15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechCe efecte poate avea ieșirea UDMR de la guvernare

Ce efecte poate avea ieșirea UDMR de la guvernare

Prima fisură în coaliția majoritară s-a produs, ieri, când Consiliul Permanent al UDMR a optat pentru ieșirea de la guvernare. Decizia are nevoie de validarea Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) din 13 decembrie.

UDMR a decis să iasă de la guvernare, a anunțat, ieri, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, precizând că aceasta este o recomandare a Consiliului Permanent, iar decizia urmează să fie validată în ședința CRU din 13 decembrie. Kelemen Hunor a spus că în urma alegerilor prezidențiale UDMR a înțeles mesajul electoratului, respectiv ca Uniunea să se întoarcă mai mult către alegători. ”Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvernare”, a afirmat preşedintele UDMR. Liderul UDMR a făcut referire la faptul că 80% din alegătorii maghiari au optat pentru Klaus Iohannis.

Citește și: VIDEO. UDMR va ieşi de la guvernare. Guvernul Ponta are majoritate în Parlament şi fără UDMR

El a mai spus că Uniunea nu vrea să creeze instabilitate prin ieșirea de la guvernare și că a ajuns la concluzia că Guvernul poate funcționa și poate avea stabilitate și fără UDMR. ”Am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona”, a afirmat liderul UDMR.

Fără UDMR, partidele din coaliția de guvernare, PSD, UNPR, PC și PLR mizează pe 334 de voturi, față de 287 cât sunt necesare pentru a avea majoritatea parlamentară. Primul moment în care UDMR ar putea să fie pe poziții divergente față de majoritate este votarea bugetului pe anul 2015, despre care Kelemen Hunor a declarat că Uniunea îl va vota sau nu în funcţie de răspunsurile la “necesităţile societăţii şi ale comunităţii maghiare”.

PNL: Negocieri după decizia definitivă

Hunor a precizat că decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda CRU ieşirea de la guvernare a fost luată cu majoritate, fiind înregistrate două abţineri şi niciun vot împotrivă, iar înaintea şedinţei Consiliului Permanent au avut loc consultări cu organizaţiile judeţene ale Uniunii.

Întrebat dacă CRU, care va avea loc la Târgu Mureş, ar putea întoarce propunerea, liderul Uniunii a spus că “orice este este posibil”, dar nu crede că se va întâmpla.

Liderul UDMR a evitat să spună dacă formațiunea sa are în vedere o colaborare cu PNL. “Nu există nicio solicitare nici din partea PNL, nici din partea noastră pentru un dialog. Am înţeles că PNL nu doreşte să guverneze, nu există o astfel de posibilitate. Guvernul Ponta are majoritate, există stabilitate politică şi guvernamentală, nu trebuie să ne gândim la alte posibilităţi, pentru că nu există o astfel de dorinţă din partea nimănui, din partea noastră în niciun caz”, a spus Kelemen.

Imediat după anunțul UDMR, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat că discuția legată de colaborarea cu UDMR pentru formarea unei noi majorități parlamentare se va purta în momentul în care decizia de ieșire de la guvernare va fi una definitivă, obiectivul fiind înlăturarea actualului guvern. În schimb, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a comentat că UDMR “arată pisica la PSD” şi că nu crede că CRU va valida decizia de ieşire a Uniunii de la guvernare, menţionând că reprezentanţii UDMR folosesc acest lucru “pentru a maximaliza pretenţiile la negocierile cu PSD”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă