus, niciun lider PNL nu îi cere explicații. În schimb, Munteanu, deși a citit numeroase cărți, nu știe dacă Zelea Codreanu a fost sau nu asasin, pentru că justiția nu l-a găsit vinovat. Păi, nici pe Duca nu îl găsise. Nu asta era problema, cred că nici Lenin nu a omorât pe cineva direct, cu propriile mâini.  Ce să mai vorbim de frazele din programele asociațiilor lui Munteanu potrivit cărora bancherii străini distrug România. Sigur, relația cu capitalul străin merită toată atenția, dar rolul unui primar este să facă toate eforturile pentru a atrage investitorii străini serioși în orașul pe care îl conduce, nu să îi alunge din start.

Din controversele din jurul alegerilor locale nu putea să lipsească PSD. Social-democratul Robert Negoiţă, primar în funcţie la sectorul 3, candidează pentru un nou mandat. El a fost acuzat zilele trecute de procurorii DNA că ar fi prejudiciat statul cu 77 milioane de lei. În apărarea sa a sărit chiar Gabriela Firea, candidata PSD la Capitală, care a comentat că dosarul nu are legătură cu activitatea de primar al lui Negoiță și că se bazează pe o plângere a controversatului Gabriel Blejnar. Însă, teza că un politician trebuie sancționat doar pentru faptele comise în mandat și că trebuie exonerat doar pentru că ANAF a avut, la un moment dat,  o conducere dubioasă, este absurdă.

Dacă era ceva greșit în plângerea ANAF, șefii post-Blejnar din era USL-PSD ar fi retras-o iar procurorii susțin că au acum și alte dovezi, iar decizia va fi luată de un judecător. Dacă Gabriela Firea aduce astfel de argumente, acum, când nici nu a obținut votul bucureștenilor,  cum mai poate fi crezută că va asana corupția din Primăria Capitalei, pas esențial pentru dezvoltarea Bucureștiului?

Unele mișcări din campanie par să spună ceva și despre alegători.  Cristian Popescu Piedone și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat la primăria Sectorului 4. Şi asta, în ciuda faptului că e cercetat penal pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv.

Pentru cei care au uitat, retragerea temporară a lui Piedone a fost provocată de existența semnăturii sale pe actul de autorizare a clubului unde s-a produs incendiul în care au murit 63 de oameni. Fără a rosti vorbe mari, Piedone are mâinile pătate de sânge, răspunderea sa nu a fost una simbolică așa cum a fost cea a lui Ponta. Însă, ca tabloul să fie complet, trebuie să menționăm că este și primul claasat în sondajele de opinie.

Am auzit de la oameni din sectorul 4 argumente de genul că „Piedone  măcar a făcut ceva, nu ca restul primarilor” sau  „uite ce frumos a aranjat Orășelul Copiilor”. Dacă Piedone va câștiga, va demonstra cât de jos au scăzut standardele alegătorilor. Și Marian Vanghelie, edilul suspendat al sectorului 5, a anunțat că va candida pentru un nou mandat deși a fost trimis în judecată de DNA pentru 25 de infracțiuni. Și Vanghelie este primul clasat, potrivit sondajelor.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă